marți, octombrie 29, 2024
AcasăACTUALITATEMihai Roibu: „A fost un control abuziv şi i-am acuzat de exces...

Mihai Roibu: „A fost un control abuziv şi i-am acuzat de exces de zel”

- Advertisement -

Rodica Dohot. Mihai Roibu, director al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Călăraşi, consideră că sancţiunea aplicată de Consiliul Judeţean Călăraşi este nedreaptă, motiv pentru care, a depus deja întâmpinare prin care a contestat măsura dispusă.

Săptămâna trecută, acesta a fost sancţionat cu 20% din salariu pentru următoarele 3 luni. El a fost acuzat că ar fi închiriat un spaţiu pentru depozitarea unor utilaje, fără a respecta prevederile legale în materie de achiziţii. Privitor la aceste acuzaţii, Roibu a declarat, în conferinţa de presă a PDL, că: „În primul rând aş vrea să menţionez că în principal s-a vorbit de achiziţionarea prematură a acestor utilaje, dar aşa cum am spus şi în întâmpinarea prezentată, achiziţionarea s-a făcut conform articolului 53 din contract, adică la finalizarea lucrărilor. Membrii comisiei de disciplină nici măcar acest lucru nu l-au interpretat corespunzător. Au spus că trebuiau achiziţionate după finalizarea lucrărilor ceea ce este imposibil. De aceea au şi fost prinse în contract la finalizarea lucrărilor pentru că sunt necesare atât pentru dimensionarea instalaţiilor electrice din cadrul acestor centre cât şi pentru dimensionarea spaţiilor unde era posibil de instalat. Revenind la achiziţionarea acestui spaţiu, cei doi principali furnizori de utilaje au fost Titan Draco SRL cu mobilierul şi SC Top K din Bucureşti, cu utilajele de bucătărie. Ei au fost cei care au impus condiţiile de depozitare pentru păstrarea garanţiei deoarece aşa cum s-a specificat, ele sunt încă în garanţie. Contractul a fost semnat cu garanţie doi ani de zile de la punerea în funcţiune, nu de la achiziţionare. Destul de eronat s-a prezentat şi în raportul comisiei de disciplină, că ele nu mai sunt în garanţie. Ele sunt în garanţie şi vor fi în garanţie atâta timp cât sunt păstrate corespunzător şi vor fi montate în toate aceste centre. Tot aici s-a specificat că nu s-a respectat procedura, conform Ordonanţei 34. Domnii din comisia de disciplină au ignorat adresele care au existat la dosare prin care au fost verificate, pe lângă spaţiul de la Confort SA şi spaţiul de la Sotam, total necorespunzător, şi spaţiul de la fostul ILF, unde, la fel, datorită cantităţii mari de umezeală de acolo şi a imposibilităţii de manevrare a utilajelor nu a fost posibil să le depozităm acolo. În acest caz, a fost ales spaţiul de la Confort care a corespuns din punct de vedere al caracteristicilor utilajelor şi solicitărilor furnizorilor. Este un spaţiu mare, un spaţiu cu pază, un spaţiu uscat şi care corespunde condiţiilor impuse de furnizori.”

Roibu a mai precizat că i s-a reproşat de către Consiliul Judeţean, că nu a apelat la sprijinul instituţiei în subordinea căreia se află, însă acesta a opinat că nu era obligat să o facă şi că ori de câte ori a cerut să fie sprijinit, niciodată nu a beneficiat de ajutor. De data aceasta, însă, Consiliul Judeţean a pus la dispoziţia direcţiei două locaţii unde puteau fi depozitate utilajele, însă acestea nu au fost corespunzătoare.

,,Ca să demonstreze că totuşi există un spaţiu, ne-au prezentat cele trei grajduri de la direcţia de ecologizare care sunt total improprii şi câteva camere la punctul de trecere a frontierei, care implica o groază de costuri de transport şi manipulare.”, a mai spus Roibu. Cele două spaţii nu au fost acceptate de comisia înfiinţată, astfel că Roibu a făcut o adresă la Consiliul Judeţean prin care le-a solicitat să-şi asume responsabilitatea dacă vor să mute utilajele în valoare de 12 miliarde lei.

Coordonatorul de la Perişoru a fost numit prin delegare de atribuţii

Referitor la cel de-al doilea cap de acuzare, precum că l-ar fi avansat pe Ionuţ Pătru, în funcţia de coordonator al centrului ,,Sfântul Ștefan” de la Perişoru, fără ca acesta să îndeplinească anumite condiţii cerute de lege, Roibu spune că s-a făcut o gravă confuzie între delegarea de atribuţii şi delegarea pe post.

„S-a făcut o mare confuzie între delegarea de atribuţii şi delegarea pe post. La el a fost numai o delegare de atribuţii. În Codul Muncii şi în legile care există în România, delegarea unui funcţionar public pe un post sau cu atribuţii de post contractual, nu scrie în nicio lege că sunt interzise. Legea delegării spune că orice persoană poate să primească în regim de delegaţie anumite atribuţii pe care să le ducă la îndeplinire, în sensul bunului mers al unităţii. Aşa a fost şi cazul lui. A fost numit doar cu delegare de atribuţii. Şi-a păstrat salariul şi funcţia de inspector principal. Nu neg că au fost şi mici greşeli la resurse umane şi la direcţia economică în ceea ce priveşte modul efectiv cum s-a făcut decontările pentru transport şi plata diurnei, lucruri care sunt normale pentru o direcţie aşa mare şi care puteau fi îndreptate prin măsurile care puteau fi luate de contabilitate. Nu am avut timp să facem treaba asta deoarece în urma controlului a fost sesizată Curtea de Conturi şi aşteptăm să vină şi să lămurească problemele. În concluzie, Pătru şi-a făcut treaba.”, a precizat Mihai Roibu.

Roibu consideră că este un atac pur politic

Directorul DGASPC este de părere că membrii comisiei de disciplină au venit cu temele date deja pentru ca el să fie sancţionat şi tocmai din acest motiv, a făcut deja întâmpinare şi spune că va urma paşii pentru a declanşa acţiunea în instanţă împotriva Consiliului Judeţean Călăraşi.

„Părerea mea este că a fost un control abuziv din partea lor, un control care părerea mea este că avea deja temă ce să spună în finalul controlului, ştiau deja ce trebuie să spună. Nu mi-a fost în nici un fel teamă şi i-am acuzat de exces de zel şi de control superficial şi confuz. Există adresa pe care am pus-o şi la dispoziţia Consiliului Judeţean. Am solicitat să mi se demonstreze cum a fost legea încălcată, dacă a fost încălcată. În raportul prezentat Consiliului Judeean pentru sancţionare se invocă nişte chestii generale de transparenţă, de nediscriminare. Noi nu lucrăm cu chestii generale, lucrăm cu copii, lucrăm cu oameni şi trebuie să spunem concret dacă am încălcat un articol de lege, care este şi cum l-am încălcat. Eu zic că atât noi, cât şi Pătru ne-am respectat atribuţiile şi am făcut în aşa fel, încât am încercat să nu avem probleme, să nu afectăm imaginea Consiliului Judeţean în calitate de coordonator al acestei direcţii. În final, am fost sancţionat cu 20%, s-a spus că o să vină Curtea de Conturi ca să-mi impute suma de aproape 500 de milioane care reprezintă valoarea chiriei la Confort şi aproape 250 de milioane diurna şi cheltuielile de transport ale domnului Pătru în perioada 2009-2012. Eu aştept să vină Curtea de Conturi.Vom face o analiză amănunţită şi sper că dacă şi dânşii vor lua şi vor analiza faptele invocate şi aşa zisele prejudicii calculate, să găsească modalitatea să rezolvăm fără a avea imputate aceste sume.”, a subliniat Mihai Roibu.

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite