miercuri, aprilie 30, 2025
AcasăCOMUNITATE„Cununa Spanţovului” şi „Mugurelul”, mândria Spanţovului

„Cununa Spanţovului” şi „Mugurelul”, mândria Spanţovului

- Advertisement -

„Cununa Spanţovului” şi „Mugurelul”, prin ultimele lor participări la festivaluri şi concursuri naţionale, au împărtăşit din frumuseţea jocului românesc din Lunca Dunării, dar şi din frumuseţea portului muntenesc tuturor celor prezenţi în sălile de spectacol din Focşani, Olteniţa şi Boiţa-Sibiu.

În luna martie, formaţia de dansuri populare „Cununa” din Spanţov a participat, alături de alte 120 de formaţii, la concursul Naţional de dans, ediţia a VIII-a „Flori pentru mama” care s-a desfăşurat în oraşul Focşani. A evoluat cu un dans popular de fete, suită de dansuri care include Ciuleandra şi Sârba în căruţă juriul răsplătindu-i cu premiul II şi cu o suită de dansuri din zona Munteniei la dans popular mixt obţinând, la categoria de vârstă 10-14 ani, premiul I.

Oraşul Olteniţa, respectiv Clubul Copiilor Olteniţa, sub îndrumarea doamnei director Mirela Constantin, a găzduit concursul naţional de dans „Alize” ediţia a VI-a, aprilie 2015, şi cele două formaţii de dans popular au fost prezente spre a încânta publicul olteniţean, împreună cu formaţia de dans modern Boni Booom.

Concursul s-a bucurat de participarea a peste 40 de formaţii de la şcoli şi cluburi din localitate şi din ţară, iar munca talentaţilor copii din Spanţov a fost din plin răsplătită cu:

– premiul I – dans popular mixt – Mugurelul,

– premiul I – dans popular de fete – Cununa,

– premiul I – dans modern – Boni Boom

„Mândre plaiuri boicene” – ediţia a IX-a, festival de folclor desfăşurat la data de 19 aprilie în frumoasa comună Boiţa, din zona Mărginimii Sibiului, a oferit ocazia întâlnirii iubitorilor de folclor din judeţele Alba, Arad, Călăraşi, Hunedoara, Mureş, Olt, Sibiu, Vaslui şi etalarea costumelor populare din toate zonele folclorice ale ţării.

O deosebită paradă organizată pe uliţele încărcate de istorie ale comunei a făcut să rămână muţi de admiraţie atât copilul, cât şi bătrânul care rememora hora satului din anii tinereţii când în mijlocul comunei, sub impulsul tarafului, tineri de peste tot au întins o hora românească.

Mugurelul din Spanţov a adus sub ochii spectatorilor un curcubeu de culoare şi voie bună, datorită costumului popular purtat cu mândrie, aici fiind de remarcat deosebita colaborare pe care Şcoala Gimnazială nr. 2 Stancea o are cu Muzeul Civilizaţiei Gumelniţa, respectiv cu domnul director Theodor Zavalas, care a oferit costumele pentru o prezentare ireproşabilă la acest concurs, dar şi la cele anterioare, jocului săltăreţ presărat cu strigături, chiuituri şi fluierături, dar şi atitudinii copiilor pasionaţi de muzică şi jocul popular.

Jocul muntenesc al Mugurelului a determinat juriul să îi aplaude la scenă deschisă, pe spectatori să tresalte pe Ciuleandra, iar pe ceilalţi concurenţi să îi determine să prindă şi ei meşteşugul paşilor de dans a cântecelor tradiţionale din zona folclorică a Spanţonului: Alimonita, Raţa sau Fedeleş.

Jocurile populare de la Spanţov au fost premiate, cum altfel decât cu un meritat premiu II, premiul I fiind ocupat de judeţul Olt cu un Căluş de excepţie.

Participanţii şi câştigătorii acestor concursuri, elevi ai şcolilor din localitate, merită multe felicitări pentru strădania lor şi consecvenţa cu care au participat la pregătirea programului.

Părinţii acestora merită multe mulţumiri pentru încrederea pe care au acordat-o cadrelor didactice, doamnele profesoare Simona Gheorghescu, Anghelina Braică, Ioana Pătraşcu în pregătirea artistică şi pentru că au fost mereu cu sufletul alături de dumnealor şi de copii.

Reprezentanţii Primăriei comunei Spanţov, respectiv domnul primar Silviu Niki Gheorghescu şi domnul viceprimar Cornel Toma, susţinători necondiţionaţi ai folclorului, primesc un sincer „Mulţumesc!” din partea tuturor celor angrenaţi în acest frumos proiect, pentru sprijinul material oferit pentru deplasări şi fără de care frumuseţea jocului de la Spanţov nu ar fi putut fi văzut dincolo de limitele comunei, judeţului, poate cândva… şi al ţării!

Ca o pată de culoare, ori de câte ori „Mugurelul” a evoluat pe scena festivalului, spectatorii, vrăjiţi de prestaţia dansatorilor, aplaudau frenetic şi scandau la unison: „FOAIE VERDE DE CICOARE, SPANŢOVUL E CEL MAI TARE!”

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite