Un tânăr din Călăraşi, Lucian George, participă la proiectul Crescut pe Muzică

Cum au fost atelierele pe Zoom şi cine sunt participanţii

Un tânăr din Călăraşi, Lucian George, participă la proiectul Crescut pe Muzică

  • La atelierele Crescut Pe Muzică au participat 20 de tineri muzicieni din toată ţara, cântăreţi la trompetă, saxofon, bariton, clarinet, caval, acordeon, harmoşcă şi tobe. Printre ei se numără şi adolescenţi dansatori în ansambluri populare.
  • Atelierele au arătat că adolescenţii, majoritatea provenind din mediul rural, au competenţe digitale şi vor să ducă tradiţia muzicii sau a dansului mai departe.
  • Cu ajutorul trainerilor, tinerii au făcut interviuri, fotografii şi scurte documentare despre ei şi oamenii de la care au învăţat să cânte sau să danseze. Aceste materiale vor fi expuse în expoziţia online de pe 15 august.

20  de tineri au participat timp de o lună la şase serii de ateliere online de jurnalism, fotografie, film documentar, scriere creativă, etnomuzicologie şi media literacy. La atelierele susţinute pe Zoom tinerii au fost iniţiaţi şi ghidaţi să creeze propriile materiale documentare. Prin aplicaţiile şi temele propuse, ei au cercetat istoria familiei şi comunităţii din care fac parte, chestionând importanţa păstrării şi prezentării tradiţiilor locale. În proces, tinerii au arătat că au competenţele digitale necesare vremurilor în care trăim şi că globalizarea educaţiei este posibilă, atât timp cât există acces printr-un smartphone şi o conexiune bună la internet.

Atelierele nu au fost lipsite de provocări, tinerii din mediul rural au avut probleme de conexiune la internet, chiar şi de semnal. Au fost şi multe momente plăcute, de exemplu atunci când participanţii s-au intervievat reciproc, au avut discuţii aprinse despre geneza unor anumite stiluri muzicale sau au cântat la trompetă, fluier şi harmoşcă. Aceste momente au fost surprinse şi puse pe Tik Tok. Bogdan Mihai Simion (trainer Entomuzicologie)

„Interacţiunea generală a fost minunată. În afară de câteva cazuri punctuale – unde am avut probleme tehnice din cauza conexiunii la internet – am lucrat bine cu toţi copiii.  Cele mai importante provocări au fost 5G-ul, device-urile care nu ascultă şi cum convingi tineri de 15 – 16 ani să facă teme în vacanţă. Există câţiva participanţi model, Alexandra Listrat îşi doreşte foarte mult să lase o marcă în legătură cu lipovenii pentru propria ei generaţie, Darius Jecan este super pasionat, iar Ştefan Milutinovici are cunoştinţe muzicale solide, este autodidact, a învăţat să cânte la multe instrumente de suflat şi este proaspăt student la Consevatorul din Braşov.”

Descoperirea participanţilor

Participanţii la ateliere au fost găsiţi şi contactaţi în pricipal prin intermediul reţelei stabilite acum cinci ani de iniţiatoare proiectului Crescut Pe Muzică, Simona Constantin. Pe atunci Simona lucra la o cercetare pe teren în vederea lansării unui catalog cu ultimii lăutari din ţară. Cei 20 de copii şi adolescenti găsiţi din toată ţaracântă sau dansează şi sunt activi în domeniul patrimoniului imaterial al muzicii tradiţionale, din regiunea în care trăiesc.

Participanţii Crescut Pe Muzică – cine şi de unde sunt

Din Muntenia, chiar din Călăraşi, locul unde-şi are sediul Asociaţia ACCES, entitate ce stă la baza organizării proiectului, provine acordeonistul Lucian George. Bucureştiul este reprezentat prin Ştefan Milutinovici, un tânăr cântăreţ la fluier şi caval, care şi-a găsit timp pentru ateliere în timp ce dădea BAC-ul şi se pregătea pentru admiterea la Conservatorul din Braşov, unde a şi fost admis. Din Brăila, mai exact din Făurei este acordeonistul Florinel Caraivan, adolescent care a venit ulterior în proiect şi care a suprins organizatorii şi trainerii prin gradul mare de implicare.

Dobrogea face parte din proiect prin cântăreaţa la harmoşcă din comunitatea ruşilor lipoveni, Alexandra Listrat (14 ani) din Sarichioi (Tulcea), care a dat admiterea la liceu chiar în timpul atelierelor, dar şi prin Gabriel Gheorghe un acordeonist de 14 ani din Constanţa care s-a apucat de muzică, inspirat de unchiul său.

„Am vorbit mult cu trainerii care mereu au încercat să-mi ofere diferite sfaturi legate de ce aş putea face ca să-mi iasă tema mai bine. Mi-au plăcut toţi trainerii, chiar nu am unul preferat. Toţi şi-au dat silinţa şi îi super apreciez pentru asta.”, spune Alexandra Listrat din Sarichioi.

Mulţi dintre participanţi sunt din zona Moldovei, din Vaslui sunt trei băieţi de pe lângă comunitatea creată în jurul Fanfarei de la Valea Mare. Andrei Stoica şi Ionut Alexandru cântă la trompetă, iar Mădălin Mavroianu (13 ani) la bariton. Mai sus, chiar din satul Fanfarei 10 Prăjini, vin trei muzicieni: Andrei Viziru care cântă la tobe şi este foarte activ pe Tik-Tok, Leonard Radu, cel mai tânăr muzician din proiect, cântăreţ la trompetă şi Alex Panţiru, saxofonist. Din Suceava participă Ionuţ Pîntiuc (16 ani), adolescent pasionat de trompetă, care face parte din taraful condus de Dan Lăcătuş, alături de clarinetistul Iulian Harbaca şi trompetistul Alexandru Boicu. Tot din zona Sucevei esteşi Gabriel Marin (18 ani), trompetist din satul Mironu, care deşi nu a participat la ateliere pentru că mergea la muncă, a ţinut legătura cu echipa proiectului prin telefon şi a pregătit materiale despre muzicienii din sat.

Transilvania este pe harta proiectului prin Darius Jecan, dansator într-un ansamblu de muzică populară din comuna Frata. Din regiunea Maramureş, din oraşul Carei (Satu Mare) participă două soliste şi dansatoare de muzică populară, Claudia Silaghi şi Andreea Abrudean. Din judeţul Bistriţa Năsăud, oraşul Sângeorz-Băi, proiectul va arăta viaţa muzicală a Florinei şi Ioanei Gabor, soliste cu experienţă de cinci ani în dansuri populare, care acum fac şi dansuri contemporane şi îmbină tradiţia cu prezentul.

Delia Marinescu (trainer Jurnalism)

„Puştii mi s-au părut maturi pentru cei 13, 15 sau 18 ani pe care îi au. Am observat că cei care au auzit de mici în familie sau comunitate că sunt datori cumva să ducă mai departe muzica sau dansul zonei din care vin s-au implicat cel mai mult, pentru că acest proiect nu era decât o parte din misiunea pe care o aveau deja. Un exemplu este Alexandra Listrat din localitatea de ruşi lipoveni, Sarichioi, care cântă la harmoşcă. Ne-a zis că din interviul pe care l-a facut în cadrul proiectului cu proful ei, Pimon Bejenaru, a aflat lucruri pe care nici ea, şi nici alţii din comunitate nu le ştiau şi că e e bucuroasă că o să le împărtăşească cu cât mai multă lume.”

Prin proiectul Crescut Pe Muzică organizatorii şi trainerii şi-au propus să găsească şi să lucreze împreună cu 20 de adolescenţi ce provin din familii de muzicieni tradiţionali din toate zonele ţării. Adolescenţii vor realiza materiale de auto-documentare, cu sprijinul a şase profesionişti din domenii creative şi informaţionale diverse. La final, materialele realizate de ei vor compune o expoziţie online, dedicată în special publicului tânăr.

Crescut pe Muzică este un proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.

Proiectul este organizat de către Asociaţia ACCES Călăraşi.

Parteneri media: Radio Guerilla, Scena9, PressOne, Revista Zeppelin, Un site de muzica, IQads, VICE România, Promenada Culturala, Munteanu.

Parteneri instituţionali: Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Inspectoratul Şcolar Judeţean Călăraşi, Primăria Municipiului Călăraşi.

Cu sprijinul: Asociaţia Culturală Contrasens, Asociaţia Solidart, Asociaţia ÎnCAP (Iniţiative în Cinematografie şi Arte Performative), Asociaţia HASMAŢUCHI, PLUS EAST Cultural Association (Portugalia), STICHTING EASTWARDS (Olanda), VRTW ARTISTS, Asociaţia Culturală Metropolis, Asociaţia Bloc Zero, Asociaţia T.E.T. Alexandria.

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Va rugam introduceti caracterele de verificare

Citește articolul precedent:
Anunț finalizare proiect „Achiziția de echipamente și dotări în cadrul societății CARTARE AGROCHIMICA SRL”

  Societatea CARTARE AGROCHIMICA SRL anunță finalizarea activităților proiectului cu titlul „Achizitia de echipamente si dotari in cadrul societatii CARTARE...

Închide