Vasile Iliuță, președinte CJ Călărași: Îi vom face plângere penală prefectului

Discuțiile pe tema aprobării bugetului județului Călărași și a repartizării cotei de 6% din impozitul pe venit sunt departe de a se fi terminat, Prefectura atacând și cea de a doua hotărâre a CJ Călărași. Pe de o parte liberalii îl acuză pe Vasile Iliuță de tratament discreționar, de cealaltă parte, președintele CJ se apără spunând că nu vrea decât să echilibreze bugetele deoarece anul trecut primăriile PSD nu au primit bani de la Guvern. Iliuță a anunțat că îi va face plângere penală prefectului pentru abuz în serviciu.

„Prefectura a atacat în instanță, a doua oară. Am revocat prima hotărâre pe care am dat-o, pe motivele pe care le-au spus şi am dat o altă hotărâre, am făcut o şedinţă extraordinară de îndată. Au atacat şi a doua hotărâre. Vom merge în instanţă şi ne vom apăra față de abuzul prefectului pe care îl vom dovedi. Motivul juridic a fost că nu am inserat in hotărâre toate administrațiile care au făcut solicitări către Consiliul Județean. Toate solicitările le-am consemnat, le-am pus în preambulul hotărârii, am dat a doua hotărâre dar și aceasta a fost atacată.

Guvernul, anul trecut, din fondul de rezervă, a dat administrațiilor liberale 1,1 milioane lei, aproape identic pe fiecare administrație liberală, iar la administrațiile PSD, cel mult 100.000 de lei. Am încercat să creăm acest echilibru ca să ținem în funcțiune şi administraţiile PSD, chiar dacă nu am putut să ajungem la suma de un milion o sută pentru fiecare administrație. Am ajuns undeva la 800.000 de lei pe fiecare administrație să putem să punem în funcțiune și administrațiile PSD. Si PSD are primării, are cetăţeni care aşteaptă programe de dezvoltare în localitățile lor.

Toți primarii PNL nu şi-au cheltuit banii, ci i-au dus in fondul de rulment sau fondul de rezervă al administraților locale. Ei au bani în cont şi vin la noi şi ne contestă pe noi cu prefectul. La momentul acesta, prefectului, după hotărârea judecătorească, o să îi facem o plângere penală pentru că face abuz în serviciu.

Ne-a atacat 70% din hotărârile Consiliului Județean, inclusiv hotărări şi dispoziții care țin de funcționarea CJ. Nu are dreptul, prin lege, obligația domniei sale este să vadă dacă am încalcat o lege şi să ne corecteze pe hotărârile de Consiliu Județean sau dispoziție a preşedintelui. Cei care au dreptul să ne atace pe funcționarea Consiliului Județean sunt cei de la Agenția Națională a Funcționarilor Publici, care trebuie sesizata să vină și să corecteze anumite dispoziții de organizare și de funcționare.

Ei și-au dat bani în lunile septembrie și noiembrie, la primarii PNL, iar primarii PSD nu au primit bani. Primarii PSD nu au astăzi bani să cofinanțeze proiectele, Primarii PNL au bani în cont, au un milion o sută, banii rămași de anul trecut. În momentul ăsta trebuie să creăm un echilibru, să asigurăm proiectele de dezvoltare ale comunelor PSD pentru că PNL-ul nu le-a atribuit bani prin hotărâre de guvern.

Încercăm o cale extraordinară, să cerem ordonanţă preşedinţială de suspendare a deciziei prefectului până la judecarea pe fond, ca primarii să-și pună banii în bugetele locale ca să finanţeze proiectele de dezvoltare locale.

Anul acesta este o excepție, ca să echilibrăm bugetele localităților care nu au primit bani de la Guvern, urmând ca în anii următori să acordăm fondurile în funcție de procentul electoral așa cum am făcut în mandatul 2016-2020.”, a declarat Vasile Iliuță.

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Va rugam introduceti caracterele de verificare

Citește articolul precedent:
Anunț finalizare proiect „Achiziția de echipamente și dotări în cadrul societății CARTARE AGROCHIMICA SRL”

  Societatea CARTARE AGROCHIMICA SRL anunță finalizarea activităților proiectului cu titlul „Achizitia de echipamente si dotari in cadrul societatii CARTARE...

Închide