Aniversare | Județul Călărași a împlinit 41 de ani de la înființare

Astăzi, 23 ianuarie, se împlinesc 41 de ani de la înființarea Județului Călărași. Prin Decretul Consiliului de Stat nr. 15 din 23 ianuarie 1981, se decidea înființarea Județului Călărași, prin divizarea Județului Ialomița, dar și preluarea unor localități din Județul Ilfov, și stabilirea capitalei de județ în municipiul Călărași. 

Noul Județ avea în componența sa un municipiu, un oraș, 50 de comune din care 2 suburbane și 154 de sate, 340.056 locuitori, 478,4 mii ha suprafață totală, din care 395,4 mii ha teren arabil, 14 consilii unice agroindustriale și cooperatiste cu 22 întreprinderi agricole de stat și 80 cooperative agricole de producție. Valoarea producției industriale urma să fie de 6,4 milioane lei.

„Primul președinte al Consiliului popular provizoriu a fost ales Vasile Martin – prim secretar al Comitetului municipal de partid la acea vreme și președinte al Consiliului popular al municipiului Călărași (primarul de astăzi), care în aceiași zi era ales și prim secretar al Comitetului PCR al județului Călărași.” – după cum amintește profesorul Nicolae Țiripan.

JUDEȚUL CĂLĂRAȘI – 41 DE ANI DE LA ÎNFIINȚARE

„Așa după cum este cunoscut mai tuturor călărășenilor, la 18 aprilie 1833, Călărașii au devenit capitala județului Ialomița, poziție în care a rămas până în anul 1952, când s-a desființat regiunea Ialomița. În anul 1968 când s-au reînființat județele desființate în anul 1950, Călărașiul care avea de partea sa toate atuurile: tradiția istorică, numărul populației, dezvoltarea economică, etc. a fost privat de poziția de capitală de județ, pentru reînființatul județ Ialomița, capitala stabilindu-se la Slobozia, la acea vreme un târg mai mare în imensitatea Bărăganului.” , mai scrie Nicolae Țiripan.

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Va rugam introduceti caracterele de verificare

Citește articolul precedent:
Anunț finalizare proiect „Achiziția de echipamente și dotări în cadrul societății CARTARE AGROCHIMICA SRL”

  Societatea CARTARE AGROCHIMICA SRL anunță finalizarea activităților proiectului cu titlul „Achizitia de echipamente si dotari in cadrul societatii CARTARE...

Închide