Primar Niki Gheorghescu: „Nicio stradă din comuna Spanţov nu va rămâne neasfaltată”

Mircea Brânduşă. Niki Gheorghescu este primar al comunei Spanţov de 2 mandate, ceea ce înseamnă 8 ani dedicaţi cetăţeanului. O vorbă din popor spune că „omul sfinţeşte locul”, iar primarul Gheorghescu l-a sfinţit aşa acum a ştiut el mai bine: iubind oamenii, apreciindu-i pentru ceea ce sunt şi respectându-i pe fiecare în parte. La rândul său, s-a dovedit a fi iubit, apreciat şi respectat de toţi cei care i-au oferit încredere atâţia ani şi cărora li s-a dedicat tot timpul pentru a le face viaţa mai uşoară. Este simplu, este modest şi l-ai putea asculta ore în şir vorbind despre oamenii locului, despre administraţie, despre investiţiile făcute şi despre planurile de viitor.

Rep: Domnule primar, aţi încheiat încă un mandat, al doilea, l-aţi început pe al treilea. Sunt peste 8 ani de administraţie publică locală în slujba cetăţeanului. Cum au fost?

N.G.: Am fost conştient încă de la începutul primului meu mandat şi sunt conştient şi astăzi că primarul, reprezentantul administraţiei publice locale, are obligaţia să propună comunităţii proiecte de dezvoltare pe termen scurt, mediu şi lung, care să respecte principiile unei dezvoltări durabile, ţinând cont de resursele aflate la dispoziţia acesteia. Administraţia, după părerea mea, nu este o chestiune uşoară, dar asta nu înseamnă că mă plâng că e greu. Este o chestiune căreia trebuie să-i acorzi importanţă zi de zi. Iar lucrurile care se fac într-o comunitate, pe care eu o consider o familie mai mare, trebuie prioritizate şi cronologizate în funcţie de mai multe criterii. Unul dintre ele ar fi latura financiară. Un alt criteriu se referă la eligibilitate. Când vorbim de infrastructura unei comune, precum Spanţov, investiţiile trebuie cronologizate. Din acest punct de vedere vreau să fiu pragmatic, pentru că toate investiţiile trebuie să înceapă cu infrastructura subterană. Întâi săpăm sub pământ, tragem toate ţevile şi apoi asfaltăm. Niciodată invers.

Rep: Ce aţi reuşit să faceţi pentru comunitatea dumneavoastră în toţi aceşti ani? Puteţi să faceţi o retrospectivă a tuturor investiţiilor importante derulate în cele două mandate?

N.G.: Sunt foarte multe proiecte derulate de noi, dar încerc să vi le sintetizez şi să le amintesc pe cele mai importante. Aşadar, să încep cu infrastructura subterană pe care am finalizat-o în cea mai mare parte şi mă refer aici la apă şi canalizare, alimentarea cu gaz fiind unul dintre proiectele mele viitoare. Acest proiect îndrăzneţ, legat de infrastructură, care înseamnă apă, canal şi staţie de epurare, a fost demarat în 2014 şi s-a finalizat în 2018, prin PNDL-MDRAP; Asfaltare a 8,2 km de străzi, proiect demarat în 2015 şi finalizat în 2020; Finalizare lucrări de pietruire a drumurilor de interes public local; Construire 10 km alei pietonale; Înfiinţare parcuri în satele Stancea, Grădiştea şi Tatina; Reabilitare, modernizare şi dotare Şcoala Generală nr. 2 din satul Stancea; Reabilitare, modernizare şi dotare căminele culturale din satele Spanţov, Stancea şi Grădiştea; Reabilitare şi modernizare staţii de autobuz din satele Spanţov, Stancea şi Grădiştea, Clinciu şi Tatina; Împreună cu Consiliul Local am susţinut şi încurajat echipa de fotbal „Unirea Spanţov”.

Rep: Se pare că cele mai importante proiecte au fost realizate. Evident că şi oamenii trebuie să fie mulţumiţi. Nu?

N.G.: Eu cred că sunt, poate mai puţin cei pe strada cărora nu am asfaltat, dar şi aici vom demara lucrările. Nicio stradă nu va rămâne neasfaltată. Avem un proiect de aproximativ 14 km de drumuri de interes local ce vor fi modernizaţi prin asfaltare. Pentru mine este clar că oamenii trebuie să aibă cele mai bune condiţii de trai. Mulţi dintre ei sunt în vârstă şi nu pot „înota” prin noroaie. Nicicum nu mai putem vorbi de drumuri pietruite în secolul XXI. Avem nevoie de asfalt pe toate străzile şi vom asfalta, asta este clar.

Rep: Ce puteţi să-mi spuneţi despre investiţiile făcute în unităţile de învăţământ? În primul rând, mai aveţi copii care merg la grădiniţă, la şcoală?

N.G.: Acum cu pandemia, şcolile sunt închise, cursurile se fac online. Educaţia reprezintă o chestiune foarte importantă pentru mine, la fel cum sunt şi condiţiile în care învaţă aceşti copii. Astfel, am făcut o reabilitare generală a şcolii din comuna noastră. A fost efectuată modernizarea şi reabilitarea întregii clădiri, la interior şi exterior cu lucrări care au vizat înlocuirea şarpantei, anvelopare, gresie, faianţă, ferestre şi uşi, etc. Încă de când am venit la primărie, toate instituţiile, în decurs de câţiva ani, au fost dotate cu centrale termice. Nu numai şcoala, ci şi grădiniţa, dispensarul, căminul cultural şi primăria. Absolut tot ce se numeşte instituţie publică este dotată încă de la al doilea mandat al meu cu aceste utilităţi. Nu mai vorbim de apă şi de toate celelalte. Tot legat de învăţământ, au fost realizate grupuri sanitare moderne. De asemenea, suntem în procedura de achiziţie a peste 100 de tablete pentru şcolari.

Rep: Pentru că tot vorbim despre copii, există în Spanţov spaţii amenajate unde aceştia să poată desfăşura activităţi recreative, unde se pot juca?

N.G.: Vreau să vă spun încă de la început că tot ce a fost şi este legat de şcoală, de copii în general, mie mi-a stârnit un real interes şi am încercat să identific, împreună cu colegii din primărie, formule prin care să amenajăm locuri de joacă şi parcuri pentru tineri şi copii. Chiar aici, în centru, avem un parc foarte mare şi foarte frumos. Toate străzile duc la acest frumos centru, cu parcul în mijlocul lui. Locaţia are o dublă utilitate: jumătate este pentru partea de agrement a copiilor, având spaţii verzi şi elemente de joacă, iar cealaltă jumătate este dedicată activităţilor sportive. Avem şi stadionul din comună care şi el a suferit intervenţii. Suprafaţa de joc a fost reamenajată, porţile au fost înlocuite, s-au construit cabine pentru rezervele echipelor, antrenorilor, oficialităţile care au dreptul să stea în preajma echipei pe timpul desfăşurării activităţii sportive.

Rep: Ce alte investiţii de interes pentru comunitate aţi mai derulat în toată această perioadă?

N.G.: Foarte multe investiţii s-au făcut în toţi aceşti ani, pentru că lucrurile niciodată nu se termină. Într-o comunitate tot timpul este câte ceva de făcut. Un proiect derulat relativ recent, demarat în 2018 şi finalizat în 2019, a vizat reabilitarea iluminatului public stradal, o investiţie care a prevăzut montarea a 250 de lămpi LED de 60W şi 300 de lămpi 38 W cu o durată de viaţă de o sută de mii de ore, pe toate străzile localităţii. Contribuţia noastră în acest proiect a fost mică, iar durata de realizare a proiectului a fost scurtă. Pentru că în localitatea noastră media de vârstă a locuitorilor este crescută erau necesare un dispensar şi o farmacie. În acest sens vem medici de familie care vine şi consultă pacienţii, iar acestea sunt aspecte foarte importante pentru o comunitate rurală mai ales

Rep: Domnule primar cum staţi cu intabularea terenurilor, un subiect care interesează pe toată lumea?

N.G.: În comuna Spanţov tot terenul extravilan are carte funciară, în prezent se lucrează la ultimul cvartal, iar din primăvara anului viitor se va lucra la cel intravilan. Islazul comunal este pus la dispoziţia crescătorilor de animale care îl păşunează şi îl îngrijesc fără a plăti taxe către primărie.

Rep: Ce proiecte aveţi în curs de derulare, dar şi în vedere pentru viitor?

G.: Sunt multe! Continuăm cu asfaltarea, aşa cum v-am spus la început, pentru că mai avem 13,7 kilometri de drumuri neasfaltate. Avem în plan proiectul de înfiinţare şi distribuţie reţea alimentare cu gaz al comunei. Odată cu finalizarea cărţilor funciare apare şi oportunitatea de a construi anumite obiective, cu finanţare naţională, europeană şi locală. Avem depuse deja mai multe proiecte: Construire sală sport şcolară în satul Spanţov; Construire Grădiniţă cu program normal, cu trei săli de grupă în satul Stancea; Reabilitare şi modernizare sediu primărie; Înfiinţare parc tematic pescăresc; Reabilitare, modernizare şi dotare cămin cultural, sat Spanţov.

Rep: Domnule primar, vă puteţi acorda o notă pentru toţi aceşti ani de administraţie în care v-aţi aflat în fruntea comunităţii?

N.G.: N-aş putea să-mi acord o notă, pentru că s-ar putea să greşesc. Eu las cetăţenii să mă evalueze şi cred că procentele obţinute la toate alegerile la care am participat pot fi considerate note date de cetăţenii care m-au ales. Pentru mine a contat foarte mult să am continuitate, mai ales cu echipa cu care am pornit la drum. Mai mult decât atât, cetăţenii trebuie să ştie că ne dorim ca şi în următorii 4 ani să continuăm împreună, să fim o echipă şi să reuşim să ducem la bun sfârşit tot ce ne-am propus pentru viitor.

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Va rugam introduceti caracterele de verificare

Citește articolul precedent:
Anunț finalizare proiect „Achiziția de echipamente și dotări în cadrul societății CARTARE AGROCHIMICA SRL”

  Societatea CARTARE AGROCHIMICA SRL anunță finalizarea activităților proiectului cu titlul „Achizitia de echipamente si dotari in cadrul societatii CARTARE...

Închide