Narcis Niculae Drăgnoi: „Vreau să fiu un primar care se va ocupa de toate problemele cetăţenilor şi ale localităţii”

Mircea Brânduşă. Recent am vizitat comuna Ulmeni şi am bătut la uşa biroului domnului Narcis Niculae Drăgnoi, noul primar ales cu care am purtat o discuţie privind aspectele care l-au determinat să candideze în toamna aceasta pentru funcţia de primar, dar şi despre proiectele sale din acest mandat.

Rep: Bună ziua d-le primar! Vă mulţumesc pentru amabilitatea pe care o aveţi de a-mi acorda acest interviu. Pentru început v-aş ruga, aşa cum am spus şi în preambul, să ne spuneţi motivele dumneavoastră pentru care aţi ales să candidaţi la funcţia de primar pentru comuna Ulmeni.

D.N.N.: Bună ziua! Mă bucur că suntem împreună, ne cunoaştem, ne ştim. Motivul pentru care am dorit să ajung în funcţia de primar este faptul că tinerii din localitatea noastră m-au susţinut şi au dorit ca să avem în această funcţie o persoană tânără. Am fost ales, nu am cerut ca să ajung în această funcţie. Am fost cerut de tineri ca să particip pentru că ei doreau să mă susţină. Am făcut-o cu plăcere, m-am gândit bine la acest rol pe care trebuia să-l preiau. În situaţia în care am ieşit câştigători mi-am asumat acest rol. M-am gândit că va fi greu, ştiam un pic paşii pentru că tatăl meu a fost în slujba primăriei timp de 20-30 de ani. Aveam ceva cunoştinţe doar din spuse, dar am înţeles în mare. Am venit cu gândul să facem treabă, vrem să ajutăm în primul rând grădiniţele, şcolile, sportul, cultura. Vrem să ajutăm tinerii din comuna noastră, pentru că avem tineri care s-au căsătorit, au copii, stau împreună cu familiile şi îşi doresc să aibă o căsuţă a lor. Lucrăm la acest proiect să le dăm locuri de casă, să aducem lumină, să aducem apă, dacă s-o putea şi gaze.

Rep: Gânduri frumoase d-le primar, proiecte inovatoare pentru cumuna Ulmeni. V-aş ruga să spuneţi concetăţenilor dumneavoastră ce înseamnă pentru dvs. funcţia de primar?

D.N.N.: Funcţia de primar pentru mine înseamnă obligaţia faţă de cetăţean, să-l sprijinim atunci când are nevoie repede şi să venim cu un ajutor consistent. Să nu fie plimbat cetăţeanul atunci când vine după o hârtie, după ce are el nevoie (stai că nu-i aici, nu-i d-aici) dacă omul din comuna Ulmeni are casă aici, locuieşte aici, de aici trebuie să se rezolve problemele lor.

Rep: Ce fel de primar vă doriţi a fi pentru locuitorii comunei Ulmeni pentru următorii 4 ani?

D.N.N.: Vreau să fiu un primar care se va ocupa de toate problemele cetăţenilor şi ale localităţii. Vreau să dezvoltăm această localitate, vreau să fim apropiaţi, să discutăm orice probleme au. Atunci când vin în primărie uşa e deschisă la biroul meu, nu stă închisă nici măcar provizoriu, este întotdeauna deschisă, la propriu. Îi aştept, discutăm orice problemă şi îi căutăm rezolvarea.

Rep: Aţi amintit mai devreme că vă doriţi o comună cât mai dezvoltată. Care sunt priorităţile dumneavoastră pentru mandatul în curs?

D.N.N.: Priorităţile sunt în primul rând aducerea conductei de gaz pentru că ne dorim ca cetăţeanul de la ţară să aibă aceleaşi condiţii ca cetăţeanul de la oraş. Şi vrem ca el să găsească la poartă apă, gaze, lumină permanent, apa să ajungă în permanenţă la fiecare în orice moment. Mai avem probleme în unele zone unde apa nu ajunge, am înţeles că ar mai fi nevoie de o staţie de pompare, un puţ. Deja am luat legătura cu domnii de la Consiliul Judeţean au promis că ne vor ajuta să găsim soluţii în acest sens.

Rep: Ne-aţi răspuns indirect, aţi anticipat întrebarea mea. Veţi găsi sprijin la Consiliul Judeţean pentru implementarea acestor proiecte?

D.N.N.: Eu m-am angajat la acest drum după ce am discutat foarte bine cu conducerea partidului pentru care eu mi-am depus candidatura. Ei au promis că ne vor ajuta. Eu acum am făcut deja un demers, avem un proiect cu drumurile înaintat către dânşii. Avem un proiect pentru Şcoala nr. 2 din comuna Ulmeni care tot la fel este înaintat şi au promis că ne vor ajuta cu banii ca să putem să facem ceea ce am promis oamenilor şi am mare încredere că dl Vasile Iliuţă ne va sprijini.

Rep: În ceea ce priveşte interesul investitorilor pentru comună, se ştie faptul că în ultimii ani aceştia au lipsit. Ce va face primarul nou ales în funcţie pentru a-i atrage astfel încât prin investiţiile create de oamenii de afaceri să creeze locuri de muncă şi bani la buget?

D.N.N.: În această direcţie lucrăm deja, vrem străzi în primul rând, avem societăţi care deja activează în comuna noastră, cum ar fi Agrozootehnica şi nu avem drum de acces. Se circulă pe un singur drum, societăţile fiind la marginea localităţii. Avem drumuri greoaie, acolo trebuie să ajungă maşina să ia lapte că avem vaci, avem abator, acolo merg maşinile să ia carnea procesată, dar dumul e foarte greu. Intră acolo să încarce şi pleacă, nu mai reuşesc să iasă, mi se pare un lucru lipsit de decenţă la momentul acesta. Noi lucrăm foarte mult la infrastructură, străzi, dacă aducem şi gaze. Eu sper să bată la uşa noastră investitori cât mai mulţi.

Rep: La ora asta aveţi pe cineva concret pe care să-l numiţi, a semnat cel puţin un acord pentru crearea unei afaceri? Sau ceva, măcar la nivel de discuţii?

D.N.N.: La nivel de discuţii ar fi. Sunt persoane care vor să vină, sunt persoane care sunt plecate din localitatea Ulmeni de ani de zile şi doresc să se întoarcă şi să facă ceva. Au în intenţie să pornească mici afaceri (să le numim aşa) dar îşi doresc să aibă utilităţile necesare. Gazul până anul trecut din câte am înţeles a fost un lux pentru România.

Rep: Vă rog să ne răspundeţi la următoarea întrebare. Cum s-a realizat tranziţia între fosta conducere ţinând cont că şi aceea a fost cu titlu de interimar şi în ce condiţii aţi preluat primăria? Aici mă refer la organigramă, partea economică, partea socială, partea administrativă.

D.N.N.: Eu consider că a fost o trecere normală. Dânşii au avut un comportament foarte ok, să zic aşa, au apreciat faptul că am ajuns în postura aceasta, m-au felicitat! Predarea documentelor (domnul Catană a venit personal în birou) mi-a predat fiecare dosar. Sunt lucruri frumoase care le-au reuşit şi dânşii înainte, dorim să le continuăm pentru că sunt lucruri bune pe care au reuşit cu greu să le facă, pentru că îmi dau seama acum că nu e simplu. Au luptat pentru ceea ce au realizat. Mai sunt lucruri care sunt în desfăşurare şi doresc să le duc la bun sfârşit şi doresc din tot sufletul să venim cu lucruri noi, lucruri bune, proiecte europene.

Rep: Să reluăm unele aspecte: aveţi probleme economice, aveţi probleme administrative?

D.N.N.: Sunt probleme, dar nu sunt de nerezolvat. Sunt probleme normale. La buget nu sunt bani mulţi pentru că investiţiile au fost şi s-au cheltuit banii dar eu zic că reuşim să trecem cu brio peste acest an, să reuşim să ne facem plăţile. Avem două plăţi către Enel pentru că avem două zone, zona A şi zona B unde se lucrează intens pentru locurile de casă şi avem două plăţi de făcut, sperăm să le facem până la finele anului. Banii sunt puţini într-adevăr dar muncim ca să-i aducem. La organigramă vom umbla dar nu mult, e ok tot ce am găsit, nu sunt probleme. Suntem norocoşi. La noi în comună consider că aproape totul a mers foarte bine.

Rep: Vă ştiu un mare iubitor de sport şi de cultură. Anterior aţi adus aminte că veţi sprijini şi aceste două laturi fără de care o comunitate nu poate exista. Concret, ce veţi face în aceste direcţii?

D.N.N.: Eu mi-aş dori să avem o echipă de fotbal pe care să putem s-o susţinem, să fim undeva în fruntea clasamentului, avem tineri care sunt iubitori de sport, de fotbal. Întotdeauna la noi în comună au fost. Avem oameni de fotbal care ar putea să se ocupe şi ar fi păcat să nu existe.

Rep: Privind latura artistică, culturală, ce veţi întreprinde?

D.N.N.: Latura artistică, am avea şi aici. Avem profesori în şcoli care se ocupă. Întotdeauna în comuna noastră am avut formaţii de dansuri, de cântece populare. Întotdeauna comuna Ulmeni a participat la toate evenimentele din judeţ, că au fost sportive, că au fost culturale şi am fost întotdeauna în fruntea clasamentului.

Rep: Acum aş vrea să-mi spuneţi de ce aţi ales PSD-ul?

D.N.N.: Am ales PSD-ul pentru că mi s-a părut că este mai aproape de oameni.

Rep: Vă regăsiţi în doctrina acestui partid?

D.N.N.: Consider că da! Pentru că şi eu îmi doresc să fiu aproape de oameni, să-i sprijinim, să-i ajutăm. Ne dorim ca oamenii din comuna noastră să fie oameni educaţi, sunt educaţi şi dorim să-i sprijinim.

Rep: De fapt sloganul partidului în campanie a fost siguranţa cetăţeanului.

D.N.N.: Întotdeauna PSD s-a gândit şi a reuşit mai multe în privinţa aceasta. A sprijinit copiii, a ajutat bătrânii, le-a dat încredere că, mărindu-le pensia, vor putea avea un trai mai bun, vor putea să-şi asigure, cum e la noi la ţară aici, lemne pentru căldură, pentru iarnă.

Rep: Bănuiesc că toate aceste gânduri pe care văd că le aveţi sunt şi intenţii pentru bunăstarea comunităţii în care trăiţi şi vă desfăşuraţi activitatea nu se poate face de unul singur. Cu ce echipă aţi plecat la drum?

D.N.N.: Avem o echipă tânără care ne-a susţinut necondiţionat, avem susţinerea oamenilor, avem gânduri îndrăzneţe să zic aşa, vrem să realizăm multe lucruri la noi în localitate.

Rep: Pe cine aveţi viceprimar?

D.N.N.: Am un viceprimar, Anton Iulian, este mereu lângă mine şi în care am mare încredere în forţa lui, este o persoană care îşi doreşte foarte mult (şi denumirea de viceprimar, spune multe, trebuie să lucreze la fel ca primarul) în structura noastră avem oameni buni dar. El nu şi-a dorit să fie viceprimar. În consiliul local avem majoritate şi avem persoane tinere care lucrează la noi în comună. Avem 7 consilieri din 13. Avem majoritate.

Rep: N-o să aveţi niciodată probleme în trecerea adoptării hotărârilor, nu?

D.N.N.: Sperăm să nu avem probleme pentru că hotărârile pe care le vom lua vor fi în folosul comunităţii şi eu cred că nu ar avea motive nimeni ca să le conteste. Pentru că acele hotărâri pe care le vom lua, le vom discuta înainte de toate cu toată lumea. Şi cu fosta conducere şi cu consilierii, pentru că consilierii noştri nu sunt ai noştri şi ai lor, sunt consilierii primăriei Ulmeni şi milităm pentru aceeaşi cauză.

Rep: Din câte vă cunosc pe dumneavoastră şi fosta conducere, vă rog frumos să mă credeţi şi o spun cu toată tăria şi îmi asum ceea ce spun, primăria Ulmeni este unul din cazurile fericite în care fosta şi actuala şi-au dat mâna în sprijinul creării unor condiţii de viaţă mult mai bune pentru locuitorii comunei Ulmeni, exact aşa cum aţi spus şi dumneavoastră. În încheiere v-aş ruga să adresaţi un mesaj cetăţenilor comunei Ulmeni ţinând cont de marea sărbătoare a românilor, Crăciunul.

D.N.N.: Mesajul meu către cetăţeni este aşa: ne apropiem de sărbători, eu le doresc sărbători fericite în primul rând! Le mulţumesc că au avut încredere şi mi-au acordat votul pentru a ajunge în funcţia de primar. Eu cred şi sper că nu o să-i dezamăgesc. Avem timpuri un pic greoaie din cauza acestei pandemii nu putem să ne mişcăm prea mult. Nu putem nici măcar pe terenul de sport, dar îi asigur că atunci când va fi posibilitate vom vedea echipe de fotbal la noi pe teren, unde avem ca spectatori mulţi oameni bătrâni cărora le place sportul. Tot ceea ce am promis în campania electorală, eu sper şi am încredere că voi reuşi să le duc la bun sfârşit.

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Va rugam introduceti caracterele de verificare

Citește articolul precedent:
Anunț finalizare proiect „Achiziția de echipamente și dotări în cadrul societății CARTARE AGROCHIMICA SRL”

  Societatea CARTARE AGROCHIMICA SRL anunță finalizarea activităților proiectului cu titlul „Achizitia de echipamente si dotari in cadrul societatii CARTARE...

Închide