Și educația și cultura sunt prioritățile primarului din Dichiseni, Iulian Radu

Mircea Brândușă. În prezent, în comuna Dichiseni se lucrează la finalizarea lucrărilor unui nou sediu de grădiniță, la reabilitarea Căminului Cultural, construcție aflată într-o avansată stare de degradare, lăcașul urmând să aibă o sală de 85 locuri, multifuncțională, cu proiecție de filme și desfășurare de activități cultural artistice.

De altfel, în ultimele două mandate, primarul comunei Dichiseni, Iulian Radu, a reușit să implementeze cateva proiecte deosebit de importante.

-Modernizare drumuri de interes public local;

-Extindere rețea apă potabilă în satul Coslogeni și instalare branșamente în satele aparținătoare comunei, Coslogeni  Satnoieni, Dichiseni;

-Construire bază sportivă în satul Dichiseni, cu dotări aferente, respectiv, tribună cu 250 locuri, vestiare jucători, arbitrii, sală cu multiple destinații și instalație nocturnă;

-Construire grădinițe cu program prelungit, fiecare cu patru și cinci clase;

-Reabilitare, modernizare  extindere și dotare cămin cultural în Dichiseni, cu tehnică de scenă, sisteme de lumini și sonorizare șcămin cultural în satul Dichiseni.

Proiectele implementate au o valoare de 1,2 milioane euro.

Pentru viitor, Iulian Radu are pe agenda de lucru ca și prioritate maximă înființarea rețelei de canalizare și construirea stației epurare. Proiectul este aprobat și a primit finanțare prin PNRR, Anghel Saligny, lucrările urmând a fi derulate odată cu stabilirea planurilor privind traseele conductelor de apă și canalizare în cele trei sate aparținătoare comunei: Dichiseni, Coslogeni și Satnoieni.

Despre aducțiune gaze și digitalizarea serviciilor din primărie, Iulian Radu informează cetățenii comunei:

„Facem încă un pas important pentru aducerea rețelei de gaz în comunitatea noastră! De curând, am fost informați că proiectul în parteneriat cu primăriile din comunele Unirea și Jegălia a fost preluat de Ministerul Energiei. Urmărim îndeaproape etapele următoare și vă ținem informați!

Am adus și în online comunicarea dintre primărie și dumneavoastră. Acum puteți economisi timp cu ajutorul aplicației @Regista. Noile aplicatii online sunt disponibile prin portalul e-Guvernare Regista, pot fi accesate direct de la: https://dichiseni.regista.ro/ sau de pe site-ul oficial al primariei https://primariadichiseni.ro/, oferindu-vă următoarele avantaje: depuneți cereri online pentru diverse solicitări; faceți Sesizări pe harta digitală a comunei; verificați stadiul documentelor, de acasă, în timp real; aveți acces rapid la documente de interes public.”

Activitatea cultural, sportivă este sprijinită cu multă pasiune de Iulian Radu. Echipa de fotbal “Viitorul Duchiseni” participă în campionatul din Liga 5, iar ansamblul Folcloric “Spicul” reprezintă cu cinste comuna la festivalurile unde este invitat să participe, ultimul fiind “HORA MARE”, în 15 august, anul curent.

Relația deschisă dintre școală, primărie și comunitatea locală a oferit mereu oportunități de învățare pentru elevi. Înainte de vacanța de vară o delegație de elevi ai Școlii Gimnaziale din Dichiseni au vizitat instituția primăriei, au pus întrebări despre cum pot avea o inițiativă locală și au făcut un exercițiu de imaginație despre comunitatea în care trăiesc pe subiectul, cum pot face eu mai bună lumea din jurul meu? Primarul Iulian Radu le-a răspuns la întrebări și i-a primit cu aceeași susținere ca de fiecare dată când a fost cazul.

Luni, Iulian Radu a participat la deschiderea noului an școlar 2023 – 2024, când clopoțelul a sunat a regăsire! Într-un septembrie senin cu emoție în pumnii mici strânși cu sfială, așa s-au întors la școală copii din comuna Dichiseni, care afișau pe pancarte următorul mesaj: “La Școala de suflet, la Școala noastră!

Să ne fie drag și învățătură anul tot! Să ne fie joc și prietenie!” Festivitatea de deschidere a anului școlar a fost una emoționantă pentru copii, părinți și bunici, dar și pentru cadrele didactice angrenate în actul de învățământ! 

Ceremonialul a fost deschis de Iulian Radu, apoi preotul paroh din Dichiseni a săvarșit un tedeum de mulțumire și a stropit cu aghiasmă pe toți cei prezenți. Au fost prezenți, reprezentanți ai MAI și ISJ, autorități locale, care au transmis încurajări elevilor, școlarilor și celor mici de la grădiniță, dorindu-le un an școlar plin de rezultate pozitive.

Mesajul primarului Iulian Radu a mers direct la inima celor prezenți, dar a și avut un accent important pe formarea copiilor încă de la primii pași în școală:

„Mărturisesc că traiesc cu aceeași intensitate, dintotdeauna, această zi, a începutului de an școlar. Prima zi de școală rămâne, însă, o zi a bucuriei și a emoției, pentru că, indiferent de an și de varstă, reprezintă, de fapt, un nou început pentru noi toți, elevi, părinti și dascăli!

O lume mai bună, mai prosperă, mai prietenoasă, poate fi construită doar de oameni instruiți. Școala nu este, însă, doar o clădire lipsită de suflet, ea formează caractere si definește personalități. O comunitate solidă e cladită pe respectul față de școală, de credință, de sănătate. Iar comuna noastră merge pe acest drum, al lucrurilor trainice, care contează cu adevărat.

Investitia în educație e una pe termen mediu și lung, iar, la fel de importante pentru mine sunt familia și implicarea părinților în traseul educațional al copiilor. Dragi copii, bine ați revenit în bănci! Trebuie să știți că trăiți într-o comună în care performanța școlară e respectată si răsplătită la final de an școlar. Vă doresc teme ușoare și note mari, părinților voștri, calm și toleranță, iar dascălilor, puterea de a duce la bun sfârșit acest nou început de an școlar!”

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Va rugam introduceti caracterele de verificare

Please type the characters of this captcha image in the input box

Va rugam introduceti caracterele de verificare

Citește articolul precedent:
Anunț finalizare proiect „Achiziția de echipamente și dotări în cadrul societății CARTARE AGROCHIMICA SRL”

  Societatea CARTARE AGROCHIMICA SRL anunță finalizarea activităților proiectului cu titlul „Achizitia de echipamente si dotari in cadrul societatii CARTARE...

Închide