Joi, 16 februarie, se deschide expoziția Saloanele Bărăganului la Muzeul Dunării de Jos

Muzeul Dunării de Jos, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Călărași, vă invită joi, 16 februarie, ora 13.00, la deschiderea expoziției „Saloanele Bărăganului”.

Evenimentul va avea loc la sediul muzeului, situat în strada Progresul, nr. 4, iar expoziția va fi deschisă pentru public până în data 10 martie a.c.

„Expresiile vizuale ale Câmpiei Bărăganului au fost și sunt motiv de inspirație pentru mulți plasticieni, care văd acest spațiu solar ca un simbol al germinației și al continuității.

Multitudinea de efecte atmosferice, cromatica pitorească legată de frumusețea anotimpurilor, întinderea nesfârșită și mirifica Dunăre cu vegetația exotică au fost surprinse în nota lor figurativă, existând artiști atrași și de amănuntele detaliului interpretat modern ori dominat de spații aerate, abstractizate în stilizări largi, gestuale ale formelor generale ale pământului, deseori accentuate de câte un element specific ori de ecleraje modificate în funcție de schimbarea luminii de peste zi.

Fie că au lucrat în plein-air, fie că memoria le-a păstrat un anumit cadru imagistic, artiștii au evocat zona sudică a țării în numeroase aspecte, din rândul cărora nu lispește trăirea directă asupra motivelor artistice din realitate, care ulterior au devenit o impresie sau un sentiment argumentat plastic în lucrările reflectând tendințe stilistice dintre cele mai diverse.

Însă nu numai natura este punctul de atracție al pictorilor, graficienilor, fotografilor, sculptorilor și altor artiști vizuali, care se exprimă în ceramică sau sticlă, ci și peisajul citadin, mai ales, orașul Călărași, care rămâne pentru Saloanele Bărăganului un element repovestit al fiecărei ediții.

Invitatul din anul acesta, Victor Grigore, expune o suită de acuarele în care urbea de pe malul Borcei este descompusă în imagini contemporane, detalii stradale și aspecte cotidiene, a căror cromatică dă măsura experienței unui plastician exersat în secretele compoziției.”

Critic de artă,
Aan Amelia Dincă

 

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Va rugam introduceti caracterele de verificare

Please type the characters of this captcha image in the input box

Va rugam introduceti caracterele de verificare

Citește articolul precedent:
Anunț finalizare proiect „Achiziția de echipamente și dotări în cadrul societății CARTARE AGROCHIMICA SRL”

  Societatea CARTARE AGROCHIMICA SRL anunță finalizarea activităților proiectului cu titlul „Achizitia de echipamente si dotari in cadrul societatii CARTARE...

Închide