Primarii liberali îl acuză pe Vasile Iliuţă că vrea să ţină comunele conduse de ei în subdezvoltare

Consiliul Judeţean Călăraşi a repartizat cota de 6% din impozitul pe venit primăriilor, însă zece primării nu au primit niciun leu. Este vorba de Lehliu Sat, Lehliu Gară, Borcea, Dragalina, Jegălia, Dor Mărunt, Radovanu, Tămădău Mare, Nicolae Bălcescu şi Budeşti.

Prezenţi în cadrul unei conferinţe de presă la sediul PNL Călăraşi, primarii Aurel Vasile (Jegălia), Gabriel Stanciu (Dragalina) şi Mihai Ilie (Budeşti) l-au acuzat pe Vasile Iliuţă de faptul că lasă multe localităţi în subdezvoltare doar din răzbunare politică.

Hotărârea din 12 aprilie a fost atacată de Prefectură la instanţa de contencios administrativ, însă, pe 19 aprilie, Consiliul Judeţean a convocat o şedinţă de îndată, în care, deşi se vorbeşte de realocare, în realitate sumele au fost repartizate exact în aceeaşi formă ca la precedenta hotărâre. Prefectura a atacat şi acest proiect de hotărâre.

„Am participat la ambele întâlniri cu preşedintele CJ, Vasile Iliuţă, în care dânsul ne-a motivat că nu are acceptul primarilor PSD să împartă sumele aşa cum doreşte dânsul. Nu a vrut să ţină cont de proiectele pe care noi, primarii PNL, le avem în derulare, şi de nevoile comunităţilor noastre. Noi am venit cu un amendament, ţinând cont că în 2020 împărţirea s-a făcut tot de Vasile Iliuţă, care era cu un picior în PNL şi unul în PSD, şi atunci a dat câte 550.000 lei la unii şi 450.000 lei la aţii, să facă la fel şi acum.

Nu a vrut. I-am făcut şi altă propunere să ţină cont de coeficientul şi rezultatele de la alegeri, dar nici aşa nu a vrut. Cred că domnul preşedinte greşeşte, pentru că execuţia bugetului judeţului a fost de 11 milioane. Oare, Guvernul îi va mai aloca bani până la suma de 27 milioane dacă noi primarii PNL nu am primit bani? Dânsul se întreba de ce în decembrie anul trecut o parte din primăriile PNL au primit nişte sume de bani de la Guvern, dar eu mă întreb, din 2016 până în 2020, primarii PSD care au primit bani de la Guvern în fiecare an, şi noi am stat cu mâna întinsă şi ne-au blocat proiectele an de an, cum a fost?Comuna Dragalina a solicitat 400.000 lei pentru cofinanţarea proiectelor în derulare.” – primar Gabriel Stanciu, comuna Dragalina.

„Alocarea aceasta de 6% provine din veniturile tuturor cetăţenilor, iar până acum, în fiecare an banii s-au repartizat echitabil, de la Filipescu încoace, inclusiv Iliuţă când era la PNL, aşa cum cere legea… Mi s-ar fi părut corect să se judece în funcţie de numărul de locuitori şi bineînţeles de ceea ce are nevoie fiecare primărie. Văd o învrăjbire în această cauză sau s-a considerat că ar fi fost bine să fie puse aceste sume care oricum se ştia clar de la început că noi o vom ataca şi prefectul va ataca, cred că vrea şi o învrăjbire a primarilor ceea ce mie nu mi se pare corect. Vreau să transmit pe această cale d-lui preşedinte Iliuţă, că suntem deja în post, un post destul de mare, în care pe mine nu o să mă auziţi niciodată că o să vreau vrajbă sau o să vreau duşmănie. Încerc să-mi exprim punctul de vedere cum văd eu ca primar o colaborare împreună cu Consiliul Judeţean. Să nu ne învrăjbim, să nu avem niciun fel de sentiment de ură.

Cum credeţi că am stabilit bugetul comunei Jegălia, că a trebuit să aprobăm cu o alocare de zero lei de la Consiliul Judeţean? Am tăiat tot ce înseamnă şcoală, am tăiat tot ce înseamnă cultură, am tăiat de la culte, am tăiat de peste tot. Dacă dl Iliuţă consideră că aşa este corect, poate are o strategie şi poate că aşa e bine, unele comune să fie mai sus şi unele mai jos, dar nu este corect. Şi vreau să vă spun că în toate şedinţele în care domnia sa a fost preşedinte de Consiliu Judeţean şi pe vremea d-lui Filipescu am fost unii din primarii care am susţinut ca alocările bugetare să se facă la toate comunele şi să nu alocăm la noi la PNL şi să nu dăm la PSD, nu, trebuie să dăm la toate comunele că peste tot sunt cetăţeni ai acestor comune. Şi la Jegălia PSD a fost votat cu 500 de voturi. Ce ar trebui să fac acuma, să mă duc să le spun, uite fraţilor câţi bani v-a dat, că nu v-a dat nimic, duceţi-vă la Călăraşi, urcaţi-vă în autocar şi mergeţi la Călăraşi. Nu e corect!” – Aurel Vasile, primar Jegălia.

„De 5 luni sunt primarul oraşului Budeşti, pe care l-am preluat cu foarte multe datorii, de peste 50 de miliarde de lei vechi. Am reuşit să achit o parte din datorii cu sprijinul Guvernului. Consiliul Judeţean nu ne-a ajutat absolut de loc. La alegerile din 2020, domnul preşedinte Vasile Iliuţă a avut rezultate la Budeşti şi respectul dânşilor către budeşteni unde este? Că nu au dat un leu… Am luat lista şi am văzut Budeşti – 0. Şi îl întreb pe domnul preşedinte, merită cetăţenii noştri aşa ceva?

Dumneavoastră şi domnul Mihai Beştea aţi promis că veţi ajuta Budeştiul, dar nu văd nicio implicare din partea dvs. Eu ştiu care este supărarea dvs, că nu am vrut să vin să candidez de la PSD, dar eu unde scuip nu ling. Nu mă ajutaţi pe mine personal, ajutaţi locuitorii acelui orăşel mic care din 50 de km de drumuri are doar 1 km asfaltat. Acest oraş se află la ananghie, nu suntem ultimii din judeţ, suntem ultimii din regiune. Pe noi, ăia 300.000 lei înseamnă mult pentru că nu avem bani pentru cofinanţări pentru proiecte, pentru studii de fezabilitate, pentru DALI.” – Mihai Ilie, primar Budeşti.

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Va rugam introduceti caracterele de verificare

Citește articolul precedent:
Anunț finalizare proiect „Achiziția de echipamente și dotări în cadrul societății CARTARE AGROCHIMICA SRL”

  Societatea CARTARE AGROCHIMICA SRL anunță finalizarea activităților proiectului cu titlul „Achizitia de echipamente si dotari in cadrul societatii CARTARE...

Închide