În luna iulie, Serviciul de Ambulaţă al Judeţului Călăraşi a fost solicitat, prin intermediul numărului unic de urgenţă 112, la un număr de 3498 intervenţii, din care cod roşu 1233, cod galben 1541 şi transport sanitar neasistat 578. Conform datelor statistice, în luna iulie s-a constatat o creştere a numărului de solicitări care au necesitat asistenţă medicală de urgenţă faţă de media lunară a acestui an cu 12,17%. Această creştere a volumului de activitatea nu a fost generată de efectele caniculei asupra populaţiei, fiind înregistrată o cazuistică diversificată. Totuşi putem remarca o creştere a numărului de intervenţii pentru asistenţa medicală de urgenţă acordată victimelor din accidente rutiere produse pe raza judeţului.
În aceeaşi perioadă ambulanţa s-a efectuat un număr de 298 de transferuri interclinice către spitale din Bucureşti, atât la solicitarea spitalelor din judeţ cât şi din misiunile primare, atunci când starea pacienţilor a impuns-o.
Pentru soluţionarea cu promptitudine a solicitărilor menţionate mai sus, serviciul de ambulanţă a utilizat în regim permanent un număr de 2 echipaje medicale de urgenţă cu medic, 15 echipaje medicale de urgenţă cu asistent şi 6 echipaje pentru transport sanitar neasistat.
Rulajul înregistrat în luna iulie de către cele 23 de autosanitare aflate în funcţiune a fost de 166.575 km, din care 43.853 în mediul urban şi 122.722 în mediul rural.
Pentru perioadele caniculare, medicii din cadrul Serviciului de Ambulanţă al Judeţului Călăraşi, recomandă:
– evitarea expunerii la soare între orele 11:00 – 17:00 ;
– consumul a cel puţin 2-3 litri de lichide;
– consumul de fructe şi legume;
– purtarea hainelor din fibre naturale de culori cât mai deschise;
– respectarea cu stricteţe a prescripţiilor medicale de către persoanele cu afecţiuni cronice;
„Una din probelemele cu care ne confruntăm, pe fondul aglomerării traficului rutier din municipiul Călăraşi, este neacordarea priorităţii de trecere a ambulanţelor aflate în misiune cu semnalele acustice şi luminoase în funcţiune, de către conducătorii auto. Astfel, conducerea serviciului de ambulanţă adresează participanţilor la trafic, rugămintea de a elibera, pe cât posibil, carosabilul pentru autosanitarele aflate în misiune întrucât, în serviciul de urgenţă, fiecare secundă poate fi extrem de importantă pentru salvarea unei vieţi”, a menţionat într-un comunicat de presă, managerul general al SAJ Călăraşi, ec. Marius Manea.