luni, octombrie 28, 2024
AcasăACTUALCu ce se laudă poliţiştii călărăşeni în primele şase luni ale lui...

Cu ce se laudă poliţiştii călărăşeni în primele şase luni ale lui 2014

- Advertisement -

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Călăraşi a organizat marţi, 29 iulie, la sediul instituţiei, o conferinţă de presă unde, comisarul şef, Ion Nicolae, împuternicit la comanda IPJ Călăraşi a prezentat un material cu privire la activitatea desfăşurată de poliţiştii călărăşeni în primele şase luni ale acestui an.

În primul semestru 2014, ca urmare a activităţilor preventive desfăşurate de poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Călăraşi, a crescut gradul de siguranţă publică, fiind sesizate cu 20,71% mai puţine infracţiuni, criminalitatea stradală sesizată scade cu 26,73%.

În urma activităţilor desfăşurate pentru combaterea criminalităţii economico-financiare, structurile de investigarea fraudelor au constatat cu 37,34% mai multe infracţiuni şi au cercetat cu 15,38% mai multe persoane.

În primul semestru al acestui an, activitatea poliţiştilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean Călăraşi a fost concentrată pe prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional, în general, combaterea evaziunii fiscale, scăderea riscului rutier, prinderea în flagrant a persoanelor care comit infracţiuni şi tragerea lor la răspundere penală, în vederea creşterii gradului de siguranţă a cetăţenilor.

Eforturile poliţiştilor s-au concretizat într-o scădere importantă a criminalităţii sesizate, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2013, cu 20,71%, ceea ce reprezintă un minus de 1183 infracţiuni.

Infracţionalitatea judiciară reprezintă ponderea cea mai mare din infracţionalitatea sesizată, înregistrând o scădere de 29,93%. Din totalul infracţionalităţii sesizate, 39,51% s-au săvârşit în mediul urban şi 60,49% în mediul rural.

23,97 % din totalul infracţionalităţii sesizate reprezintă infracţiuni pentru care poliţiştii s-au sesizat din oficiu.

Activităţile cu caracter preventiv desfăşurate pentru prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului au condus la scăderea numărului de infracţiuni de furt sesizate, cu 30,60%, şi la o scădere de 60,94% a infracţiunilor de tâlhărie.

Infracţiunile contra persoanei, care reprezintă 27,20% din infracţionalitatea sesizată, au scăzut cu 6,67%. Ponderea însemnată dintre acestea sunt infracţiunile

de lovire sau alte violenţe, care cunosc un uşor trend crescător, cele mai multe dintre aceste fapte producându-se pe fondul lipsei de educaţie a persoanelor implicate şi al consumului de alcool.

Creşte siguranţa cetăţenilor în mediul rural, fapt evidenţiat de scăderea cu 21,44% a numărului infracţiunilor sesizate.

Pentru combaterea evaziunii fiscale, acţiunile iniţiate au condus la confiscarea a 375.780 ţigarete, a283 kg de tutun, luarea a 14 măsuri preventive, dispunerea a 10 măsuri asiguratorii în cuantum de 1.211.845,71 lei.

Criminalitatea stradală este caracterizată, în general, de infracţiuni fără un pericol social deosebit, însă prin locul în care sunt săvârşite, creează o stare de disconfort şi nesiguranţă în rândul cetăţenilor. Acestea reprezintă aproximativ 4,90% din totalul infracţiunilor sesizate.

Comparativ cu semestrul I 2013, criminalitatea stradală sesizată înregistrează o scădere cu 26,73%, urmare a scăderii infracţiunilor sesizate din mediul urban cu 21,51% şi a celor din mediul rural cu 35,04% infracţiuni.

O atenţie sporită a fost acordată activităţilor care vizează creşterea gradului de siguranţă a elevilor şi a personalului didactic şi prevenirea delincvenţei juvenile în incinta şi în zonele adiacente unităţilor de învăţământ.

Astfel, au fost desfăşurate 137 de patrulări în zonele adiacente, 542 de participări la şedinţe cu cadrele didactice/părinţii, 500 de activităţi în timpul orelor de curs. Au fost organizate 649 de acţiuni de prevenire a absenteismului şcolar sau pe linie de circulaţie rutieră în zona adiacentă unităţilor şcolare, fiind depistaţi absentând 374 de elevi.

Activităţile desfăşurate de poliţiştii rutieri în trafic, la nivelul judeţului Călăraşi, au condus la realizarea obiectivelor propuse pe linie rutieră pentru semestrul I 2014 şi, în primul rând, reducerea constantă a numărului de accidente grave de circulaţie rutieră.

Situaţia accidentelor grave produse şi a consecinţelor acestora, comparativ cu semestrul I 2013, se prezintă astfel: 48 accidente grave (-4), soldate cu 18 (0) persoane decedate şi 46 (+5) persoane rănite grav.

Principalele cauze ale accidentelor rutiere au fost: viteza neadaptată, traversarea neregulamentară, depăşirile neregulamentare, abaterile comise de biciclişti şi neacordarea de prioritate vehiculelor. Cele mai multe accidente (13) s-au produs

duminica, iar ca interval orar între 12.00-18.00 (18 acciente) şi 06.00-12.00 (18 accidente).

„Acţiunile viitoare ale poliţiştilor călărăşeni vor viza în continuare îmbunătăţirea calităţii serviciului poliţienesc oferit cetăţenilor, prin protejarea persoanei, a patrimoniului, siguranţa stradală, siguranţa rutieră şi a transporturilor. Rămâne, de asemenea, o prioritate asigurarea climatului de legalitate mediului de afaceri prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupţiei, contrafacerii de mărfuri, a infracţiunilor din domeniul achiziţiilor publice, precum şi prin protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene. Pentru atingerea acestor obiective, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Călăraşi va continua activităţilor desfăşurate în cooperare cu structurile teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne, cu autorităţile administraţiei publice locale, în scopul asigurării unui management corespunzător al situaţiei operative”, a declarat comisarul şef, Ion Nicolae.

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite