Vasile Matei, primar Grădiștea: Sper ca anul acesta să avem rețeaua de gaz în comună

Mircea Brândușă. Recent, l-am avut ca interlocutor pe Vasile Matei, primarul comunei Grădiștea, aflat la primul său mandat. Am discutat cu acesta despre proiectele actuale și viitoare ale comunei.

primăria-grădiștea

Rep: Cum ati încheiat anul trecut din punct de vedere economic?
V.M.: L-am terminat bine, avem excedent, am realizat în pare parte cam ce ne-am propus, respectiv proiectele demarate la început de mandat. Avem o singură problemă cu o execuție la canalizare unde trebuie să achităm o factură. La final s-au adunat mici sume, dar o rezolvăm. Excedentul îl avem să începem noul an bugetar.

Rep: Ce proiecte ați finalizat în 2022, d-le primar?
V. M.: Sediul primăriei, canalizarea în satul Grădiștea (o parte) aproximativ 40% cu stație de epurare și mini terenul de fotbal. Le-am finalizat, le-am achitat, suntem bine. Per ansamblu, anul 2022 a fost unul bun.

Rep: Ce așteptări aveți de la 2023?
V.M.: 2023 a plecat din start cu o problemă: sumele defalcate pentru bugetul local sunt diminuate cu aproximativ 20-25%, mai mici ca sumele de anul trecut, mă refer la sumele de echilibrare, ceea ce ne-a determinat să reflectăm puțin asupra costurilor de funcționare, salarii, energie electrică. Reparațiile curente o să le facem din bugetul local. Mă refer la cele două clădiri importante din comună, Căminul Cultural, cel de la fostul magazin de la Rasa, care arată foarte, foarte urât (de la Revoluție nu a fost reparat) și Școala de la Bogata.

Rep: Ati vorbit de investiții, la ce vă gândiți?
V.M.: Avem licitația făcută pentru a finaliza canalizarea în satul Grădiștea, stație avem. Dacă nu finalizăm satul Grădiștea cu canalizare, nu putem să asfaltăm. Am depus proiectul vechi pe POIM pentru alimentarea cu gaze cu care suntem în faza de licitație. Avem două luni de zile să desemnăm constructorul. Sper ca până în primăvară-vară să băgăm gaze. Avem probleme cu rețeaua de apă potabilă în satul Grădiștea, când oprim și dăm drumul se rup conductele vechi, poate când o să săpăm pentru gaze vom merge în paralel cu amândouă. Înlocuim cu țevi noi. Mai avem sistem supraveghere video, digitalizare servicii, sală de sport care se va construi în vara asta.

Rep: În acest moment, din ce v-ați propus și ați promis la începutul mandatului cât ați reușit să faceți, astfel încât să  primiți din nou încrederea celor din Grădiștea în 2024?
V.M.: Eu zic că am depășit jumătatea care era foarte importantă. Prin felul meu de a fi, comportamentul cu cetățenii, în primul rând rezolvarea problemelor lor curente, cum ar fi gunoiul, în fiecare luni și vineri avem utilaje care colectează în comună. Să le asigurăm iluminatul public, siguranța și în primul rând dialogul. Eu întotdeauna când aud vorbe, merg la omul ăla și îl întreb ce problemă are, să vină la primărie. Când ai o problemă vii la primar. Nu am program de audiențe, îi primesc la orice oră, n-am refuzat pe nimeni.

Rep: Ceva afaceri se mai dezvoltă pe raza comunei?
V.M.: Deocamdată, nu. Agricultura este domeniul de bază care din partea mea are și va avea tot sprijinul. Acum realizăm cadastrul general. Am intabulat tot extravilanul și urmează să începem intravilanul. Chiar cu ceva timp în urmă a venit firma care se ocupă, ne-am consultat, ne-am înțeles, avem și doi salariați din primărie care îi vor ajuta. Până în vară, cel târziu la toamnă, vom fi gata cu intabularea intravilanului comunei. Toate casele, toate gospodăriile care nu sunt intabulate.

Rep: Ce le puteți oferi potențialilor investitori?
V.M.: Prin cadastrul general pe care îl facem acum, avem o suprafață de teren, terminăm cu apa, terminăm cu canalizarea, băgăm și gazele, asfaltăm ce mai e de asfaltat. Comuna va fi pregătită pentru cei care vor dori să dezvolte afaceri la noi.

Rep: Vă știu mare iubitor de sport și, cu precădere, de fotbal. Ce faceți cu echipa?
V.M.: Echipa o susținem, suntem pe locul 2 în Liga 4. În februarie echipa a efectuat un cantonament la Voineasa. Așteptăm cu încredere reluarea competiției la finalul căreia visăm la intrarea în play off!

Rep: Dacă se va ivi șansa, atacați titlul de campioană astfel încât să reprezentați județul la barajul de promovare în Liga 3?
V.M.: Țoți ne-am dori acest lucru, însă în opinia mea nu avem șanse de promovare, lotul de jucători este tânăr, încă mai sunt aspecte de îmbunătățit.

Rep: Un mesaj pentru concetățenii dvs.?
V.M.: Sănătate, numai bine, îi invit la sediul primăriei cu propuneri, cu probleme, cu orice, că numai dialogul rezolvă totul. Doamnelor și Domnișoarelor, le doresc o primăvară frumoasă, cu pace în suflet prietenie și un sincer la mulți ani!

 

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Please type the characters of this captcha image in the input box

Va rugam introduceti caracterele de verificare

Please type the characters of this captcha image in the input box

Va rugam introduceti caracterele de verificare

Citește articolul precedent:
Anunț finalizare proiect „Achiziția de echipamente și dotări în cadrul societății CARTARE AGROCHIMICA SRL”

  Societatea CARTARE AGROCHIMICA SRL anunță finalizarea activităților proiectului cu titlul „Achizitia de echipamente si dotari in cadrul societatii CARTARE...

Închide