Testări gratuite pentru femeile din Călăraşi în cadrul proiectului de Screening pentru Cancerul de Col Uterin şi Tratament Precoce

Primăria Municipiului Călăraşi a găzduit miercuri, 28 iulie, în sala de şedinţe a Consiliului Local, conferinţa de lansare a proiectului Screening pentru Cancerul de Col Uterin şi Tratament Precoce (SCCUT) în judeţul Călăraşi, finanţat prin Fondul Social European, Programul Operaţional Capital Uman.

SCCUT este un program complex de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin, oferind investigaţii medicale gratuite pentru 170 de mii de femei din Regiunea Sud Muntenia, provenind în special din grupuri vulnerabile.

În cadrul programului, femeile pot beneficia de testare gratuită Babeş Papanicolau şi HPV pentru depistarea leziunilor colului uterin, fie în cabinetele medicale de recoltare înscrise în program, oricând pe parcursul anului, fie în cadrul unităţilor mobile care vor ajunge în localităţi din toate judeţele reginuii.

Anual, peste 1800 de femei mor în România ca urmare a cancerului de col uterin şi aproape 3400 sunt diagnosticate cu această boală. Incidenţa este de 2,5 ori mai mare decât media UE iar rata mortalităţii de peste 4 ori mai mare. Incidenţa poate fi redusă cu până la 80% ca urmare a programelor de screening la nivelul populaţional însă în România atât depistarea timpurie cât şi prevenţia rămân la un nivel foarte redus în special în rândul grupurilor vulnerabile.

PMC sprijină desfăşurarea activităţilor cuprinse în cadrul proiectului, punând la dispoziţie un spaţiu, amplasat în imediata apropiere a sediului, pentru instalarea Unităţii mobile de screening. Miercuri s-a derulat şi prima acţiune de testare a femeilor.

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Va rugam introduceti caracterele de verificare

Citește articolul precedent:
Anunț finalizare proiect „Achiziția de echipamente și dotări în cadrul societății CARTARE AGROCHIMICA SRL”

  Societatea CARTARE AGROCHIMICA SRL anunță finalizarea activităților proiectului cu titlul „Achizitia de echipamente si dotari in cadrul societatii CARTARE...

Închide