luni, aprilie 28, 2025
AcasăCOMUNITATEPrimar Mihail Penu, comuna Chiselet: Două proiecte depuse pe PNRR au obţinut...

Primar Mihail Penu, comuna Chiselet: Două proiecte depuse pe PNRR au obţinut finanţare

- Advertisement -

Mircea Brânduşă. Administraţia liberală a comunei Chiselet, condusă de primarul Mihail Penu, care se află la al şaptelea mandat de edil, a reuşit să obţină finanţare prin PNRR pentru două proiecte importante.

Primul, care are o valoare de aproape 2,2 milioane de lei, vizează realizarea de piste de biciclete. Cel de-al doilea se referă la elaborarea documentaţiilor în format GIS. Proiectele, aprobate în cadrul C10-Dezvoltare Locală pentru comuna Chiselet, au următoarele coordonate: Realizare piste de biciclete în cadrul UAT Comuna Chiselet, judeţ Călăraşi – valoare proiect 2.195.407,53 lei – 4 kilometri. Elaborarea / actualizarea în format GIS a documentaţiilor de amenajare a teritoriului şi de planificare urbană în cadrul UAT Comuna Chiselet, judeţ Călăraşi  – valoare proiect 159.460,04 lei. Pe lângă cele două proiecte aprobate, administraţia liberală din Chiselet mai ţinteşte o finanţare pe încă un proiect de realizare a 5 km de piste de biciclete, precum şi pe un proiect pentru un centru de colectare cu aport voluntar (CAV).

În altă ordine de idei, la finalul lunii noiembrie, a.c., Şcoala Gimnazială din comuna Chiselet a fost gazda primitoare a unui eveniment important pentru localitate. Cu amabilitate, primarul Mihail Penu, oferă detalii interesante despre această acţiune, dar şi alte aspecte din activitatea administraţiei pe care o conduce.

Rep: Domnule primar, în ce a constat acţiunea organizată de Şcoală Gimnazială din comuna Chiselet?

M.P.: Şcoala noastră a găzduit activitatea metodică la disciplina Educaţie Tehnologică având ca temă abordări ale competenţei în învăţământul profesional şi tehnic. În cadrul activităţii au fost prezentate două proiecte:

Iluminatul public al comunei Chiselet din surse neconvenţionale de energie şi satul românesc de altădată, tradiţional, tehnic, inteligent şi sănătos.

Rep: Cine a iniţiat acest proiect şi cine a participat?

M.P.: Coordonator principal a fost doamna profesor Georgeta Ilie, directorul Şcolii Gimnaziale Nr. 1, Chiselet, participanţi fiind, bineînţeles, cadrele didactice şi elevii instituţiei de învăţămant, cărora le mulţumesc pentru implicare şi îi felicit pentru reuşita acţiunii. De asemenea, mulţumesc Consiliului local şi domnului viceprimar Tudorel Fotin pentru susţinerea organizării acestei acţiuni!

Rep: Ce proiecte de investiţii v-aţi propus să realizaţi până la finalul acestui mandat?

M.P.: Construire 4,5 km piste pentru biciclişti; transpunere plan urbanistic zonal în GIS, program digital; înfiinţare centru colectare prin aport voluminos a tot ceea ce înseamnă gunoi menajer, dar cu selectarea acestuia; înregistrarea sistematică a cărţilor funciare la nivelul întregii comunităţi.

Rep: Ce proiecte au fost demarate în perioada 2021 – 2022 sau au fost implementate în totalitate până în prezent?

M.P.: Modernizarea şi eficientizarea sistemului de iluminat public stradal prin tehnologie led; lucrări de reparaţii şi întreţinere a drumurilor comunale si rigolelor; amenajarea aleilor pietonale şi refacerea sistemului centralizat de evacuare a apei pluviale; dotarea unităţilor de învăţământ cu echipamente specifice pentru gestionarea crizei sanitare cauzate de SARS-COV 2.

Rep: Ce investiţii locale veţi prioritiza cu bugetele disponibile prin Programul Naţional de Investiţii Anghel Saligny?

M.P.: Modernizarea prin asfaltare a peste 25 străzi de interes public local cu o lungime totală de 7.369 m.

Rep: Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a anunţat că investiţiile din cadrul PNRR care sunt accesibile UAT-urilor însumează mai mult de 10 miliarde de euro. Ce investiţii locale plănuiţi să finanţaţi prin PNRR?

M.P.: Dotarea cu sistem de monitorizare pentru siguranta spaţiului public; reabilitare energetică moderată a sediului primariei; reabilitare energetică moderată a şcoli şi grădiniţei.

Rep: Care sunt punctele forte ale localităţii dumneavoastră? Ce avantaje competitive are localitatea dumneavoastră şi ce puncte forte doriţi să maximizaţi în acest mandat?

M.P.: Terenuri intravilane şi extravilane; infrastructură, drum de acces modernizat; sistem centralizat de alimentare cu apă şi canalizare; energie electrică.

Rep: Cum vă propuneţi să susţineţi mediul de afaceri local? Ce facilităţi oferă administraţia locală mediului de afaceri?

M.P.: Facilităţi fiscale şi forţă de muncă calificată din rândul locuitorilor comunei noastre.

Rep: Suntem în pragul sărbătorilor de iarnă, ce surprize pregătiţi copiilor şi ce mesaj transmiteţi locuitorilor?

M.P.: Vom organiza „Pomul de crăciun”, acţiune în care cei 370 de copii din şcoli şi grădiniţe vor primi cadouri specifice sărbătorilor de iarnă. Locuitorilor le transmit sărbători fericite, sănătate, un nou an mai bun decât cel care se încheie şi un sincer LA MULŢI ANI!

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite