marți, noiembrie 26, 2024
AcasăCOMUNITATENicolae Râjnoveanu: „Dacă cineva te dă afară pe uşă, tu să intri...

Nicolae Râjnoveanu: „Dacă cineva te dă afară pe uşă, tu să intri pe fereastră”

- Advertisement -

Mircea Brânduşă. Tranzitând comuna Roseţi, m-am oprit în faţa primăriei, o clădire veche care, spun locuitorii, cu oarecare mândrie, este reprezentativă pentru comună şi pentru oamenii ei. Era trecut de ora la care aş mai fi putut găsi şi funcţionari la lucru, dar am tras nădejdea că, aşa cum mi-a spus la telefon, Nicolae Râjnoveanu, primarul comunei, mă aştepta.

Rep: D-le primar, cum se face că vă găsesc la o oră atât de târzie în primărie?

N.R.: Acest obicei l-am împământenit în cei 12 ani de când sunt primar. După ce funcţionarii îşi termină programul, rămân să-mi adun gândurile şi să-mi fac ordine în agenda de lucru pentru ziua următoare. Puţin mai devreme am venit de la o întrunire cu cetăţenii comunei.

Rep: Ce-mi puteţi spune despre realizările primăriei din anul 2012 şi nu numai?

N.R.: Cel mai important proiect pentru comunitatea din Roseţi a fost cel pe Măsura 1.2.5, cu finanţare FEADR, care va avut ca obiectiv „Îmbunătăţirea infrastructurii rutiere agricole” prin modernizarea drumului de acces AMZAUA, la exploataţiile agricole din comuna Roseţi. Au mai fost posibile derularea unor programe de dezvoltare locală ce au necesitat susţinere financiară de la bugetul local: lucrări de întreţinere şi modernizare drumuri; reactualizare PUG definitivă; realizare PUZ extindere intravilan, pentru acordare de terenuri conform legii 15/2001, zona EST a comunei; renovare Şcoală cu clasele I-VIII şi reabilitare, modernizare şi dotare Cămin Cultural „George Folescu”.

Rep: Pentru 2013, care sunt proiectele care au prioritate pentru a fi implementate? Ce demersuri veţi face ca să le derulaţi?

N.R.: Fără îndoială, voi acţiona, ca să spun aşa, pentru a atrage cât mai multe fonduri. E o şansă pe care nu o pot pierde, nici eu ca primar şi nici comunitatea din Roseţi. Zilele următoare de pildă, voi demara procedura de implementare a unui proiect prin PNDR, Măsura 3.2.2, care are ca obiective: „Reabilitarea gospodăriei de apă şi extindere reţea, sistem de canalizare menajeră inclusiv staţie de epurare, modernizare străzi principale şi amenajare rigole stradale, renovare Cămin Cultural şi înfiinţare centre pentru servicii sociale, în comuna Roseţi”. Odată finalizat acest proiect, voi putea spune cu satisfacţie că în comuna Roseţi există un atribut al civilizaţiei moderne – apă potabilă şi canalizare. Şi pentru că discutăm despre bani europeni, ţin să amintesc că tot în acest an voi implementa încă un proiect prin programul ERDF care are ca obiectiv „Dezvoltarea infrastructurii de transport în zona transfrontalieră Roseţi-judeţul Călăraşi-municipalitatea Silistra”. Va fi primul proiect din ţară pentru care se accesează fonduri din redistribuire.

Rep: D-le primar, cum veţi reuşi să accesaţi finanţările, în condiţiile în care, se ştie, foarte mulţi omologi de-ai dvs din ţară se plâng de excesiva birocraţie în întocmirea documentaţiilor necesare pentru eligibilitatea proiectelor depuse?

N.R.: Singurul termen cu care vă răspund este perseverenţa. Cunosc o vorbă din bătrâni: „Dacă cineva te dă afară pe uşă, tu să intri pe fereastră”. Am pierdut foarte mult timp şi sunt gata să o fac din nou pentru a obţine avizele necesare implementării proiectelor de mai sus. Recunoaştem sau nu, trebuie făcute încă eforturi pentru a depăşi această barieră birocratică. Dacă bugetul primăriei mi-ar permite, aş renunţa să mă mai plimb pe drumuri. Dar cum primăriile au din ce în ce mai puţini bani, trebuie să mă lupt să accesez fonduri financiare pentru ca comunitatea din Roseţi să prospere.

Rep: Să vorbim un pic şi despre politică. În curând vor fi alegeri la nivel judeţean în PSD. Se cunoaşte şi numele favoritului: ministrul Dan Şova. Cum se vede prin ochii şi mintea unui membru cu ştate vechi în PSD, această nouă reorganizare la nivel judeţean?

N.R.: Eu o aprob. Consider că va fi o schimbare în bine. Nu spun ce simt dar, mi-aş dori ca dl. ministru Şova să revitalizeze din temelii organizaţia PSD. Oricum actuala organizaţie nu mai putea rezista în situaţia existentă. Dacă a fost posibil până acum s-a datorat membrilor vechi, care pot fi definiţi eroi. Pentru că au rezistat presiunilor din exterior şi, ce este mai neplăcut, a presiunilor din interior, a situaţiei interne dezastruoase din ultimul timp. În jurul anumitor lideri din teritoriu care au ţinut steagul sus, PSD a existat. Pe lângă aceşti lideri s-a solidarizat un nucleu puternic care de ce să nu o spunem a rezistat cu greu fenomenului social creat de dezastrul celor 6 ani de guvernare PD-L.

Rep: D-le primar, credeţi că dl. ministru Şova va realiza la Călăraşi tot ce şi-a propus? Mai precis, 20 de primari în teritoriu şi funcţia de preşedinte CJ?

N.R.: Îmi doresc din tot sufletul ca dl. ministru Şova să poată reuşi în tot ceea ce a făcut cunoscut în conferinţa cu presa locală. Sper ca liderii din teritoriu să îl sprijine în acest sens. Nădăjduiesc speranţe că prin instalarea ca preşedinte al organizaţiei judeţene a d-lui ministru Şova, PSD Călăraşi va reveni la forţa anilor trecuţi. Ca să fie posibil acest lucru trebuie să dispară micile interese de grup existente în interiorul PSD.

Rep: Personal, ce aşteptări aveţi prin alegerea la conducerea PSD Călăraşi a d-lui ministru Dan Şova?

N.R.: Ca şi colegii mei din judeţ, nutresc speranţa să mă ajute să accesez cât mai multe fonduri europene şi guvernamentale. Să implementez şi să demarez proiecte prin care comuna Roseţi să cunoască o dezvoltare aproape de cerinţele Uniunii Europene şi ce e mai important, să se îmbunătăţească viaţa locuitorilor.

Rep: Vă mulţumesc pentru interviu. Ce mesaj transmiteţi locuitorilor din Roseţi?

N.R.: Ce aş putea să le spun în afară de faptul că voi avea în permanenţă deschidere pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă. Le transmit toate gândurile mele bune şi multă, multă sănătate.

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite