Mircea Brânduşă. Viitorul AJF –ului Călăraşi nu stă în numele celui care o conduce vremelnic, ci în capacitatea acestuia de a reforma sistemul de funcţionare.
În urmă cu 4 ani Caţaros era luat în vizor. Contestatarii săi se puseseră cu picioarele pe el pentru decizia de a-i menţine în „lot” pe apropiaţii săi şi pentru proasta inspiraţie de a-i fi dat conducerea CJA unui „debutant”. O blasfemie fotbalistică să dai lupilor oi de-a gata sacrificate. O polemică dusă la infinit pe o temă fără fundament. M-am băgat atunci în discuţie, fără un motiv anume, dar „grecul” mi-a închis gura printr-un simplu: „D`aia”! Am înţeles atunci doar faptul că nu numele preşedintelui este important, ci momentul în care nimeni nu a putut reclama alegerea lui Caţaros, susţinută însuşi de un emisar de la FRF.
Că, atenţi la disputele lor, segregate în facţiuni oamenii de fotbal (delegaţi, preşedinţi), se vor trezi peste alţi 4 ani (cât de adevărat) de nefăcut nimic în fotbalul judeţean. Că se vor ciocni ani de-a rândul de Caţaros, Miron, Ştefan. Cu ultimul, arbitrii au colaborat bine. Cu al doilea, delegaţii s-au împăcat cu gândul că s-a regăsit titular în formula de funcţionare AJF. Cu primul, toată lumea s-a înşelat. Caţaros preşedinte, iar rezultatul a fost acelaşi cu care ne-am obişnuit în ultimii ani. Probleme pe terenurile de fotbal, eşecuri în meciurile de baraj şi încă 4 ani de aşteptări. Speranţă? Poate doar o minune. Numai că alegerile nu se dispută niciodată în ziua de Crăciun.
Din păcate pentru fotbalul judeţean, nici unul din cele 2 mandate ratate ale lui Caţaros nu vor genera vreo schimbare generală. O criză prelungită, cât o noapte din zona polară. Un tunel din care, personal, cred că vom putea ieşi doar închizând ochii şi aşteptând ca luminiţa să apară de la sine. E drept, şefii comisiilor afiliate, puteau lua drept exemplu AJF –urile performante din ţară, dar nimeni n-a fost preocupat să schimbe ceva fundamental într-un loc atât de conservator cum e Casa Fotbalului călărăşean.
Astfel s-au ratat obiective, unele mult mai îndrăzneţe decât barajele interjudeţene, mă gândesc aici la promovarea sectorului juvenil. 2014 trebuie să fie momentul schimbării la AJF, nu doar ca formă, ci, în primul rând, ca fond. La Adunarea Generală din 15 februarie, delegaţii echipelor trebuie să pună piciorul în prag, să analizeze la sânge cauzele dezastrului din fotbalul judeţean, să solicite reformarea sistemului şi SCHIMBAREA imperios necesară a preşedintelui. Fotbalul călărăşean a fost puternic atât timp cât sistemul regretatului Tache Ionescu a funcţionat. Instalată la AJF după ieşirea prematură din scenă a acestuia, actuala conducere nu a găsit resursele necesare să implementeze un proiect de management performant.
Astfel, Călăraşiul a dispărut ca forţă fotbalistică de pe harta României. Şi va continua să dispară cât timp AJF nu va implementa un sistem nou, coerent şi modern, care să genereze un fotbal modern. Moment în care cu toţii ne vom scoate pălăria!!! Oare va fi posibil???