Mircea Brânduşă. Cel mai tânăr primar călărăşean, edilul comunei Unirea, Ciprian Andrei Olteanu, demonstrează, zi de zi, că face o administraţie aproape de cetăţean. Nu de mult, într-o conferinţă de presă la sediul PNL Călăraşi, a vorbit despre principalele proiecte de dezvoltare ale comunei.
„Proiectul pe POIM, obţinut printr-un parteneriat între comunele Unirea, Jegălia şi Dichiseni, presupune conectarea la magistrala de gaze Bucureşti – Constanţa. Valoarea proiectului este de 11 milioane de euro, cu un procent de cofinanţare de sub 3 la sută. Evident că populaţia este mulţumită de performanţa noastră, a fost un drum greu, în timpul procedurilor a decedat proiectantul şi a trebuit să facem faţă unei serii lungi de clarificări, dar uitaţi că suntem câştigătorii unui proiect important, pentru că ştim cu toţii că gazul stă la baza tuturor industriilor, el aduce plus valoare în fiecare gospodărie, dar acum putem atrage investitori reali.
Am reuşit totodată să obţinem finanţare pentru proiectul depus pe PNI Anghel Saligny, vorbim de modernizarea tuturor străzilor din comună, cei 8 kilometri de drumuri rămaşi neasfaltat. Cele 16 milioane de lei sunt suficiente pentru această modernizare. Când am ajuns la primărie, am realizat şi un proiect de apă, dar am reuşit local să înlocuim un foraj care nu funcţiona şi prin acel foraj am adus un plus de debit în reţeaua locală. Dar nu renunţăm la acest proiect, aşteptăm noi surse de finanţare, poate pe AFIR, să înlocuim întreaga reţea de apă şi să modernizăm staţia de tratare, astfel încât cetăţeanul să beneficieze de cea mai curată apă posibil.
Odată cu finalizarea PUG-ului, noi am alocat o suprafaţă de teren pentru locuinţele tinerilor căsătoriţi, şi aşteptăm să obţinem cadastru pentru 3 locuri de casă a 1.700 de mp, urmând să mai alocăm, spre Iezeru, 25 de terenuri de casă pentru tineri căsătoriţi. Mai avem două proiecte pe PNRR, achiziţia de microbuze electrice pentru transportul în comun, la fel prin acel parteneriat, Unirea-Jegălia Dichiseni, un microbuz pentru fiecare şi am mai depus un proiect de dezvoltare a reţelei de supraveghere video, staţii inteligente de autobuz şi mobilier urban inteligent.
Licitaţia a fost închisă, am scos cadastrarea pe absolut orice imobil din intravilan şi extravilan, avem doi ofertanţi, vedem cştigătorul. Până la finalul anului vom avea întreaga comună cadastrată, urmând ca apoi să ne recuperăm banii de la ANCPI.Şcoala Gimnazială Unirea a fost dotată cu 12 laptopuri pentru laboratorul de informatică, din partea YES – Your Educated Society. Instituţia de învăţământ este o şcoală adusă la standardele zilelor noastre de către Asociaţia BookLand Romania şi partenerii acesteia, prvăzută cu toalete în interior, aer condiţionat, bibliotecă cu sală de lectură, apă caldă, pavele, teren de sport, flori şi pomi.
Şcoala este condusă de domnul, Moise Liviu , director care uneşte toate iniţiativele civice ale ONG-urilor, în beneficiul clădirilor pe care le administrează, respectiv, o şcoală primară, una gimnazială şi o grădiniţă.
Nu în ultimul rând, primăria Unirea anunţă că în această perioadă a fost declanşată o acţiune de defrişare şi tăiere a arborilor pe DN3B, care tranzitează comuna. Lucrările se vor executa comform regulamentelor silvice în vigoare, comform OM nr.1540/2011 şi OM nr. 767/2018.”