Mircea Brânduşă. A devenit tradiţie ca, la mijlocul lunii august, la Grădiştea să se strângă neamuri şi prieteni, autorităţi şi politicieni pentru a sărbători comunitatea. Muzica populară, cea uşoară, veselia şi omenia sunt caracteristici care fac din locuitorii comunei Grădiştea, oameni cu spor la muncă, dar şi cu plăcerea de a petrece.
De altfel, oaspeţii comunei Grădiştea au acceptat cu mare bucurie invitaţia să participe la marea sărbătoare a comunităţii din Grădiştea, tradiţie considerată de primarul Vasile Matei, ca o obligaţie de suflet faţă de localnici, fii ai comunei plecaţi peste mări şi ţări, prieteni, colegi primari şi colegi de partid. Înainte de a da startul evenimentului, Vasile Matei, primarul comunei Grădiştea, s-a adresat concetăţenilor.
„Începând cu ora 18.30 şi până la ora 24.00, când cerul din Grădiştea va fi luminat de un splendid foc de artificii, pe scenă vor concerta o serie de artişti cunoscuţi din showbiz-ul românesc. Vreau să fac menţiunea că acest eveniment nu putea fi organizat fără sprijinul agenţilor economici.
Va fi distractiv pentru orice vârstă. O să avem şi o festivitate emoţionantă de premiere. Cinci familii care anul acesta aniversează 50 de căsătorie, Aurelia şi Enache Cinaru, Sevastiţa şi Constantin Florea, Aurica şi Valeriu Petrache, Viorica şi Vasile Uşurelu, Ioana şi Ion Vasile, vor urca pe scenă, unde le vom oferi un cadou frumos şi le vom ura, mulţi ani frumoşi şi sănătoşi de acum înainte.
Grădiştea a avut un coregraf foarte mare, un brand la nivel de judeţ, Aurel Mailat, aşa că vom denumi Căminul Cultural „Aurel Mailat”. De asemenea, vor exista diverse programe artistice care vor începe de la ora 16:00, cu ansamblul nostru folcloric. Vom avea invitate ansamblurile artistice de la Ciocăneşti şi Independenţa.
De la ora 16:00, până la 18:00, vom avea pe scenă diverşi interpreţi locali. Îi aştept pe toţi cetăţenii într-un număr cât mai mare, cu cea mai mare plăcere, să ia parte la eveniment. Va fi foarte frumos!” , a anunţat primarul comunei.
După câteva momente artistice Vasile Matei s-a adresat din nou concetăţenilor săi prezenţi la eveniment:
„Anual, la mijlocul lui gustar, încercăm să ne adunăm pe aceste meleaguri împreună cu rude şi prieteni, aşa cum se cuvine la o zi de sărbătoare, pentru a ne bucura de toate cele bune cîte am reuşit să realizăm. Toate împlinirile sunt rodul muncii de echipă a administraţiei publice şi a cetăţenilor comunei. Mulţumesc locuitorilor acestei comune pentru că m-au ales să răspund de destinele lor. Am fost ales pentru a face din comuna noastră o comunitate demnă de respect, în care locuitorii să se bucure de condiţii bune de viaţă.
N-am făcut minuni, dar, împreună, am reuşit să realizăm lucruri frumoase, necesare, de care să fim mîndri, noi şi copiii noştri. Am folosit fiecare leu şi fiecare lucrare pentru ca să ne fie mai bine, să fim mîndri că trăim pe aceste meleaguri şi să ne creştem copiii cu dragoste pentru aceste locuri.
Cu urări de sănătate, gînduri mari şi fapte bune, mărturisesc mulţumirea pentru ceea ce am făcut. Încrederea mi-a fost suport pentru noi planuri şi proiecte pe care să le realizăm împreună în următorii ani. Pentru acest mandat, proiectele au fost schiţate în sensul respectului pentru confortul localnicilor, al promovării stării de sănătate, a garantării condiţiilor pentru un sistem de educaţie accesibil şi, nu în ultimul rând, pentru conservarea şi promovarea tradiţiilor şi a unei bogate vieţi spirituale.
Mai bine ca mine, născut şi crescut pe aceste locuri, nu poate nimeni înţelege dorinţa firească a locuitorilor comunei Grădiştea de a trăi mai bine, de a avea condiţii civilizate.Vrem să trăim bine, să ne trimitem copiii la şcoli, să ajungă buni meseriaşi, specialişti respectaţi, să-şi găsească de muncă aici, unde s-au născut şi au crescut, să-şi ajute şi să-şi respecte părinţii, bunicii, neamurile şi prietenii, să trăiască în armonie cu vecinii. Vrem să trăim într-un mediu sănătos, cu asistenţă medicală de calitate.
Am plecat la drum împreună pentru a avea condiţii de viaţă decente, nu vom neglija şcolile, bisericile, amenajările gospodăreşti dar şi măsurile de protecţie socială. Toate reuşitele noastre de până acum poartă semnul binecuvîntării. Dragii mei, sunteţi oameni vrednici, nu vă daţi îndărăt de la muncă şi respectaţi toate datinile, obiceiurile şi tradiţiile. M-am bucurat de sprijinul şi înţelegerea voastră, mă bucur şi sînt recunoscător pentru încrederea acordată şi am sentimente care mă motivează să muncesc pentru a vă face viaţa mai bună, iar comuna să fie tot mai frumoasă.
Toţi sunteţi plătitori de impozite, toţi aveţi aceleaşi drepturi şi vă bucură de tratament egal din partea mea, ca primar, şi a colegilor mei. Implementarea proiectului de alimentare cu apă şi canalizare şi a gazelor naturale este o încununare a eforturilor echipei pe care o am alături. Atît cît ne-a ajutat Dumnezeu, cu banii pe care i-am avut, cu sprijinul şi înţelegerea dumneavoastră, am mai adăugat la zestrea comunei, a fiecărui sat, cîteva obiective importante. Starea drumurilor e mai bună, siguranţa cetăţenilor este apărată, avem cabinete medicale, şcoli şi grădiniţe, ne-am ocupat de buna întreţinere a bisericilor, am amenajat cimitirele, avem case praznicale. Am făcut treabă bună împreună, ne-am respectat promisiunile făcute. Mai avem multe de făcut, dar numai cu bună înţelegere şi credinţă.Am fost dăruiţi cu sănătate, ne-a înzestrat Dumnezeu cu daruri naturale de vis, avem înţelegere şi prietenie între noi, motive suficiente să ne bucurăm împreună, chiar dacă perioada pe care o parcurgem cere şi sacrificii.
Am realizat multe împreună, am muncit pentru a fi şi comuna Grădiştea la standardele de civilizaţie contemporane, aşa încît a venit şi vremea de a ne bucura împreună. O facem pentru a păstra tradiţiile, pentru a împărtăşi emoţiile, pentru a ne arăta dragostea şi respectul cuvenitfaţă de aceste locuri binevuvîntate şi oamenii de o mare bogăţie sufletească. Sunt onorat să vă am alături de mine în prejma marii sărbători, Sfânta Maria, la un maraton artistic care reuneşte genuri şi stiluri muzicale actuale, valorificând deopotrivă şi elementele tradiţionale! Sunt fericit că am reuşit să vă ofer câteva ore de relaxare şi bucurie.
Această sărbătoare vă aparţine, iar noi autorităţile locale, încercăm să facem tot ceea ce depinde de noi să venim în întâmpinarea dorinţelor dumneavoastră. Vă doresc sănătate, linişte şi bunăstare! La mulţi an tuturor celor care poartă numele Sfintei Marii! Vă doresc petrecere frumoasă!”
Apoi, la invitaţia sa, au urcat pe scenă Vasile Iliuţă, preşedintele Consiliului Judeţean, vicepreşedintele Ion Samoilă, Marius Dulce, primarul municipiului Călăraşi, senatorul Nicuşor Cionoiu, deputatul Constantin Bârcă, Marcel Nuţu, Nicolae Doiniţa, Dan Velicu şi numeroşi colegi primari din localităţile învecinate. La finalul scurtelor mesaje transmise locuitorilor de către invitaţi, Raluca Tănase, prezentatoarea evenimentului, a dat drumul programului artistic, unul de excepţie, diversificat, cu nume de excepţie: Angela Rusu, Mariana Ionescu Căpitănescu, Emilia Ghinescu, Ansamblul Etnofolcloric Plăieşii dar şi celebrul Pepe.
Nu au lipsit grătarele cu mici, berea, vinul, băuturile răcoritoare, precum şi micul comerţ cu suveniruri şi obiecte de artizanat care au contribuit la atractivitatea acestei frumoase sărbători a comunei Grădiştea. La finalul evenimentului, Vasile Matei a ţinut să precizeze următoarele:
„Deşi au fost timpuri grele, iată că am reuşit să organizam şi anul acesta sărbătoarea comunei Grădiştea. Mulţumesc pe această cale sponsorilor, fără de care nu am fi putut realizat aceste manifestări, dar şi tuturor consilierilor locali pentru susţinerea acestui eveniment!”