Mircea Brânduşă. Săptămâna aceasta mi-am îndreptat atenţia către comuna Dichiseni, unde noul edil, Iulian Radu, caută soluţii pentru dezvoltarea comunei. Discuţia pe care am purtat-o a fost un potrivit prilej pentru a afla detalii despre administraţia locală, despre ce lucrări a demarat în scurtul timp de când a fost investit dar şi despre proiectele gândite a fi implementate în viitor.
Rep: De ce v-aţi dorit să deveniţi primar? Ce implică această funcţie?
I.R.: O imensă provocare. Mi-am dorit să ajut comunitatea, atât ca om cât mai ales ca primar, prin realizarea unor obiective îndrăzneţe pe care locuitorii acestei comune le aşteaptă de mult şi cu siguranţă le merită din plin. A fi primar în Dichiseni înseamnă să ai o mare responsabilitate faţă de toţi cetăţenii comunei, indiferent de opţiunea lor politică. Să îi respecţi.
Rep: Ţinând cont că veniţi din postura de viceprimar, cum v-aţi acomodat cu noua dvs. funcţie? Există diferenţe? Credeţi că veţi reuşi?
I.R.: Este de necontestat faptul că munca în administraţia locală nu este deloc uşoară. Nu sunt străin de aşa ceva. Rutina căpătată în mandatul anterior, când am deţinut funcţia de viceprimar, mă îndreptăţeşte să spun că m-am integrat destul de repede în noua calitate de primar. Diferenţe, sigur că sunt. Dar, dacă ştii să gestionezi un buget, dacă îţi place să comunici cu locuitorii, să le rezolvi problemele, dacă eşti un bun gospodar, atunci, chiar şi în aceste vremuri de criză politică şi austeritate economică vei reuşi cu siguranţă.
Rep: Care este situaţia economică la nivelul primăriei Dichiseni?
I.R.: Nu prea bună. Ţinând cont că guvernul a solicitat returnarea sumelor alocate înainte de alegeri pentru aşa zisele lucrări de pietruire, a fost necesar să retragem din fondul de rulment suma de 165.000 lei. În prezent, bugetul local este insuficient pentru ce mi-am propus a realiza în regie proprie.
Rep: Aţi constatat nereguli în acest serviciu? Ce pârghii veţi acţiona pentru a face rost de banii necesari bunei funcţionări a primăriei?
I.R.: Nu, cu excepţia unor S.F.-uri nefinalizate şi a altora neachitate. De asemenea procentul de colectare a taxelor şi impozitelor este mic la această dată. Pe timpul mandatului meu, voi bate la toate uşile instituţiilor judeţene şi guvernamentale pentru atragerea fondurilor financiare necesare implementării proiectelor gândite de mine pentru comunitatea din Dichiseni.
Rep:Administrativ, cum stau lucrurile? Aţi modificat statul de funcţiune?
I.R.: Organigrama de funcţionare a primăriei nu a fost modificată. Dar am dispus reaşezarea anumitor servicii, astfel încât cetăţenii să fie mulţumiţi.
Rep. Există probleme de natură socială? Dacă da, ce soluţii aveţi?
I.R.: Din câte cunosc, nu sunt cazuri speciale. Dar, am dispus monitorizarea familiilor cu probleme sociale şi includerea acestora într-un program de ajutorare în funcţie de necesităţi şi de resursele existente.
Rep: În cele 2 luni scurse de la învestire, ce aţi reuşit să puneţi în practică din ceea ce v-aţi propus realizaţi în acest an?
I.R.: Am finalizat documentaţia necesară în vederea achiziţionării, până la începutul noului an şcolar, a unui microbuz pentru transportul elevilor. Am înlocuit acoperişul deteriorat la dispensarul uman al comunei. Am efectuat lucrări de curăţenie a DN 3B, de o parte şi de alta, prin tăierea vegetaţiei crescute. Am reînscris în campionatul judeţean echipa de fotbal a comunei.
Rep: Pe parcursul acestui mandat, ce proiecte vă gândiţi să demaraţi?
I.R.: Nevoi sunt multe. Personal îmi doresc foarte multe realizări concretizate într-un plan de dezvoltare şi modernizare a comunei pe termen mediu şi lung. Demararea unor proiecte din fonduri europene nerambursabile care vizează:
– Înfiinţare alei pietonale pe DN 3B pe o lungime de aproximativ 8 km.
– Modernizarea drumurilor comunale prin lucrări de pietruire.
– Înfiinţare de drumuri secundare paralele cu DN 3B pentru atelajele locuitorilor.
– Reîntregirea islazului comunal cu încă 298 ha pentru crescătorii de animale.
– Finalizarea lucrărilor la reţeaua de alimentare cu apă potabilă precum şi îmbunătăţirea calităţii apei prin construirea unei staţii de filtrare a apei.
– Înfiinţare reţea canalizare în toate satele comunei.
– Crearea de oportunităţi pentru atragerea investitorilor.
– Înfiinţarea unei gropi ecologice pentru stocarea şi selectarea gunoiului.
– Modernizarea iluminatului public stradal în toate satele comunei.
– Înfiinţarea a 5 staţii de transport călători – una la intersecţia drumului care duce la Mănăstirea „Libertatea” – una la schitul „Crucea de Leac” şi încă trei în fiecare sat al comunei în direcţia oraşului Feteşti.
– Susţinerea financiară a Şcolii din Dichiseni în cadrul căreia funcţionează un mic ansamblu folcloric de dansuri populare.
Rep: Care este mesajul dvs pentru locuitorii comunei Dichiseni?
I.R.: Îi asigur că împreună vom încerca şi sunt convins că vom reuşi să finalizăm ceea ce ne-am propus. Le mulţumesc tuturor pentru încrederea acordată la scrutinul din vară. Primarul Iulian Radu va rămâne acelaşi om pe care ei îl cunosc. Îngrijorat pentru problemele lor. Încrezător că vor trăi mai bine. Le voi oferi sprijinul necesar de fiecare dată. Le transmit tuturor multă sănătate.