sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăCOMUNITATEŞcoala Gimnazială Nr.1 Modelu -  Siguranţă. Încredere. Valoare

Şcoala Gimnazială Nr.1 Modelu –  Siguranţă. Încredere. Valoare

- Advertisement -

După un început de an şcolar cu zile frumoase „de vară”…, ne-am apropiat de sfârşitul primului semestru cu aceleaşi zile însorite, dar cu pomii desfrunziţi, goliţi şi pregătiţi parcă de mult aşteptata zăpadă, de la începutul iernii. Ne-am pregătit temeinic, unii cu mai multă seriozitate, alţii mai puţin, fiecare după posibilităţile intelectuale, dar şi după ambiţia şi dorinţa de a încheia cu bine primul semestru.

Dar, pe lângă pregătirea zilnică a fiecărei discipline ne-am rezervat timp şi pentru alte activităţi recreative, pentru a cunoaşte cât mai multe lucruri prin excursii, drumeţii, vizite la muzeu, la Biblioteca Judeţeană, participarea la diferite competiţii şi jocuri distractive. Luna septembrie a debutat cu proiectul „Şcoala de bani pe roţi”, proiect ce a urmărit educarea financiară a copiilor cu vârste între 7 şi 14 ani prin ateliere interactive organizate într-un camion special adaptat, unde elevii claselor primare I-a şi a III-a C împreună cu doamnele profesor pt. înv.primar Florea Elena şi Dinu Vasilica, şi elevii claselor a VI-a A şi a VII-a A împreună cu doamnele diriginte Ungureanu Reasilvia şi Paţac Ramona au avut ocazia să treacă prin diferite etape de înţelegere şi conştientizare a modului cum se folosesc banii în economie.

Ziua Europeană a Limbilor Străine/European Day of Languages, sărbătorită pe 26 septembrie a fost aşteptată cu mare interes de către toţi elevii şcolii noastre, aceştia desfăşurând diverse activităţi – realizare desene şi postere reprezentative, confecţionare steguleţe, prezentări PPT – sub atenta îndrumare a doamnelor profesor Paţac Ramona, Ţiţei Cornelia, Niţu Daniela şi Ivan Valerica. Lucrările lor au fost expuse pe holurile şcolii pentru a putea fi admirate şi de părinţii acestora.Şcoala noastră s-a implicat cu succes în Cercetarea Educaţională „Şcoală, dar cu drag!” realizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean prin reprezentantul său, inspector de specialitate prof. Magdalena Tuţă şi Liceul Danubius Călăraşi, reprezentat de domnul profesor Dumitrel Toma, reuşind atingerea eşantionului reprezentativ. S-au implicat doamna director Lazăr Mihaela, doamna profesor de informatică Borcea Simona, doamna profesor de istorie Ungureanu Reasilvia şi doamna profesor de limba engleză Paţac Ramona. În data de 9 octombrie 2019 a fost comemorată „Ziua Naţională de Comemorare a Holocaustului” prin realizarea unui proiect de parteneriat educaţional „Holocaustul-o atrocitate a istoriei”.

Acest proiect a fost încheiat de Şcoala Gimnazială Nr.1 Modelu cu Şcoala Gimnazială Nr .2 Modelu şi ONG-ul ADICA, având ca obiective: promovarea ideilor de toleranţă şi înţelegere reciprocă; dezvoltarea conştiinţei civice bazate pe asumarea valorilor democratice; înţelegerea realităţii şi asumarea responsabilităţii în comunitate; consolidarea valorilor fundamentale: drepturile omului, lupta împotriva rasismuluişi a xenofobiei, solidaritatea umană. Activităţile proiectului au fost coordonate de doamna profesor Ungureanu Reasilvia, domnul profesor Cocoşi Marius şi doamna profesor Paţac Ramona, şi au avut ca grup ţintă elevii claselor a VI-a, a VII-a şi a VIII-a din şcolile partenere. Profesorii au prezentat semnificaţia Holocaustului şi a zilei de 9 octombrie, după care elevii au ascultat mărturii video ale supravieţuitorilor Holocaustului în cadrul unor filme documentare. La final, elevii au realizat postere prin care au arătat că au înţeles evenimentele petrecute în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, exprimându-şi totalul dezacord faţă de acestea. Elevii şcolii noastre, în parteneriat cu Şcoala Gimnazială Nr.2 Modelu au sărbătorit „Ziua Naţională a României”. Activităţile desfăşurate de elevii claselor I-VII sub îndrumarea profesoarei de limba şi literatura română Preda Georgiana, doamnei bibliotecar Coman Corina şi doamnei profesor de muzică Cheţa Rodica de la Şcoala Gimnazială Nr. 2 Modelu au vizat: dezvoltarea, consolidarea şi manifestarea sentimentului patriotic/ îmbogăţirea cunoştinţelor istorice/ înţelegerea faptului că Marea Unire din 1918 a fost şi este unul dintre momentele cele mai importante pentru poporul nostru/ stimularea expresivităţii prin interpretarea de cântece şi poezii. De asemenea, elevii clasei a VI-a A, coordonaţi de doamna profesor Ungureanu Reasilvia au rememorat evenimentele istorice care au avut loc în anul 1918 prin intermediul unei prezentări PPT, după care au confecţionat simboluri cu însemnele naţionale, au realizat colaje şi postere, popularizând această zi importantă în întreaga şcoală.Tot în decembrie, elevii clasei pregătitoare A şi clasei a III-a A împreună cu doamnele prof. înv. primar Albu Ilona şi Cojan Jenica au plecat într-o frumoasă excursie, în căutarea lui Moş Crăciun.

Copiii au experimentat cum este să tragi cu arcul şi s-au plimbat cu căruţa trasă de ponei. La atelierul lui Moş Crăciun, spiriduşii au ajutat copiii să realizeze ornamente pentru brăduţ. A fost o zi reuşită ce a adus bucurie pe chipul copiilor.Vizitele la Biblioteca Judeţeană „Alexandru Odobescu” Călăraşi au fost un prilej de bucurie pentru elevii claselor pregătitoare A şi a IV-a B, coordonaţi de prof.înv.primar, Albu Ilona şi Peţu Aurelia, care au participat la activităţile destinate Sărbătorilor de iarnă. În cadrul activităţii „Atelierul lui Moş Crăciun”, elevii mai mari au citit şi recitat texte destinate acestor sărbători şi au fost antrenaţi în activităţi practice, confecţionând obiecte specifice acestei sărbători. Cei mici, au aflat povestea Brăduţului de Crăciun şi au confecţionat felicitări. De asemenea, elevii claselor pregătitoare B şi a II-a A împreună cu doamnele prof. înv. primar Smaranda Raluca şi Oltenacu Sorina au primit alături oameni frumoşi şi implicaţi în activităţile de voluntariat din cadrul Asociaţiei Medicover. Aceştia au povestit despre regulile importante de igienă, despre ce cuprinde o alimentaţie sănătoasă şi au donat materiale educative şi de igienă. Cu multă emoţie şi bucurie, elevii claselor a V-a A şi B, sub atenta îndrumare a doamnelor profesor Băjenaru Elena şi Lazăr Mihaela, s-au pregătit pentru marea sărbătoare a Naşterii Domnului, prezentând un „buchet de flori duhovniceşti” încărcat de poezii şi colinde, în data de 15 decembrie la biserica Sfântul Nicolae Modelu, după Sfânta Liturghie, bucurându-se apoi de darurile primite din partea parohiei. Am continuat seria activităţilor extracurriculare cu organizarea manifestării „Ziua porţilor deschise”, prilej de a avea alături de noi elevii claselor a IV-a A şi B, coordonaţi de prof. înv. primar Peţu Aurelia şi Chiţoi Nicoleta, preşcolarii de la GPP Modelu şi Grădiniţa nr.1 Modelu alături de părinţi şi doamnele educatoare.În data de 17 decembrie 2019, în sala Căminului Cultural a fost prezentat un spectacol, s-au furnizat informaţii cu privire la clasa pregătitoare, apoi s-au vizitat sălile de clasă unde se organizează cursuri. Încheiem semestrul I cu tradiţionalul spectacol de Crăciun la care participă elevii claselor a V-a A şi B, coordonaţi de doamnele profesor Băjenaru Elena şi Lazăr Mihaela precum şi formaţia de dansuri a comunei Modelu, bucurându-ne de prezenţa domnului primar Dobre Gheorghe, care a împărţit daruri tuturor copiilor. Deşi ne aflăm tot la final de decembrie, zilele sunt în continuare la fel de frumoase… la fel de însorite… la fel ca şi sufletul nostru.

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite