O nouă fabrică de baterii litiu-ion se va construi în România, în orașul Fundulea, și va aduce multiple beneficii economice și sociale.
Prime Batteries Technology, producătorul român de baterii litiu-ion, creat și manageriat de antreprenorul Adrian Polec, va investi aproximativ 700 de milioane de euro în această fabrică, scrie romaniatv.net.
Aceasta va fi cea de-a doua mare fabrică de baterii litiu-ion din țara noastră, contribuind semnificativ la dezvoltarea industriei de baterii din România și Europa de Est. De asemenea, noua fabrică va contribui considerabil la bugetul local al orașului Fundulea și va crea peste 100 de locuri de muncă.
Noua fabrică va fi amplasată pe un teren de 88.000 mp și va avea o capacitate de producție anuală de 6 GWh, de trei ori mai mare decât cea a fabricii existente din Cernica (județul Ilfov).
Fabrica din Cernica, deschisă în 2016, este singura de acest fel din România și va atinge o capacitate de producție de 2 GWh până la finalul anului 2024, în urma unei investiții suplimentare de 230 de milioane de euro.
Începerea lucrărilor la noua fabrică din Fundulea este programată pentru 2025 sau 2026. Prime Batteries Technology se bazează pe colaborări solide cu parteneri de renume, cum ar fi Mercedes-Benz Energy și Monsson, pentru dezvoltarea de soluții de stocare a energiei. EIT InnoEnergy, unul dintre acționarii minoritari ai companiei, pledează pentru dezvoltarea sectorului bateriilor în România și Europa, investind în companii de profil cu scopul de a atinge neutralitatea climatică și independența energetică.
Conform planurilor UE, Europa își propune să devină al doilea producător de baterii din lume până în 2025, obiectiv susținut de investiții mari în infrastructură și tehnologii verzi. Prime Batteries Technology, controlată în proporție de 96,5% de Adrian Polec, are în plan să atingă o capacitate anuală de producție de 8 GWh până în 2026, prin investiții totale estimate la un miliard de euro.
În 2023, compania a raportat o cifră de afaceri de 41,3 milioane de euro și un profit net de 8,5 milioane de euro, având 104 angajați. Noua fabrică din Fundulea va crea numeroase locuri de muncă și va sprijini tranziția Europei către energii regenerabile, contribuind la dezvoltarea economică și tehnologică a regiunii.