luni, octombrie 28, 2024
AcasăFAPT DIVERSVINERI 13. SUPERSTIŢII şi LEGENDE. Ce să nu faci într-o zi de...

VINERI 13. SUPERSTIŢII şi LEGENDE. Ce să nu faci într-o zi de vineri 13

- Advertisement -

Vineri 13 e o superstiţie atât de dezvoltată, încât s-a găsit inclusiv un termen pentru cei care se tem de această dată.

Unul impronunţabil, ce-i drept, pentru că fobia se numeşte paraskevidekatriaphobia.

Turcii urăsc atât de mult numărul 13 încât l-au scos aproape din vocabular. Multe oraşe nu au o stradă cu numărul 13 sau un bulevard cu numărul 13. Sunt şi clădiri ce au sărit cu numerotarea peste etajul al 13-lea.

Se spune că dacă ai 13 litere în nume, vei avea norocul Diavolului – Jack The Ripper, Charles Manson, Jeffrey Dahmer, Theodore Bundy sau Albert de Salvo, toţi criminali în serie şi toţi cu 13 litere în nume.

Originea superstiţiei faţă de numărul 13 este incertă, ba mai mult, egiptenii şi chinezii considerau numărul ca unul norocos. În schimb, hinduşii şi vikingii se fereau mereu să stea 13 oameni în aceeaşi încăpere, cu atât mai puţin la aceeaşi masă.

Atât în mitologia nordică, cât şi în cea creştină apare o scenă a unei mese cu 13 invitaţi. În varianta nordică, Loki, zeul înşelăciunii şi Hod, zeul orb al iernii l-au ucis la o asemenea reuniune pe Balder cel Bun, întruchiparea frumuseţii şi a bunătăţii.

Tot 13 au fost şi la Cina cea de Taină, cu Iuda pe post de trădător

În religia creştină, cele mai negre momente au avut loc într-o vineri. Crucificarea lui Iisus, mărul oferit de Eva lui Adam, începutul Potopului, distrugerea Templului lui Solomon şi confuzia din Turnul Babel – toate s-au întâmplat într-o vineri.

Niciodată să nu-ţi schimbi patul într-o zi de vineri 13, vei avea coşmaruri. Dacă îţi tai unghiile într-o vineri, o faci din tristeţe şi supărare. Navele care pleacă din port vinerea au ghinion.

Ultima afirmaţie e susţinută de povestea navei HMS Vineri. Acum o sută de ani, guvernul Britanic s-a hotărât să spulbere superstiţia că navele ce pleacă vineri au ghinion.

O ambarcaţiune a fost construită special şi intitulata HMS Vineri. Au ales echipajul într-o zi de vineri, au lansat-o la apă într-o zi de vineri şi l-au ales căpitan pe Jim Friday (vineri). Prima călătorie a fost într-o vineri şi nimeni n-a mai văzut-o de atunci.

În Roma păgână, vineri era ziua execuţiilor

Blestemul Templierilor. Romanul Codul lui Da Vinci vorbeşte despre vineri 13 ca despre o zi cu conotaţii negative ce provin dintr-o „catastrofă” de acum 700 de ani.

Cavalerii Templieri, legendarul ordin al călugărilor războinici, au fost arestaţi şi torturaţi, după ce influenţa lor devenise atât de mare încât regii vremurilor au considerat că singura soluţie este dispariţia lor. Începută într-o vineri 13, acţiunea de reprimare a Templierilor a dus în următorii ani la execuţia a mai bine de 100 de persoane.

Compozitorul Gioachino Rossini se temea de numărul 13, aşa cum se temea de ziua de vineri. Înconjurat de prieteni şi familie, Rossini a murit în Noiembrie 1868, într-o zi de vineri 13.

Cel mai cunoscut regizor şi producător de filme thriller, Alfred Hitchcock s-a născut într-o zi de vineri 13. În mod ironic, dacă ar fi trăit 100 de ani, şi-ar fi sărbătorit ziuă tot într-o zi de vineri 13.

Sursă: debarbati.ro

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite