Rodica Dohot. Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Călăraşi, Răducu Filipescu, regionalizarea ar avea nevoie de o fază intermediară de pregătire ce ar putea începe din 2015, iar până la alegerile din 2016 să fie timp pentru modificarea Constituţiei, stabilirea bugetului şi punerea la punct a tuturor situaţilor apărute pe parcurs.
„Regionalizarea este o chestie destul de ambiguă la ora actuală. Vă spun un lucru care este sigur. Ma devreme de 1 ianuarie 2015 nu o să fie nici o regionalizare. Iar părerea mea este că nu o să fie nimic. Eu cred că se va face începând cu mai 2016, se va sări şi peste 2015 că va fi foarte complicat să creezi conducerea, dar nu este imposibil s-o faci prin rotaţie. Banul european vine, fie că ai sau nu regiune. De ce nu se poate la 1 ianuarie 2014 şi de ce va fi cu 1 ianuarie 2015? În Constituţia României scrie că ţara este împărţită în judeţe. Ca să poţi face regiunile trebuie să schimbi constituţia, iar schimbarea constituţiei se va vota undeva la final de noiembrie. Din noiembrie până în ianuarie nu poţi armoniza legislaţia europeană, inclusiv bugetul pe 2014, nu ai cum. Deci, bugetul 2014 va fi construit ca cel actual. În schimb, bugetul anului 2015 poate fi construit la nivel naţional, regional, judeţean şi local, iar pe parcursul lui 2014 toată legislaţia să o armonizezi, să o construieşti şi să spui că asta va fi legislaţia începând cu 1 ianuarie 2015. Asta este cea mai devreme dată în care poate să înceapă efectiv să lucreze ţara împărţită pe regiuni şi judeţe.”, susţine Răducu George Filipescu.
O problemă importantă a regionalizării este în ce mod ar trebui stabilită conducerea la nivel de regiune, alternanţa şefilor de CJ fiind cea mai bună soluţie găsită până în prezent. „Acum ne întrebăm cine, cum se alege preşedintele de regiune. Nu poate să fie numit că atunci nu ar fi preşedinte regional ci guvernator. În al doilea rând, dacă îl alegi dintre consilierii judeţeni sau preşedinţii de consilii judeţene şi se votează, iese un carambol pentru că nu există nici o obiectivitate în treaba asta. O variantă convenabilă ar fi aceea de a lua preşedinţia regiunii prin rotaţie, cum este şi la ora actuală preşedintele Consiliului Regional de Dezvoltare. Nu e rău nici treaba asta pentru că va fi ales preşedintele Consiliului Regional, iar preşedinţii consiliilor judeţene vor fi membri şi vicepreşedinţi ai Consiliului Regional.”, este de părere liderul Consiliului Judeţean Călăraşi. În opinia lui Filipescu, cea mai bună variantă pentru judeţul nostru ar fi să intrăm în regiunea Giurgiu – Călăraşi – Ialomiţa – Buzău.