miercuri, aprilie 30, 2025
AcasăFAPT DIVERSPremii de 5.500 lei pentru scările de bloc care au colectat selectiv...

Premii de 5.500 lei pentru scările de bloc care au colectat selectiv în Călăraşi

- Advertisement -

Asociaţia ViitorPlus a făcut cunoscute rezultatele concursului de colectare selectivă dedicat scărilor de bloc, desfăşurat în cadrul proiectului „Călăraşi – ECOmunitatea ta” în perioada 16.12.2013 – 16.03.2014: 18 scări de bloc participante au colectat 2152,5 kg deşeuri pentru reciclare! Premii în valoare de 5.500 lei au fost oferite celor 4 scări de bloc care au colectat cele mai mari cantităţi de deşeuri pe perioada concursului.

„Călăraşi – ECOmunitatea ta” este un proiect pilot de colectare selectivă a deşeurilor din municipiului Călăraşi, derulat în perioada noiembrie 2013 – noiembrie 2014. Pentru atingerea obiectivelor proiectului – creşterea gradului de conştientizare a cetăţenilor cu privire la necesitatea reciclării deşeurilor şi oferirea unor instrumente ajutătoare în vederea creşterii cantităţii de deşeuri colectate selectiv – sunt utilizate două mijloace: implementarea unui nou sistem de colectare selectivă direct din scara de bloc şi crearea şi distribuirea materialului de informare Harta Reciclării Călăraşi, în format tipărit şi online.

„Călăraşi – ECOmunitatea ta” este organizat de ViitorPlus – asociaţia pentru dezvoltare durabilă, în parteneriat cu Primăria Municipiului Călăraşi şi Urban SA. Este un proiect câştigător în competiţia de proiecte, Idei din Ţara lui Andrei. Un proiect de responsabilitate socială Petrom. Sistemul pilot de colectare selectivă este implementat în 18 scări de bloc alese cu sprijinul Primăriei Municipiului Călăraşi. Recipiente de colectare a hârtiei, plasticului şi metalului au fost amplasate în scări în luna decembrie 2013, alături de afişe cu regulile unei colectări selective corecte. Responsabilul fiecarei scări de bloc ales de locatari se ocupă cu menţinerea legăturii atât cu reprezentanţii proiectului, cât şi cu firma de salubritate Urban SA, care ridică deşeurile. În cazul scărilor cu spaţiu de depozitare, responsabilul se ocupă şi cu stocarea temporară a acestora în boxe şi uscătorii.

Pentru a încuraja colectarea selectivă prin sistemul pilot, în luna decembrie 2013 s-a dat startul unui concurs: scările care în 3 luni strâng cele mai mari cantităţi de deşeuri, primesc 4 premii în valoare totală de 5.500 lei pentru dotarea blocului (de exemplu: montarea de senzori pentru lumină şi becuri economice, înfrumuseţarea grădinii blocului şi montarea de bănci). Cele 4 scări de bloc câştigătoare au fost premiate în cadrul unei festivităţi ţinute în data de 19 martie 2014, în Sala de Conferinţe a Primăriei Călăraşi. Primele trei poziţii în concurs au fost ocupate de: Bloc I 39, scara 6 cu 378,5 kg deşeuri, Bloc 9 ANL cu 356,5 kg deşeuri şi Bloc I 10, scara 2 cu 346 kg deşeuri. A fost oferită şi o menţiune Blocului A 26, scara 1, pentru colectarea a 230,5 kg deşeuri. În total, pe perioada concursului, cele 18 scări din proiect au colectat 2152,5 kg deşeuri pentru reciclare. Din total, 1450,5 kg reprezintă hârtia, ceea ce înseamnă că 21 de arbori maturi au fost salvaţi de la tăiere.

„Rezultatele proiectului pilot în aceste 3 luni şi entuziasmul scărilor de bloc implicate sunt îmbucurătoare. Reprezentanţii proiectului vor monitoriza în continuare modul de funcţionare al sistemului pilot de colectare selectivă până în luna noiembrie a anului 2014. Având în vedere că în Călăraşi au mai existat încercări de a colecta selectiv deşeurile cu ajutorul unor pubele stradale, care au fost în final retrase, sperăm ca acest sistem de colectare selectivă a hârtiei, plasticului şi metalului direct din scara de bloc să aibă succes şi să devină un exemplu de bună practică care merită să fie preluat şi de alte blocuri din municipiul Călăraşi. În acelaşi timp, Harta Reciclării Călăraşi este în continuare la dispoziţia tuturor călărăşenilor care vor să afle unde pot fi lăsate diferitele  tipuri de deşeuri reciclabile”, a declarat Adina Gorneanu, coordonatorul proiectului „Călăraşi – ECOmunitatea ta”.

Harta Reciclării este un un instrument util pentru identificarea centrelor specializate în colectarea reciclabilelor şi a magazinelor prevăzute cu recipiente de colectare selectivă a diverselor tipuri de deşeuri reciclabile. Implementată în ultimii 2 ani pentru oraşele Bucureşti, Ploieşti, Braşov, prin intermediul proiectului „Călăraşi – ECOmunitatea ta” Harta Reciclării există şi pentru municipiul Călăraşi. Pe Harta Reciclării Călăraşi se pot găsi depozitele de colectare şi magazinele cu coşuri speciale de colectare selectivă, pentru mai multe tipuri de reciclabile: hârtie şi carton, plastic, metale feroase şi neferoase, doze de aluminiu, deşeuri electrice, electronice şi electrocasnice, becuri, baterii, telefoane şi ulei auto. De asemenea, ea cuprinde informaţii despre cum se colectează corect şi statistici care explică de ce este nevoie să colectăm selectiv. Odată cu demararea sistemului pilot de colectare din scările de bloc, au fost distribuite 900 de astfel de hărţi, tipărite pe hârtie reciclată. Harta Reciclării Călăraşi poate fi consultată şi online pe www.hartareciclarii.ro.

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite