Vasile Matei: „Am obţinut avizele necesare introducerii reţelei de gaz în comună”

Mircea Brânduşă. Recent am bătut la uşa noului primar al comunei Grădiştea, Vasile Matei. Cu amabilitate a răspuns tuturor întrebărilor privind mandatul din fruntea comunei Grădiştea?

Rep: Domnule Matei, cu ce gânduri aţi revenit în primăria Grădiştea acum în calitate de primar?

V.M.: Înainte de a fi primar, am fost 25 de ani contabil. Am candidat pentru funcţia de edil cu ideea că, fiind om al satului, vreau să schimb atmosfera din cadrul instituţiei, întrucât pe timpul celuilalt primar a fost o atmosferă mai tensionată în comună. Vrem să fim mai liberi, să vorbim liber şi să continuăm modernizarea comunei.

Rep: Ce fel de primar se doreşte a fi Vasile Matei pentru locuitorii comunei Grădiştea?

V.M.: Un primar pentru toţi locuitorii indiferent de opţiunea pe care a avut-o fiecare. Un primar care să rezolve nevoile cetăţenilor.

Rep: Cu ce consideraţi că aţi convins locuitorii comunei să vă acorde acest vot de încredere pentru următori patru ani?

V.M.: În primul rând, lumea mă cunoaşte foarte bine şi chiar dacă în 2012 am pierdut alegerile eu tot acelaşi om am rămas, ca simplu cetăţean şi acum ca primar. Oamenii au apreciat acest aspect. Tranzitând de foarte multe ori comuna, cei care mă cunosc şi cei care au lucrat cu mine regretau plecarea mea din primărie, eu fiind unul care am întreţinut o atmosferă corectă atâta timp cât am lucrat acolo.

Rep: Care sunt priorităţile primarului Vasile Matei pentru acest mandat?

V.M.: Vom continua lucrările care sunt începute, vom depune în acest an altele, după un studiu şi o consultare a cetăţenilor. Cel mai important rămâne proiectul care vizează întroducerea reţelei de gaze naturale pentru care, în luna decembrie, am depus documentaţia necesară. Între timp am obţinut şi avizile necesare implementării acestui proiect. Aşteptăm încrezători finanţarea.

Rep: Îl consideraţi eligibil din punctul dumneavoastră de vedere?

V.M.: După toate calculele noastre este eligibil, dar în funcţie de numărul de abonaţi, vom avea un punctaj avantajos. Pentru punctaj maxim trebuie să avem cel puţin 3500 de solicitări de branşare. Dacă acum nu vom putea să câştigăm, am purtat discuţii cu primarii comunelor Ciocăneşti şi Independenţa pentru realizarea unui parteneriat şi vom depune împreună o altă documentaţie prin care cu siguranţă vom obţine un punctaj maxim.

Rep: Domnule primar, susţineţi că cei care vă cunosc şi cu care lucraţi apreciază că aveţi un stil mai lejer, mai apropiat de oameni. Cum a fost tranziţia între dumneavoastră şi domnul Corbu?

V.M.: Sincer să fiu, când am venit în prima zi în primărie, angajaţii nu se mişcau, nu se mişca nimic în primărie, se auzea doar musca. Când i-am chemat să ne cunoaştem, să ne spunem părerile unul altuia, nu îndrăzneau să stea jos pe scaune, păreau timoraţi. Asta spune mult, nu?

Rep: Organigrama cum aţi găsit-o? Credeţi că mai trebuie umblat la ea, vă mai trebuie specialişti?

V.M.: La ora actuală în primărie avem specialişti, sunt acoperite toate serviciile. După părerea mea organigrama este puţin încărcată. Avem un fond de salarii lunar cam măricel, vom face o evaluare, mai studiem. Profesional, nu avem nici un serviciu neacoperit.

Rep: Ca nou primar, ce veţi face pentru a atrage investitori care să dezvolte afaceri, implicit locuri de muncă şi bani la bugetul local?

V.M.: Din câte cunosc, în ultimii ani nu au venit investitori în comună. Din punctul meu de vedere cred că nu li s-au dat concursul, au fost respinşi. Vom face o inventariere a terenurilor din intravilan. Unde putem să identificăm terenurile libere şi mai mici şi mai mari pentru marii investitori care vor să investească. Intenţionăm să dăm şi locuri de casă tinerilor căsătoriţi şi celor care vor să se stabilească în comună. Apa curge, teren avem, dacă ne ajută Dumnezeu să băgăm şi gaze, Grădiştea va deveni o comună privilegiată.

Rep: Se cunoaşte faptul că sunteţi unul dintre colaboratorii apropiaţi ai preşedintelui Consiliului Judeţean Călăraşi. Sunteţi convins că veţi avea sprijin total din partea preşedintelui?

V.M. Cu domnul preşedinte Iliuţă mă cunosc de 30 de ani. Chiar dacă în aceşti ani au existat şi nişte animozităţi între noi, domnia sa a precizat că orice problemă aş avea, în orice domeniu, voi primi sprijinul necesar.

Rep: În primărie cu ce echipă plecaţi, cu ce viceprimar, câţi consilieri?

V.M.: Viceprimar este d-na Nica Vicuţa, o învăţătoare cu 30 de ani lucraţi în învăţământ. Este o femeie foarte activă, bătăioasă şi muncitoare. În Consiliul Local deţinem majoritatea, 7 consilieri PSD din 13.

Rep: Deci, nu veţi întîmpina probleme în adoptarea proiectelor iniţiate?

V.M.: Normal, avem majoritate, dar voi veni cu proiecte concrete, viabile şi care să nu dea opoziţiei motive de respingere. Sper să avem o colaborare bună, benefică comunităţii în care trăim cu toţii.

Rep: Domnule primar, pe parcursul mandatului, veţi sprijini fenomenul fotbalistic şi activităţile cultural educative?

V.M.: Cu siguranţă, echipa de fotbal Dunărea Grădiştea va beneficia de sprijin financiar pentru a continua competiţia în Liga a IV-a. Cât priveşte actul cultural, primăria poartă discuţii cu ONG-ul Brâuleţul Dunării, ansamblu folcloric renumit la nivel judeţean, naţional şi internaţional, pentru reluarea activităţii în noul cămin cultural al comunei.

Rep: În acest an, cum credeţi că vor decurge lucrurile în primărie ţinând cont prin ce vremuri trecem?

V.M.: O să fie mai dificil ţinând cont de pandemie. Din punct de vedere organizatoric şi financiar, stăm bine. La sfârşitul anului precedent primăria Grădiştea nu a înregistrat datorii. Din păcate, după aprobarea bugetului naţional care este unul auster, şi primăria Grădiştea va avea în acest an un buget vizibi dimunuat comparativ cu cel de anul trecut. Totuşi, pe parcursul anului 2021, cu sprijinul Consiliului Judeţean vom accesa câteva proiecte benefice locuitorilor. Apoi, vor urma câţiva ani în care vom implementa proiecte europene. Există proiectul de aducţiune gaze, avem asfaltare pentru modernizarea străzilor care nu au fost prinse în lucrările anterioare, vom continua cu canalizarea şi cu tot ce va fi necesar, astfel încât comuna Grădiştea să devină una europeană, cu condiţii de viaţă moderne pentru cetţeni.

Rep: Mulţumesc frumos! V-aş ruga, în încheiere, să transmiteţi locuitorilor comunei Grădiştea un mesaj.

V.M.: În primul rând, sănătate tuturor. Îi aştept oricând, uşa biroului meu va fi deschisă permanent, problemele lor vor fi prioritare pentru mine. Doamnelor şi domnişoarelor le transmit un sincer LA MULŢI ANI cu prilejul zilei de 8 MARTIE!

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Va rugam introduceti caracterele de verificare

Citește articolul precedent:
Anunț finalizare proiect „Achiziția de echipamente și dotări în cadrul societății CARTARE AGROCHIMICA SRL”

  Societatea CARTARE AGROCHIMICA SRL anunță finalizarea activităților proiectului cu titlul „Achizitia de echipamente si dotari in cadrul societatii CARTARE...

Închide