marți, octombrie 29, 2024
AcasăACTUALITATE22.457 rentieri agricoli călărăşeni îşi vor primi rentele viagere

22.457 rentieri agricoli călărăşeni îşi vor primi rentele viagere

- Advertisement -

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a plătit în data de 28 noiembrie a.c., ultimă tranşă în valoare de 22,820 milioane lei, pentru un număr de 22.457 rentieri agricoli.

Suma totală alocată pentru plata rentei viagere agricole în anul 2012 a fost de aproximativ 72  milioane lei pentru  un număr de 74.000 rentieri agricoli.

Odată cu această ultimă plată toţi rentieri agricoli, care în perioada 01.03. – 31.08.2012 au obţinut viza anuală prin centrele judetene APIA, îşi vor încasa dreptul cuvenit pentru renta viageră agricolă aferentă anului 2011.

Renta viageră agricolă reprezintă suma de bani plătită rentierului agricol care înstrăinează sau arendează terenurile agricole extravilane aflate în proprietatea sa, ori încheie acord cu investitorul (se aplică persoanelor care au solicitat obţinerea calităţii de rentier până la data de 31 decembrie 2009 inclusiv).

Cuantumul rentei viagere agricole reprezintă echivalentul în lei a 100 de euro/an pentru fiecare hectar de teren extravilan înstrăinat/pentru care s-a încheiat acord cu investitorul şi echivalentul a 50 de euro/an pentru fiecare hectar de teren extravilan arendat.

Pentru suprafeţele mai mici de 1 ha suma plătită va fi proporţională cu suprafaţa înstrăinată sau arendată, respectiv pentru care s-a încheiat acord cu investitorul.

Plata rentei viagere agricole se face în lei, prin raportarea la cursul mediu de schimb valutar calculat de BNR din anul pentru care aceasta se datorează. Plata se efectuează de către APIA, prin mandat poştal, virament bancar sau orice modalitate prevăzută de lege.

Renta viageră se plăteşte într-o singură rată anuală, până la data de 30 noiembrie a anului următor celui pentru care aceasta este datorată.

Renta viageră agricolă încetează la data decesului rentierului. În cazul decesului rentierului, renta datorată acestuia în anul respectiv poate fi încasată de moştenitorii săi pe baza actelor doveditoare privind calitatea de moştenitor.

Reamintim că APIA a preluat, începând cu 01 februarie 2011, conform prevederilor OUG nr. 70/2010 şi ale OUG nr. 125/2010, activitatea desfăşurată de Oficiul Naţional de Rentă Viageră Agricolă din cadrul Agenţiei Domeniilor Statului, iar centrele judeţene APIA au preluat activitatea desfăşurată de birourile judeţene ale Oficiului Naţional de Rentă Viageră Agricolă.

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite