duminică, noiembrie 24, 2024
AcasăADMINISTRAŢIEVasile Iliuță: CJ poate oferi celor interesați terenuri pentru realizarea unui Parc...

Vasile Iliuță: CJ poate oferi celor interesați terenuri pentru realizarea unui Parc Industrial

- Advertisement -

Parcurile industriale din România reprezintă un pol de dezvoltare al județelor pe teritoriul cărora se află, în primul rând prin oferirea de locuri de muncă. Deși la Călărași se vorbește de mai mulți ani despre realizarea unei astfel de platforme, până în prezent nu s-a concretizat nimic.

Județul Călărași face parte din categoria unităților administrative județene care nu deține o astfel de facilitate. Județele Brăila, Buzău, Caraș-Severin, Călărași, Harghita, Maramureș, Mehedinți, Tulcea, Vaslui și Vrancea nu au niciun parc industrial atestat în prezent.

Potrivit informațiilor oficiale, în aprilie 2022 în România existau 104 parcuri industriale (operaționale, greenfield sau în curs de amenajare), cu diferite grade de ocupare în ceea ce privește numărul rezidenților. Din perspectiva repartiției geografice, cele mai multe parcuri sunt amplasate în județele Prahova (16), Cluj (12), Brașov (10), Bihor (7), și Ilfov (5), în timp ce în restul județelor funcționează de la 1 până la 4 parcuri industriale.

Astăzi, parcurile industriale existente ocupă o suprafață totală de aproximativ 3.450 de hectare, iar suprafața fiecărui parc industrial variază de la câteva hectare la până peste 250 de hectare.

Titlul de parc industrial conferă administratorului şi rezidenţilor parcului dreptul la următoarele măsuri de sprijin (reprezintă ajutor de stat/minimis și se acordă cu respectarea prevederilor comunitare în materia ajutorului de stat):

  • scutire de la plata taxelor percepute pentru modificarea destinației sau pentru scoaterea din circuitul agricol a terenului aferent parcului industrial;
  • nu se datorează impozit/taxă pe terenuri, corespunzător terenului aferent parcului industrial,
  • nu se datorează impozit/taxă pe clădiri, corespunzător clădirilor care fac parte din infrastructura parcului industrial,
  • scutiri, numai cu acordul autorităților administrației publice locale, de la plata oricăror taxe datorate bugetelor locale ale unităților administrativ-teritoriale pentru eliberarea oricăror certificate de urbanism, autorizații de construire și/sau autorizații de desființare de construcții pentru terenurile și clădirile din infrastructura parcului, ce fac parte integrantă din parcul industrial;
  • alte facilități ce pot fi acordate, potrivit legii, de autoritățile administrației publice locale.

Președintele Consiliului Județean, Vasile Iliuță, spune că instituția pe care o conduce nu își permite să înființeze un astfel de parc, suma necesară fiind de aproximativ 35 milioane euro. O variantă de lucru ar fi ca administrația județeană sau municipală să pună la dispoziție terenul iar parcul să fie dezvoltat de o companie privată.

De aceea, președintele CJ Călărași a anunțat că pune gratuit la dispoziția companiilor interesate terenuri pentru construirea unui Parc Industrial.

 

 

 

 

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite