Mircea Brânduşă. La sfârşitul săptămânii trecute, comuna Chirnogi a fost în mare sărbătoare. Primăria, reprezentată de edilul Irinel Roman şi membrii Consiliului Local au hotărât să organizeze a doua ediţie a Zilei Comunei, un eveniment care a adunat mii de locuitori în cele două zile.
Programul primei zile a debutat cu meciul de fotbal, Victoria Chirnogi – Avântul Dor Mărunt (10-1), apoi cei prezenţi au participat în calitate de spectatori la un prim spectacol artistic pentru încununarea acestei zile festive. Recitalurile Danielei Gyorfi, Haiducii, Danezu şi trupa sa de dans au animat atmosfera. Cea de-a doua zi a debutat în jurul orei 10 cu un meci de fotbal old boys, încheiat cu victoria (6-4) echipei în care a evoluat senatorul Iulian Dumitrescu. La ora 12 fix soborul de preoţi din comună a oficiat o slujbă religioasă de o mare sensibilitate. Imediat primarul Irinel Roman şi-a prezentat invitaţii: senatorul Iulian Dumitrescu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Ion Ştefan, preşedintele filialei judeţene PSD Dan Cristodor, Marian Dinulescu preşedintele CAS Călăraşi, delegaţia oraşului Turtucaia din Bulgaria, edilii localităţilor învecinate şi nu în ultimul rând, consilierii locali.
Mesajul transmis de Irinel Roman locuitorilor comunei a fost extrem de emoţionant: „Preacucernici părinţi, domnule senator, stimaţi invitaţi atât din România cât şi din localitatea înfrăţită Turtucaia din Republica Bulgaria. Dragi locuitori ai Comunei Chirnogi: Ne bucurăm că am reuşit să organizăm cea de a două ediţie a zilelor localităţii Chirnogi. Suntem mândri că avem o localitate frumoasă, cu oameni foarte harnici şi gospodari ce sunt fala acestui judeţ. Localitatea noastră este una din cele mai vechi din întreagă luncă a Dunării, locuită încă din perioada neolitică aşa cum o atestă numeroasele descoperiri arheologice de pe teritoriul comunei noastre. Am hotărât să serbăm acum la jumătatea lunii august întrucât atestarea documentară a localităţii Chirnogi se pare că a fost în funcţie de calendarul gregorian sau iulian la sfârşitul lunii august sau începutul lunii septembrie. Este o perioadă propice acestor serbări, o vreme frumoasă ce vine după o vară foarte capricioasă, perioada în care s-a încheiat secerişul, localitatea noastră fiind una profund agrară, însăşi pe stema localităţii Chirnogi apărând spice de grâu. Considerăm că este bine meritat că dumneavoastră, locuitorii acestei aşezări rurale din lunca Dunării, să va bucuraţi de această sărbătoare ce a început încă de ieri într-o zi istorică mare, ziua în care serbăm 300 de ani de la martiriul sfinţilor Brâncoveni. Am reuşit ca în doi ani de mandat să realizăm ceea ce omeneşte a fost posibil prin forţe proprii, o comună curată, bine îngrijită, cu spaţii verzi, cu flori, cu troiţe. Am oferit prin pompe stradale, apă celor ce nu au apă până când se vor materializa proiectele ce vor racorda majoritatea gospodăriilor Chirnogiului la reţeaua de apă. Am început timid lucări de asfaltare şi canalizare dar, ţinând cont mai ales că normele europene ale punerii în practică a proiectelor europene sunt destul de greoaie, nu am reuşit ca toate năzuinţele noastre adică apă, gaze, canalizare, asfaltare să fie puse în practică, de aceea sunt purtătorul unui mesaj către mai marii acestui judeţ şi anume :
– Domnilor aşteptăm marea asfaltare, marile proiecte ce trebuiesc să aducă localitatea Chirnogi în secolul XXI, să păstrăm tinerii în comună, să le creăm confortul necesar. Această localitate trebuie să prospere, avem valori morale şi intelectuale de excepţie. Numai anul acesta au intrat un număr record de tineri chirnogeni la facultăţi de prestigiu ce merg de la medicină până la teologie. La foarte multe concursuri şi olimpiade naţionale au urcat în acest an şcolar recent încheiat, pe podium tineri elevi din Chirnogi. Chiar acum o săptămână o tânără din Chirnogi a câştigat locul II la concursul naţional de pictură de icoane de la Sibiu. Motivele de mândrie sunt multe, nu voi intra în amănunte, dar trebuie să remarcăm că această localitate este o pepinieră de valori ce trebuiesc încurajate şi sprijinite să se realizeze profesional dar care să nu uite de unde au plecat şi să dorească să sprijine sau să se întoarcă în mijlocul comunităţii de unde provin. Vă mulţumesc în mod deosebit pentru prezenţa dumneavoastră, a tuturor şi vă dorim o sărbătoare cât mai plăcută. La mulţi ani Chirnogi!”
A urmat un moment emoţionant: sărbătorirea celor mai longevive cupluri din localitate – Nunta de Aur ! „Pentru prima dată în 24 de ani comuna Chirnogi ţine să-şi cinstească familiile ce au împlinit anul acesta 50 de ani de căsătorie şi de convieţuire împreună, familii ce sunt un exemplu pentru tinerii de astăzi. Ne bucurăm pentru dumnealor şi dorim să ne spună secretul acestei longevităţi a cuplului lor, al armoniei şi menţinerii unei familii unite timp de o jumătate de veac. Am dorit să-i felicităm public în numele Consiliului local Chirnogi, al Primăriei Chirnogi în faţă invitaţilor noştri de onoare şi în prezenţa întregii comunităţii, pentru modelul pozitiv pe care l-au pus în faţă a generaţii de tineri şi pentru modelul unei căsnicii aşa de durabile pe care v-o dorim cât mai îndelungată şi plină de bucurii. La mulţi şi fericiţi ani tuturor acestor familii: Ion şi Niculina Maioru; Ion şi Valeria Albu; Ioana şi Gheorghe Cărăuşu; Constantina şi Constantin Poenaru; Rada şi Aur Paceagiu; Floarea şi Gheorghe Melcescu; Floarea şi Niculae Voicilă; Floarea şi Marin Capdemai; Eugenia şi Vlad Dovleac; Elena şi Gheorghe Răducu; Ioana şi Gheorghe Ene; Ioana şi Niculae Moga; Ilinca şi Ion Vişinoaie; Elena şi Ilie Istode; Maria şi Alexandru Nancu; Aneta şi Vasile Popa; Vasilica şi Ion Nedu; Maria şi Ştefan Mărgărit; Maria şi Marin Moga; Aurica şi Niculae Naca; Ioana şi Ion State; Gherghina şi Tudor Capdemai”, a cuvântat Irinel Roman.
Pentru bună gospodărire şi înfrumuseţare a localităţii, Irinel Roman a avut următoarea alocuţiune: „Să ştiţi că au fost multe propuneri pentru acordarea acestor diplome, dar ne-am gândit că într-o comună de foarte mulţi gospodari este foarte greu să-i nominalizezi pe toţi şi aşa am hotărât să înmânăm câteva diplome celor ce au ieşit în evidenţă în a amenaja nu numai gospodăria proprie cum sunt sute de gospodării în Chirnogi, ci mai ales în a amenaja spaţiul din faţă gospodăriei lor – domeniul public – cu flori cultivate şi îngrijite pe tot parcursul anului, lucru ce a făcut să fie schimbată faţa întregii comune.
Chirnogiul arată ca o grădină înflorită datorită efortului acestor iubitori de frumos. Şi cei ce vor fi numiţi şi li se vor acorda aceste diplome mai au de lucrat în a face la anul şi mai frumos. Sigur mai sunt mulţi ce ar fi meritat poate aceste diplome având flori şi spaţii înverzite în faţa gospodăriei lor. Felicitări acestor gospodari de nădejde ai Chirnogiului”. Zilele comunei Chirnogi au continuat cu un spectacol artistic de excepţie în care au evoluat: Mariana Căpitănescu; Maria Cârneci; Vacanţa Mică; Generic Grup; Dinu Maxel; DJ Reno şi trupa de dans exotic, D&C. Manifestările s-au încheiat aproape de miezul nopţii cu un feeric foc de artificii. Participanţii la această mare sărbătiare a comunei Chirnogi au catalogat drept excelentă organizarea evenimentului, coordonat de primarul Irinel Roman.
„Zilele comunei Chirnogi sunt un moment al bucuriei şi al împlinirilor. Un motiv în care se reunesc familiile, ceea ce este foarte important. Transmit felicitări celor care au organizat acest eveniment, în special d-lui primar Irinel Roman. Adaug faptul că vin pentru a doua oară la Chirnogi, una dintre cele mai prospere comunităţi din judeţ, atât ca număr de locuitori, dar şi prin ceea ce s-a realizat în ultimii 2 ani. Chirnogi este o comună frumoasă, un mic orăşel de provincie, cu oameni deosebiţi. Vin aici de fiecare dată cu mare plăcere întrucât este o localitate reprezentativă în colegiul în care am câştigat alegerile ca senator”, a precizat senatorul Iulian Dumitrescu.