Modul ales de Guvernul României de echilibrare a bugetelor locale prin transfer direct de la Ministerul de Finanțe de fonduri, numai în cazul primăriilor care nu puteau strânge sume importante la bugetul local, făcându-se o derogare de la Legea finanțelor publice locale, încă mai provoacă ecouri în administrația publică locală. O serie de primării de comune mari au criticat aspru faptul că nu au mai primit bani anul acesta, unele punând sub semnul întrebării continuarea unor proiecte de dezvoltare. Mai mult, unele își pun problema chiar a acoperirii cofinanțărilor proiectelor europene pe care le au în implementare.
Președintele Consiliului Județean Călărași, Răducu Filipescu, a vorbit recent, din nou, despre această situație, încurajând primarii să apeleze la împrumuturi bancare și să nu mai aștepte ajutor din altă parte. ”Primăriile trebuie să se aplice serios asupra variantei împrumutului la bănci. Și noi avem o linie de credit de 300 de miliarde pentru dezvoltare. A spus ministrul de Finanțe la întâlnirea pe care a avut-o cu președinții de Consilii județene că în 2016 vrea să înființeze o Bancă de Dezvoltare a Statului care să dea împrumuturi la primării pentru proiecte europene cu garanții guvernamentale”, a declarat Filipescu.
Nu mai devreme de săptămâna trecută, primarul comunei Modelu, Gheorghe Dobre, într-un interviu acordat Obiectiv, anunța că se gândește serios să aplice la un împrumut bancar pentru finalizarea unor proiecte importante, Modelu fiind una din cele 15 localități călărășene care nu au primit bani anul acesta pentru echilibrare.