miercuri, aprilie 23, 2025
AcasăFAPT DIVERSDSP Călăraşi atenţionează: Feriţi-vă de ţânţari!

DSP Călăraşi atenţionează: Feriţi-vă de ţânţari!

- Advertisement -

Odată cu încălzirea vremii au apărut şi insectele care pot transmite viruşi mortali. După ce medicii au tras un semnal de alarmă în ceea ce priveşte pericolul prezentat de căpuşe, acum, a venit rândul ţânţarilor.Virusul transmis odată cu înţepătura ţânţarilor poate fi fatal anumitor persoane, spun reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică din Călăraşi, care au început supravegherea şi monitorizarea infecţiei cu virusul West Nile.

Riscul apariţiei de cazuri la om este la fel de mare, iar perioada vulnerabilă este mai – octombrie, august fiind, însă, luna de vârf în care se produc cele mai multe infecţii cu acest virus. Judeţul Călăraşi întruneşte condiţii favorabile dezvoltării populaţiilor de ţânţari şi aşa, pot apărea cazuri de meningite virale ce pot avea evoluţie severă şi pot lăsa sechele. Pentru aceste afecţiuni nu există profilaxie specifică, nu există vaccin şi nici tratament specific.

DSP Călăraşi face o serie de recomandări şi anume:

Întreţinerea salubră a subsolurilor, remedierea deficienţelor la reţelele de apă potabilă şi menajeră, evacuarea ritmică a deşeurilor din subsoluri, menţinerea uscată şi curată a acestora, întreţinerea salubră a adăposturilor de animale, depozitarea corespunzătoare a deşeurilor în gospodării, îndepărtarea din gospodării a posibilelor obiecte de retenţie a apei de ploaie şi a apelor reziduale.

Pentru împiedicarea accesului în locuinţe a ţânţarilor trebuie să asiguraţi site la ferestre şi să utilizaţi substanţe insecticide sau dispozitive insecticide  în spaţiile în care sunt prezenţi ţânţarii. Utilizaţi substanţe repelente (substanţe care să îndepărteze vectorii ) şi îmbrăcăminte adecvată din material de culoare deschisă, care să acopere cât mai mult din suprafaţa corpului, ori de câte ori urmează o deplasare într-o zonă cu densitate mare a populaţiilor de ţânţari.

DSP Călăraşi trage un semnal de alarmă şi asupra faptului că,  pentru copiii de 0 – 2 ani se interzice categoric consumul de apă de fântână. Dacă în localitate nu există sistem centralizat de alimentare cu apă, pentru copiii de 0-2 ani se utilizează apa plată, atât pentru consum direct cât şi pentru preparare de ceai, lapte sau alte alimente.

Trebuie evitat de asemenea şi scăldatul în ape neamenajate şi neautorizate sanitar: lacuri, bălţi, canale de irigaţie, râuri. Direcţia de Sănătate Publică din Călăraşi atenţionează populaţia că nu există nici o zonă cu apă naturală de îmbăiere autorizată sanitar pentru această activitate.

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite