Marius Stroe. Leon Popescu a intrat în istorie ca fiind primul producător de film românesc „Independenţa României”. Povestea realizării acestui film se regăseşte, de altfel, într-o producţie cinematografică a zilelor noastre – „Restul e tăcere”, o peliculă regizată de cunoscutul Nae Caranfil.
Lucrările de renovare a clădirii care adăposteşte Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional Călăraşi au scos la iveală încă o pagină din istoria ascunsă a Călăraşiului. Interesul stârnit de începerea lucrărilor de renovare şi reabilitare, anul trecut, a adus în discuţie istoria unei clădiri reprezentative.
Astfel, s-a aflat că în această clădire au poposit, de-a lungul vremurilor, regii Carol I, Ferdinand sau Mihai I. Un motiv de mândrie, desigur, pentru călărăşeni, să afle că pe aici au trecut trei regi. Dar asta nu este totul. În această clădire, în 1864, s-a născut şi Leon Popescu, copilul Anei şi lui Marinache Popescu, ctitorii casei.
Directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional Călăraşi, Sorin Danciu, crede că Leon Popescu poate fi un brand pe care Călăraşiul l-ar putea exploata, nefiind lipsit de importanţă ca primul realizator al unui film românesc să fie descoperit ca născut în Călăraşi.
În cei peste 120 de ani de existenţă, clădirea cu pricina a adăpostit mai multe instituţii: şcoală de fete, bibliotecă, după Revoluţie, fiind câteva luni chiar sediul FSN. Lucrările de reabilitare a clădirii au început anul trecut, suma cheltuielilor, după licitaţie, stabilindu-se la aproximativ 1,5 milioane de euro.
După ce sub vopseaua de pe pereţi şi uşi s-au descoperit picturi care s-au dorit a fi restaurate, valoarea lucrărilor de renovare s-a ridicat la 2,3 milioane de euro. Sorin Danciu spune că lucrările vor fi finalizate în luna iulie, aici urmând să funcţioneze un adevărat complex cultural.
Directorul Direcţiei pentru Cultură Călăraşi spune că are speranţă că în viitorul apropiat se vor găsi fonduri pentru reabilitarea unei alte clădiri reprezentative a Călăraşiului: Poşta Veche.