luni, octombrie 28, 2024
AcasăCOMUNITATEChirnogi / Un an de colaborare româno-bulgară

Chirnogi / Un an de colaborare româno-bulgară

- Advertisement -

Mircea Brânduşă. Duminică, 16.02.2014, Consiliul Local şi Primăria comunei Chirnogi, în parteneriat cu parohia Sfântul Nicolae din localitate, a sărbătorit împlinirea unui an de colaborare transfrontalieră cu prietenii noştri bulgari din Municipalitatea Tutrakan.

Evenimentul s-a desfăşurat într-un cadru evlavios, constituindu-se în cea mai mare festivitate cultural –religioasă, unică în felul ei, din cuprinsul administrativ al fostei plase Olteniţa. Sărbătoarea s-a derulat în incinta sfintei Biserici ortodoxe Sf. Nicolae, având binecuvântarea chiriarhului locului, vrednicul pastor al de Dumnezeu păzitei eparhii a Sloboziei şi Călăraşilor, Preasfinţitul Vincenţiu- Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor. Preasfinţia sa a acordat de la începutul acestor întâlniri romano –bulgare din cadrul parteneriatului, o binecuvântare pentru  buna lucrare duhovnicească panortodoxă a acestei frumoase conlucrări.

După sfânta liturghie, oficiată de un sobor de preoţi (13 la număr) în limba română şi bulgară, a început festivitatea de înmânare a unor diplome prin care s-au recunoscut meritele celor ce s-au implicat în acest frumos proiect. S-a trecut la vernisarea unei expoziţii a copiilor din cadrul celor două şcoli din localitate – expoziţie de icoane şi de fotografie cu instantanee surprinse în momentele de colaborare frăţească romano –bulgară. Un juriu alcătuit din preoţii din cele două ţări au stabilit câştigătorii expoziţiei care au primit diplome şi cadouri din partea delegaţiei bulgare. Mărgărit Mariana, Dâră Alina, Anghel Iuliana, Porumbel Iuliana, Dulgheru Cătălin, Pârvan Alexandru, Ţăruş Diana, Voicu Monica, Ţăruş Andrei, Nenciu Marius, Florea Iulian, Albu Iuliana – copii pregătiţi de dl Ionuţ Coarnă, director educativ şi Monica Vasile coordonator proiect.

A urmat o prezentare a donaţiei de carte veche (unele foarte rare din 1890), cărţi donate de d-na Barbara Băcăuanu, fiica doctorului Dinu Băcăuanu (trecut la cele veşnice), preot al celor două parohii din Chirnogi în timpul vieţii. Dl Ion Ştefan i-a oferit d-lui Milen Bacalov o carte din anii 1800 – „Biserica din Cetatea Neamţului”, manuscris unic pentru a fi depusă în muzeul Catedralei Arhiepiscopale din Tutrakan. Evenimentul s-a încheiat cu un concurs de toacă între copiii celor două Parohii din Chirnogi şi Stupinele, câştigat de Marius Vasile. La această frumoasă sărbătoare au participat: Ion Ştefan – viceprimarul comunei Chirnogi, consilierii locali – Marian Chirică, Ilie Tirache, Ilie Dragomir, Anghel Capdemai, Ion Andrei, Vasile Checiu, Nicu Stanimir, Nicu Vodă, Paceagiu Dumitru, Vigu Găină, Florin Bold împreună cu delegaţia  municipalităţii din Tutrakan, condusă de d-na viceprimar pe probleme culturale Petya Kniazova, traducatorul Stefka Kapincheva, ziaristul de la Glasul Tutrakanului, Kalina Grancharova şi inspectorul din primăria Tutrakan pe probleme de educaţie şi învăţământ Stefka Stankova, alături de o delegaţie de numeroşi preoţi – pr. Mihail Mihailov un vechi şi neobosit prieten al românilor şi al acestei colaborări, pr. Iordan Iordanov de la Biserica din Beliţa, venit pentru prima dată în România.

Ultimii doi, preoţi parohi la municipalitatea Tutrakan. Din cadrul sfintei Mitropolii al oraşului Ruse, a fost prezentă o delegaţie condusă de părintele arhidiacon Kiril Sinev, fostul diacon al patriarhului Neofit al Bulgariei, împreună cu un grup de preoţi – pr.Valentin Dobrev – c. Tetovo împreună cu fiul său Dian Dobrev, care a studiat arta sacră în România, pr. Dean Anghelov – c. Borisovo, pr. Serafim Velikov – paroh în oraşul Biala, pr. Iordan Nikolov – c. Beliţa, Milen Bakalov – consilier cultural în oraşul Ruse, Mincio Varbanov, teolog în Gorna Oriahoviţa. Din partea română sf. Liturghie a fost săvârşită de un slobor de preoţi, în frunte cu dr. în ştiinţe teologice Marian Necula – protoereu al Olteniţei, împreună cu preoţii din comuna Chirnogi şi alţi preoţi din cadrul protoieriei Olteniţa. În calitate de invitaţi au fost prezenţi domnii Răzvan Bucuroiu, director al revistelor Lumea Credinţei şi Lumea Monahilor şi Laurenţiu Cosmoiu, colaborator al celor două publicaţii. Sufletul acestui proiect de prietenie, un adevărat „motor” (aşa cum l-a descris d-na Stefka Kapincheva) a fost dl. Relu Cotoban – epitrop în Consiliul Parohial Chirnogi.

Domnia sa a organizat şi monitorizat acest eveniment într-un mod profesionist, desăvârşit. De la eveniment a „lipsit” motivat primarul comunei Chirnogi, dl. Irinel Roman, care a trebuit să fie prezent la o întrunire a Asociaţiei Comunelor din România, desfăşurată în Bucureşti, la aceeaşi dată şi oră.

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite