Direcţia de Sănătate Publică din Călăraşi informează că, de la 30 septembrie 2013 a debutat monitorizarea activităţii gripale sezon 2013-2014 prin sistemul de supraveghere a gripei şi afecţiunilor virale respiratorii.
Datele raportate la nivelul judeţului Călăraşi pentru săptămâna 30.09-06.10.2013 au fost următoarele:
- Număr total de îmbolnăviri diagnosticate clinic ca infecţii de cai respiratorii superioare = 922, cele mai multe cazuri fiind înregistrate la copii (la grupa de vârsta 0-4 ani: 373 cazuri şi la grupa de vârsta 5-14 ani: 364 cazuri). Nici un caz nu a necesitat spitalizare.
- În aceeaşi perioadă au fost înregistrate 172 cazuri de pneumonie, din care 44 cazuri la grupa de vârsta 0-4 ani şi 40 cazuri la grupa de vârsta 5-14 ani.
- Din totalul de 172 cazuri de pneumonie, un număr de 32 au fost spitalizate (11 copii 0-4 ani, 7 copii 5-14 ani, 5 adulţi 15-49 ani, 5 adulţi 50-64 ani şi 4 persoane peste 65 ani).
- Nu a fost emis diagnosticul clinic de gripă pentru nici un caz.
Având în vedere că suntem la debutul sezonului favorabil circulaţiei virusurilor cu transmitere respiratorie, reamintim populaţiei măsurile generale de prevenire a infecţiilor respiratorii acute:
- Respectaţi cu stricteţe măsurile de igienă individuală: spălaţi-vă mâinile cât mai des cu apă şi săpun; dacă tusisti/strănutaţi/va curge nasul folosiţi batistă de preferinţă de unică utilizare pe care s-o îndepărtaţi apoi într-un coş acoperit.
- Purtaţi îmbrăcăminte şi încălţăminte adecvate şi consumaţi cât mai multe fructe şi legume.
- Solicitaţi consult medical pentru toate situaţiile în care starea dumneavoastră de sănătate este afectată şi până la prezentarea medicului autoizolati-vă pentru a proteja ceilalţi membrii ai familiei.
- în toate cazurile în care medicul de familie va recomanda examen de specialitate/internare/tratament respectaţi recomandarea.
- NU RECURGEŢI LA AUTOMEDICAŢIE! Chiar dacă ştiţi că în situaţii similare un medicament v-a ajutat, ca la o persoană cunoscută (ruda-vecin) pentru aceleaşi simptome pe care le prezentaţi un medicament a fost cel recomandat de medic/că vi s-a recomandat de medic un anumit medicament care v-a vindecat în cazul în care aţi prezentat simptome similare NU LUAŢI INIŢIATIVA DE A CUMPĂRA ŞI ADMINISTRA UN MEDICAMENT PÂNĂ NU SUNTEŢI CONSULTAT ŞI NU VI-L PRESCRIE UN MEDIC!
- În situaţia în care dumneavoastră prezentaţi febră, tuse, va curge nasul, vă doare în gât, nu mergeţi la serviciu până nu vă consultaţi medicul de familie!
- În situaţia în care copilul dumneavoastră prezintă febră, tuse, îi curge nasul, îl doare în gât, nu-l lăsaţi să meargă la grădiniţă/scoala/liceu/facultate, până nu consultaţi medicul de familie!
- Dacă un medic/cadru medical v-a recomandat izolare la domiciliu pentru că aveţi semne de boală sau pentru că sunteţi contactul unui caz confirmat de boală, respectaţi recomandarea.
Părinţii copiilor care au semne de boala respiratorie acută să nu ducă copilul în colectivitate, să conştientizeze faptul că expune şi alţi copii la riscul de îmbolnăvire şi să găsească soluţiile ca orice copil bolnav să rămână izolat la domiciliu până decide un medic dacă copilul poate frecventa sau nu o colectivitate.
Faptul că virusurile gripale au variabilitate antigenică foarte mare, structura tulpinilor de virus gripal circulante se modifică, imunitatea dobândită în urma trecerii prin infecţia cu o tulpină de virus gripal nu protejează faţă de tulpinile noi circulante, ceea ce explica necesitatea vaccinării antigripale anuale.
Vaccinul gripal este recomandat tuturor persoanelor cu vârsta mai mare de 6 luni, singura contraindicaţie fiind reprezentată de alergia la ou dar nu se poate asigura din bugetul MS decât pentru vaccinarea persoanelor cu afecţiuni preexistente pentru care riscul evoluţiei severe în cazul îmbolnăvirii de gripă este mare precum şi a persoanelor care pot transmite gripă unui număr important de persoane vulnerabile..
Reamintim grupele la risc care vor putea fi vaccinate antigripal cu vaccin achiziţionat de Ministerul Sănătăţii:
- Persoane cu vârsta cuprinsă între 6 luni – 64 ani în evidenţă cu afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, astm sau infecţie cu virusul imunodeficienţei umane.
- Gravide.
- Medici, personal medical şi auxiliar din toate unităţile medicale, medicosociale şi din unitatilede asistenta socială.
- Persoane rezidente în unităţi de asistenţă socială.
- Persoane peste 65 ani.
Se recomandă angajatorilor să-şi protejeze salariaţii prin achiziţionare de vaccin antigripal şi asigurarea vaccinării acestora prin serviciul de medicină muncii cu care au încheiat contract.