joi, noiembrie 28, 2024
AcasăACTUALITATEDeclaraţiile autorităţilor sanitare au produs confuzie / Până la urmă, cine a...

Declaraţiile autorităţilor sanitare au produs confuzie / Până la urmă, cine a contaminat carnea, Avicola sau depozitele de produse alimentare?

- Advertisement -

Marius Lotrea. Imediat după declanşarea scandalului cărnii de pui, provenind de la Avicola Călăraşi, infestată cu salmonella, o abundenţă de informaţii a apărut pe toate canalele media. Ba e salmonella, dar că nu e pericol pentru populaţie, ba că nu e, ba e Avicola vinovată, ba nu e!

„Nu avem carne infestată la Călăraşi.”, declara directorul Nedelcu, „infestarea s-a produs în depozitele de produse alimentare”, spune preşedintele ANSVSA Vladimir Mănăstireanu, referatul DNA constată că cei de la Avicola ştiau de prezenţa salmonellei… În orice caz, informaţiile apărute în ultimele zile au produs confuzie şi panică, atât printre consumatori cât şi printre angajaţi.  

Care depozite sunt vinovate de contaminare? Fiecare cum a înţeles… Oricum carnea a fost retrasă de la comercializare 

Nici declaraţiile preşedintelui ANSVSA nu au lămurit complet situaţia în acest caz. În timp ce stirileprotv.ro titrează: „Infectarea cu salmonella s-a produs in depozitele Avicola Călăraşi – asta au declarat autorităţile sanitar-veterinare”, alte publicaţii, cum ar fi recolta.eu, au reţinut din declaraţiile aceluiaşi preşedinte că: „Vladimir Mănăstireanu a afirmat într-o conferinţă de presă că depozitele de produse alimentare ar putea fi sursa contaminării cu Salmonella a cărnii de pui de la Avicola Călăraşi şi nu producătorul”.Dacă ziariştii care au fost prezenţi la aceeaşi conferinţă de presă au înţeles diferit, ce să mai înţeleagă consumatorul român?

„Investigaţiile au evidenţiat că cea mai posibilă sursă de contaminare este reprezentată de nerespectarea normelor şi condiţiilor de manipulare şi depozitare la nivelul depozitelor de produse alimentare. Există posibilitatea cea mai mare ca această contaminare cu salmonella specie s-a realizat în depozite. De aceea, în cursul zilei de astăzi (n.r. miercuri) am dispus controale suplimentare şi verificări la laboratoarele private”, a declarat, citat de Mediafax, preşedintele ANSVSA.

Peste 65 de tone de carne de la Avicola Călăraşi au fost retrase de la vânzare începând din 30 octombrie, iar 22,4 tone au fost distruse. Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a declarat, miercuri, într-o conferinţă, ca au fost verificate, din 30 octombrie, produsele Avicola Călăraşi din mai multe lanţuri de magazine.

„Din lanţul de magazine care a apărut în informarea de presă (Selgros, n.r.), au fost retrase 55,7 tone de carne, din care 22 de tone au fost distruse ca urmare a solicitării operatorului din motive de marketing. În celelate magazine a fost identificat un număr de 10 tone de carne de la Avicola Călăraşi, din care au fost retrase de la vânzare 5,4 tone, iar 400 de kilograme au fost distruse. Din probele prelevate, au fost finalizate 14, două fiind pozitive pentru salmonella. Toate datele converg spre faptul că problema este la manipulare, depozitare şi igienă personală. Omul este purtător de salmonella”, a mai spus Mănăstireanu.

E sau nu Avicola Călăraşi vinovată de infestarea cu salmonella? E sau nu în lichidare societatea?

Deşi din interceptările DNA, de la care a început acest scandal, unul dintre angajaţi îi spunea lui Orlando Daher că toate cele 6 probe, de la hale, sunt depistate cu salmonella („Sunt la DSV, vreau să vă spun că toate celelalte hale trimise, aveau trimitere 4, 5, şi numai puţin 4, 5, 11, 12, 13, 14 adică şase hale, din şase hale trimise toate sunt pozitive la CO… sunt pozitive la CO (salmonella CO tipo ifantis), deci pe fecale tot ce a trimis a doua oară a ieşit pozitiv”) şi cu toate că mai multe tone de carne au fost retrase de la comercializare în toată ţara, Vasile Nedelcu continuă să spună că puii sunt buni pentru consum. „Noi am urmărit în fiecare zi, înainte de sacrificare, starea de sănătate a păsărilor. S-au luat probe din aşternut şi din fecale de la toate loturile de pui şi s-au efectuat teste de laborator pentru a verifica dacă apare salmonella. Nimic nu a indicat că avem carne infestată”, spunea directorul DSVSA Călăraşi ziariştilor de la Adevărul.

Până se va stabili exact vinovatul pentru contaminarea cărnii de pui, Avicola Călăraşi se va afla în imposibilitatea continuării activităţii din cauza lipsei clienţilor, mai multe lanţuri de magazine anunţând că vor refuza să mai achiziţioneze carne de pui de la Călăraşi. Cei mai afectaţi vor fi cei trei sute de angajaţi, care nu ştiu dacă îşi vor mai păstra sau nu locurile de muncă, pentru că şi în ceea ce priveşte situaţia financiară a societăţii declaraţiile sunt contradictorii. Vladimir Mănăstireanu a mai spus, referitor la Avicola Călărăşi, că atât abatorul, cât şi ferma societăţii sunt „în lichidare”, în timp ce Olando Daher, administratorul societăţii, a afirmat pentru Mediafax că Avicola Călăraşi este „într-o criză economică, dar în niciun caz în lichidare”.

Avicola Călăraşi cere sprijin pentru a tăia peste 1 milion de pui

Avicola Călăraşi nu reuşeşte să mai găsească abatoare dispuse să sacrifice puii. Din acest motiv, societatea a solicitat sprijinul autorităţilor locale pentru a reuşi să taie puii din crescătorii. Problemele au apărut după ce mai multe loturi livrate de fabrică, în diverse locaţii din ţară, au fost diagnosticate ca fiind infestate cu salmonella.

Potrivit primarului municipiului Călăraşi, Daniel Ştefan Drăgulin, contabilul şef de la Avicola Călăraşi l-a contactat şi a solicitat sprijin pentru tăierea puilor.

„La ora actuală au peste 1 milion de pui în stoc care cresc şi nu vor mai fi buni de tăiat. Problema puilor este în paralel cu problema socială a celor peste 300 de angajaţi care riscă să îşi piardă locurile de muncă. I-am sfătuit să facă o adresă oficială privind această problemă către Primăria Călăraşi, Consiliul Judeţean şi Prefectura Călăraşi în acest sens. În primul rând, eu nu îmi permit să vorbesc cu cineva când produsele sunt supecte de salmonella”, a declarat primarul Daniel Ştefan Drăgulin.

Având în vedere că niciun abator nu doreşte să taie puii şi nici nu vor exista doritori care să preia la vânzare carnea de la Avicola Călăraşi, suspectată de salmonella, tot efectivul existent va fi gazat şi incinerat, aşa cum cer normele sanitar-veterinare. Societatea Avicola Călăraşi are datorii către Primăria Călăraşi de 1,6 miliarde lei vechi, reprezentând impozite şi taxe locale.

După 32 de ani de activitate, Avicola Călăraşi ar putea să-şi închidă porţile, după scandalul privind carnea de pui infestată cu salmonella, dar şi din cauză că administratorul societăţii, Orlando Daher, este cercetat pentru evaziune fiscală în dosarul „Reţeaua cărnii”.

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite