Programul Interreg V-A România – Bulgaria și combaterea incendiilor forestiere

Programul Interreg V-A România – Bulgaria și combaterea incendiilor forestiere

Dezastrele naturale și situațiile de urgență, generate fie din cauza schimbărilor climatice, fie în urma neglijenței umane, au devenit provocări cu care ne confruntăm din ce în ce mai des. În prezent, urmare a acţiunii antropice, pădurea este expusă în mod vădit riscurilor de incendiu. Incendiile forestiere au dovedit că reprezintă un dușman de temut, ale căror consecințe au schimbat viața oamenilor afectați și le-au marcat conștiința, modul de a trăi dar și mediul înconjurător.

Pe fondul amplorii şi a intensităţii incendiilor înregistrate, Uniunea Europeană acordă prioritate activităților de sprijinire a țărilor pentru a preveni și combate incendiile, a reface zonele afectate și a informa populația despre riscurile existente.

Programul Interreg V-A România – Bulgaria, prin intermediul Axei Prioritare 3 – O regiune sigură, contribuie în mod activ la creșterea capacității de prevenire și gestionare a situațiilor de urgență, făcând zona transfrontalieră mai sigură, în acest sens. Proiectele finanțate în cadrul acestei axe prioritare sunt focusate pe creșterea calității managementului comun al riscurilor în zona transfrontalieră, prin achiziționarea de echipamente specifice, semnarea unor acorduri de parteneriat, schimburile de experiență etc. și amintim aici câteva dintre aceste proiecte:

Proiectul ROBG – 458 ”Management comun al riscurilor pentru reacții eficiente ale autorităților locale în situații de urgență”, în valoare de aproximativ 988 000 de euro, implementat de UAT Municipiul Călărași și Municipalitatea Belene din Bulgaria. Proiectul vizează îmbunătățirea managementului comun al riscurilor prin achiziționarea de echipamente de intervenție de performanță capabile să combată dezastrele, conducând la o abordare mai bună în planificarea și alocarea resurselor disponibile în intervenții, dezvoltarea unei platforme on-line care să ofere informații pentru prevenirea și gestionarea situațiilor de urgență.

Proiectul ROBG – 409 ”Prevenirea incendiilor forestiere în regiunea transfrontalieră Dolj și Lom, Montana”, în valoare de aproximativ 942 000 de euro, implementat de UAT Județul Dolj, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Oltenia, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi „Mihai Bravul” și Municipalitatea Lom din Bulgaria. Obiectivul general al proiectului este de a îmbunătăți gestionarea comună a riscurilor în zona transfrontalieră prin creșterea capacității de reacție a actorilor specifici cu atribuții în lupta împotriva incendiilor forestiere din zona transfrontalieră Dolj-Lom,  districtul Montana.

Proiectul ROBG – 135 ”Investiții pentru o regiune sigură Județul Giurgiu și Districtul Ruse”, în valoare de peste 5 milioane de euro, implementat de UAT Județul Giurgiu și Direcția Generală ”Siguranță la Incendiu și Protecție Civilă” – Ministerul Afacerilor Interne din Bulgaria. Obiectivul proiectului este îmbunătățirea gestionării comune a riscurilor în zona transfrontalieră prin furnizarea de echipamente tehnice superioare care vor avea un impact pozitiv major asupra vitezei de răspuns a activităților și misiunilor de urgență precum și diferite sesiuni de instruire.

Proiectul ROBG – 351 ”Eficientizarea acţiunilor de răspuns comun la situaţiile de urgenţă”, în valoare de peste 1 milion de euro, implementat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență din România și Direcția Generală ”Siguranță la Incendiu și Protecție Civilă” – Ministerul Afacerilor Interne din Bulgaria. Obiectivul general al proiectului este îmbunătățirea gestionării comune a riscurilor în zona Programului prin creșterea răspunsului comun în caz de situații de urgență (gestionarea inundațiilor, protecția împotriva incendiilor forestiere etc.). Principalele activități sunt legate de achiziționarea de echipamente specifice, elaborarea unui curriculum comun de formare, cursuri și exerciții comune și elaborarea a 3 planuri pentru situaţii neprevăzute.

Pentru a afla mai multe informații despre Programul Interreg V-A România-Bulgaria, despre evenimentele viitoare, dar și despre proiectele finanțate, vă invităm să accesați pagina de internet www.interregrobg.eu.

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Va rugam introduceti caracterele de verificare

Citește articolul precedent:
Anunț finalizare proiect „Achiziția de echipamente și dotări în cadrul societății CARTARE AGROCHIMICA SRL”

  Societatea CARTARE AGROCHIMICA SRL anunță finalizarea activităților proiectului cu titlul „Achizitia de echipamente si dotari in cadrul societatii CARTARE...

Închide