luni, februarie 24, 2025
AcasăANUNTURIProgramul Interreg V-A România – Bulgaria – O punte între trecut și...

Programul Interreg V-A România – Bulgaria – O punte între trecut și prezent

- Advertisement -

Programul Interreg V-A România – Bulgaria – O punte între trecut și prezent

Zona transfrontalieră România-Bulgaria se caracterizează printr-un patrimoniu natural şi cultural bogat iar Programul Interreg V-A România – Bulgaria, prin proiectele finanțate prin intermediul axei prioritare 2 ”O regiune verde”, își propune să identifice, implementeze şi promoveze, modalităţi de utilizare durabilă a acestui patrimoniu, cu scopul de a aduce beneficii pe termen lung pentru comunităţile locale. Având în vedere evoluţia etnografică şi istorică comună a celor două naţiuni, valoarea adăugată a proiectelor ce se adresează patrimoniului natural şi istoric în zona transfrontalieră, este semnificativă. Astfel, în cadrul proiectelor s-au obținut crearea de produse turistice comune, dezvoltarea și reabilitarea comună a siturilor de patrimoniu cultural și natural la nivel transfrontalier, investiții în infrastructura turistică comună și sustenabilă și în monumente culturale, pentru a dezvolta patrimoniul cultural/natural, studii, strategii, planuri de management comune pentru a conserva, dezvolta și promova patrimoniul cultural/natural etc.

Pe lângă ansamblul siturilor culturale și naturale, o serie de tradiţii, ritualuri, meşteşuguri tradiţionale, sunt promovate şi conservate în cadrul Programului Interreg V-A România – Bulgaria, pentru a fi transmise generaţiilor viitoare, contribuind la conturarea identității noastre culturale europene.

Astăzi, vă prezentăm câteva proiecte finanțate în cadrul Programului Interreg V-A România – Bulgaria care contribuie la conservarea și promovarea siturilor istorice și culturale:

Proiectul ROBG – 9 ”ARCHIVE – Mediul de vizualizare interactivă a patrimoniului cultural roman antic pentru zona transfrontalieră Bulgaria şi România” cu un buget total aproximativ de 495.000 euro, a fost implementat de Universitatea din Ruse “Angel Kanchev”, Muzeul Regional de Istorie, Ruse și Muzeul Naţional de Istorie şi Arheologie Constanţa. În cadrul proiectului au fost digitalizate situri romane din zona transfrontalieră Ro-Bg și au fost create modele digitale 3D ale unor artefacte și obiecte care sunt disponibile la expozițiile permanente ale muzeelor din Ruse și din Constanța. Informații detașiate găsiți pe site-ul www.romanforts.eu precum și pe aplicația pentru telefoane smart.

Proiectul ROBG-499 ”LIVE – Mediu live, interactiv și virtual pentru muzeele din zona transfrontalieră a Dunării de Jos între România și Bulgaria” cu un buget total aproximativ de 408.000 euro, implementat de Universitatea din Ruse “Angel Kanchev”, Muzeul Regional de Istorie din Ruse, Muzeul Regional de Istorie – Silistra, Muzeul Dunării de Jos Călărași și Muzeul Regiunii Porțile de Fier. Au fost achiziționate camere de realitate virtuală de ultimă generație cu funcții de streaming LIVE, terminale cu ecran tactil cu scopul de a promova patrimonial cultural prin simbioza între trecutul istoric și progresul modern.

Proiectul ROBG-271 ”Cultural Bridge – Tutrakan – Călărași un pod inovativ cultural pentru dezvoltare regională durabilă” cu un buget total aproximativ de 475.000 euro implementat de Muzeul Dunării de Jos – Călărași și Muzeul de Istorie – Tutrakan. Proiectul are ca scop dezvoltarea unui soft de realitate virtuală precum și îmbunătățirea mediului turistic și a expoziției de realitate virtuală în Muzeul din Călărași.

Pentru a afla mai multe despre Programul Interreg V-A România-Bulgaria şi despre proiectele finanțate, vă invităm să accesați site-ul oficial al programului: www.interregrobg.eu.

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite