vineri, decembrie 8, 2023
AcasăINTERVIURIRoxana Paţurcă: „Pentru mine este foarte important ca la sfârşitul mandatului să...

Roxana Paţurcă: „Pentru mine este foarte important ca la sfârşitul mandatului să pot prezenta, cu mândrie, în faţa călărăşenilor, toate proiectele pe care am reuşit să le realizăm”

- Advertisement -

Roxana Natalia Paţurcă a fost nominalizată de către organizaţia judeţeană a PSD Călăraşi şi validată de către Comitetul Executiv Naţional pentru a candida pentru funcţia de senator de pe prima poziţie, devenind astfel prima femeie pe care PSD Călăraşi o susţine în această funcţie în toată existenţa sa. Roxana Paţurcă şi-a început activitatea profesională la Călăraşi, imediat după absolvirea studiilor universitare, fiind profesor în cadrul Colegiului Economic Călăraşi.

Rep. Cine este Roxana Natalia Paţurcă?

R:P.: Sunt absolventă a Facultăţii de Finanţe – Contabilitate iar cariera mi-am început-o ca profesor în cadrul Colegiului Economic Călăraşi. Cariera politică mi-am început-o încă din anul 1999 când m-am afiliat Partidului Social Democrat, organizaţia Piatra Neamţ, continuându-mi activitatea odată cu mutarea mea la Călăraşi.

De atunci sunt membru fără întrerupere al acestui partid. Anul 2003 a marcat startul evoluţiei mele, plecând de la preşedinte al organizaţiei de tineret, ajungând până la onoranta calitate de candidat PSD la Senatul României. Paşii ce au urmat în dezvoltarea mea au fost marcaţi de funcţiile ocupate, printre care şi cele de preşedinte al organizaţiei judeţene pentru femei, vicepreşedinte al organizaţiei judeţene şi consilier judeţean.

Pe plan profesional, evoluţia mea a fost determinată de ambiţie şi profesionalism, ocupând astfel postul de Inspector Şcolar în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean. Îndelungata mea carieră politică atrage după sine şi participarea sau organizarea diferitelor acţiuni, activităţi ce au dorit apropierea atât internă a organizaţiei, cât şi externă faţă de alegătorii noştri.

Mă bucură faptul că în fiecare an de când sunt la conducerea Organizaţiei judeţene a Femeilor Social Democrate (OFSD) am reuşit să creez momente de apreciere pentru doamne, în special prin adunările tematice cu ocazia zilei de 8 Martie. De asemenea, am participat la numeroase acţiuni caritabile despre care prefer să rămân restrânsă în declaraţii.

Rep: Cum aţi primit nominalizarea pentru Senat?

R.P.: Această nominalizare a adus un val de emoţii foarte puternice, dar m-au facut să realizez că sunt pregătită să duc la capăt această cursă şi să obţin o victorie. Pentru mine este o onoare faptul că am fost nominalizată pentru această funcţie, în special prin prisma faptului că sunt o mândra reprezentată a femeilor şi a egalităţii de şanse.

Rep: Sunteţi prima femeie pe care PSD Călăraşi a susţinut-o pentru funcţia de senator în toată istoria sa, cum priviţi acest lucru?

R.P.: Acest lucru mă motivează şi mai mult şi mă ambiţionează ca din postura mea de senator să las ceva în urmă, ceva pentru toţi locuitorii acestui judeţ, de la cel mai mic cătun până la municipiul reşedinţă de judeţ. Este onorant dar în acelaşi timp pune pe umerii mei o mare responsabilitate, pentru că a fi senator din partea unei organizaţii PSD înseamnă mult pentru oricine. Oamenii aşteaptă multe de la noi şi tocmai de aceea nu ne permitem să dezamăgim. Mă bucur că eu voi fi prima femeie din cadrul PSD Călăraşi care va deţine funcţia de senator.

Rep: PSD, comparativ cu alte formaţiuni politice, credeţi că oferă mai multe şanse femeilor?

R.P.: Urmărind datele privind propunerea şi punerea în funcţii cheie a femeilor în cadrul organizaţiei putem observa o adevărată susţinere pentru reprezentantele sexului frumos. Spre exemplu, în cadrul alegerilor locale de anul acesta putem marca cu mândrie rezultatele la nivel naţional a celor 86 de primari femei din totalul de 150, 89 de viceprimari, 2 preşedinţi ai Consiliului Judeţean.

Momentan 28% dintre consilierii judeţeni sunt femei, iar printre consilierii locali ocupăm o pondere de 22% la nivel naţional. În cadrul structurii oragnizaţiei putem discuta despre cele cinci femei vicepreşedinte la nivel naţional, acestea fiind Rovana Plumb, Gabriela Firea, Olguţa Vasilescu, Ecaterina Adnronescu şi Doina Pană. În ceea ce priveşte alegerile parlamentare din acest an, femeile din PSD ocupă 51 dintre locurile eligibile, observînd o creştere semnificativă faţă de anul 2012.

Rep: Din viitoarea poziţie de senator, cum veţi ajuta femeile din acest judeţ? Aveţi proiecte în acest sens?

R.P.: Judeţul Călăraşi se bucură de o pondere de peste 50% a populaţiei feminine, lucru care m-a determinat să iau în considerare problemele cu care acestea se confruntă. Programul meu pentru această funcţie vizează încadrarea femeilor în muncă, egalitatea de şanse, redefinirea rolului femeii în viaţa politică şi publică, combaterea violenţei domestice, reprezentarea echitabilă a femeii în funcţii de conducere, dar şi susţinerea acestora prin sprijinirea viitoarelor mame. Toate aceste obiective vor fi formulate de către mine în propunerile mele pentru viitoarele proiecte de lege, vizând cu precădere judeţul pe care îl reprezint.

Rep: Care sunt problemele care v-au atras atenţia şi ce soluţii aţi identificat?

R.P.: În primul rând trebuie reamintit dezinteresul pe care l-au arătat aleşii locali în dezvoltarea acestui judeţ. Voi urmări să ajut călărăşenii din punct de vedere economic prin proiectele pe care eu şi organizaţia Partidului Social Democrat le abordăm în viitorul plan de guvernare.

Încurajăm dezvoltarea sistemelor de învăţământ şi de sănătate prin amendamentele deja depuse la Ordonanţa 20, privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, prin care dorim obţinerea unei creşteri pe medie cu 15% şi reglarea unei serii de inechităţi. Sectorul agricol este de asemenea în vizorul nostru şi vom lupta pentru îmbunătăţire, iar eu personal pentru răsfrângerea directă a avantajelor asupra judeţului Călăraşi.

Rep: Ce tip de campanie veţi aborda?

R.P.: Pentru mine această campanie va fi cartea de vizită pe care o prezint alegătorilor, de aceea urmăresc să fie caracterizată de transparenţă şi decenţă. Principiile după care îmi voi ghida acţiunile sunt echitatea, profesionalismul şi demnitatea.

Cetăţenii judeţului au dreptul la o campanie a bunului-simţ la finele căreia îşi vor alege reprezentatul pe care ei îl consideră pregătit să acţioneze în favoarea lor, lăsând la o parte apartenenţa politică sau interesele proprii.

Rep: Sunteţi profesor, ce puteţi face din postura de senator pentru elevi cât şi pentru profesori?

R.P.: În primul rând voi încerca să continui ceea ce deja a fost început de colegii mei din PSD, urmărind majorarea salariilor cadrelor didactice şi majorarea alocaţiilor acordate elevilor. Voi căuta soluţii optime pentru eliminarea nemulţumirilor existente în domeniul învăţământului prin crearea premiselor dezvoltării unei educaţii de top şi, totodată, prin crearea unor oportunităţi avantajoase tinerilor ce doresc să urmeze o cariera în calitate de cadru didactic, deoarece sunt conştientă de exitenţa deficitului de personal calificat în acest domeniu.

Rep: Cum veţi ajuta şcolile din judeţ?

R.P.: Doresc să abordez situaţia puţin diferit, de aceea mă voi axa pe educarea şi informarea conducerii şcolilor în legătură cu posibilitatea accesării fondurilor europene. Atragerea unor astfel de investiţii ar determina modernizarea şi evoluţia sistemului de învăţământ, atât în ceea ce priveşte spaţiul destinat educării, cât şi dezvoltarea continuă din punct de vedere profesional al profesorilor sau educatorilor.

Rep: Cum vă veţi implica în rezolvarea problemelor din sistemul medical călărăşean?

R.P.: Există deja măsuri ce se iau la nivelul conducerii ţării lansate şi susţinute de PSD şi aici mă refer la amendamentele deja depuse la Ordonanţa 20. Voi susţine majorările propuse şi voi căuta să îmbunătăţesc în special situaţia din Călăraşi. Situaţia spitalului, încă în stare de nefuncţionare la parametri optimi, este ceva extrem de îngrijorător şi de aceea pot să spun că remedierea situaţiei este prioritară pentru mine.

Rep: Care va fi relaţia cu primarii tuturor localităţilor din judeţ?

R.P.: Mă bucur de susţinerea primarilor PSD-işti, dar acest lucru nu mă face să am o atitudine diferită de ceilalţi. Funcţia pe care o voi ocupa mă va transforma într-un mediator între reprezentanţii localităţilor din judeţ, în acest caz primarii, şi structura de conducere a ţării. Voi urmări întotdeauna o colaborare bazată pe profesionalism pentru a putea lucra în sprijinul cetăţenilor. Pentru mine este foarte important ca la sfârşitul mandatului să pot prezenta, cu mândrie, în faţa călărăşenilor toate proiectele pe care am reuşit să le realizăm.

Rep: Veţi ţine audienţe la sediul cabinetului parlamentar şi cum credeţi că veţi putea rezolva doleanţele oamenilor?

R.P.: În funcţie de problemele pe care le voi identifica pe teren, îmi voi creea obiective. Doresc ca aceste obiective să fie atinse prin transformarea în propuneri pentru proiecte de lege sau cel puţin prin completare şi modificarea legislaţiei existente. De asemenea, voi căuta o cale prin care să pot oferi educaţie politică cetăţenilor pentru a putea fi capabili să atragă investiţii, să acceseze fonduri europene sau să propună proiecte pentru dezvoltarea tuturor zonelor din judeţ.

Rep: În final, adresaţi un mesaj călărăşenilor pentru data de 11 decembrie!

R.P.: Doresc să le transmit încrederea mea în reuşita comună. Mă încred în puterea mea de muncă, în tinereţea mea, în experienţa mea din domeniul politic şi în călărăşenii mei. Am curaj şi îmi doresc să obţin o victorie pentru Călăraşi! Îndrăznesc să cred în România, îndrăznesc să cred în Călăraşi.

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite