Mircea Brânduşă. Comuna Lupşanu are în fruntea administraţiei locale acelaşi edil de peste 10 ani Legat de investiţiile realizate în acest an, dar şi despre proiectele de viitor, am purtat o discuţie cu primarul comunei, ing. Victor Manea, căruia anii în care şi-a desfăşurat activitatea în această funcţie, i-au asigurat o experienţă cu care nu mulţi omologi de-ai săi nu se pot mândri.
Rep: D-le Manea, vă exercitaţi cel de-al treilea mandat de primar. Este dificil să conduci o comunitate atât de numeroasă, precum comuna Lupşanu, în aceste timpuri?
M.V.: Am mai trăit vremuri de criză financiară şi asta în guvernările în care nu am avut sprijin politic. Sunt obişnuit cu greutăţile. Am fost învăţat şi am învăţat împreună cu colegii şi cu colectivul pe care îl conduc să gestionăm banii primăriei, în aşa fel încât să trecem mai uşor peste criza financiară. Acest lucru nu înseamnă că noi nu am resimţit efectele crizei financiare!
Rep: Cum a decurs activitatea administraţiei Lupşanu în 2014?
M.V.: Administraţia publică din Lupşanu şi-a desfăşurat activitatea în condiţii bune, ne-am adaptat situaţiei de criză şi personalului lipsă din primărie. Cu toate că am scos trei posturi la concurs în cadrul unor servicii importante, nu s-a prezentat nimeni. Asta datorită condiţiilor cumulative exigente, dar şi a salariului de bugetar foarte mic. Nu sunt restanţe salariale şi nici către furnizorii de servicii. Ca şi în anii precedenţi, sper să nu înregistrăm arierate. Taxele şi impozitele sunt colectate la ora când vorbim într-un procent de aproximativ 70%, bani pe care îi vom folosi pentru buna funcţionare a serviciilor din primărie şi lucrări în regie proprie. Am făcut şi vom face în continuare reduceri la cheltuieli. Ne abţinem să facem lucruri pe care le dorim şi mai ales am stabilit o prioritate a obiectivelor, în aşa fel încât cele mai importante să capete contur, urmând ca cele cu mai puţină semnificaţie şi care nu afectează bunul mers al administraţiei locale să rămână în plan secund.
Rep: La capitolul asistenţă socială cum stă primăria?
M.V.: Ca lucrurile să decurgă bine, primăria a fost nevoită să aloce din bugetul local aproximativ 70 mii lei pentru cele 35 de dosare înregistrate. Serviciul social s-a ocupat cu gestionarea problemelor oamenilor cu nevoi deosebite pe care am încercat să le rezolvăm fie prin sponsorizări, fie prin contribuţii personale. Mă întreb însă cât o să mai putem şi noi, din salariile pe care le avem să ajutăm aceste familii? Din păcate, cu regret o spun, există în comună şi persoane cu o situaţie materială precară care din diferite motive nu se încadrează la Legea 416. Încercăm să mai aducem o rază de bucurie pe chipurile lor sprijinindu-i cu alimente şi îmbrăcăminte, în special de sărbători
Rep: D-le primar, anul acesta aţi primit fonduri pentru investiţii şi de la Consiliul Judeţean. Către ce proiecte le-aţi direcţionat?
M.V.: Aceste fonduri au fost dirijate doar spre anumite investiţii. Nu puteam să le folosim în alte domenii unde mi-aş fi dorit. Banii primiţi i-am folosit acolo unde au fost nominalizaţi. Aş putea spune, fără lipsă de modestie, că stăm bine la capitolul investiţii, în sensul că am în derulare trei proiecte deosebit de importante pentru comunitate în 2014.
Rep: Care sunt acestea, în ordinea importanţei lor?
M.V.: În primul rând, reţeaua de alimentarea cu apă în satul Radu Vodă. Am mari speranţe că acest proiect va fi finanţat. Din bugetul propriu al primăriei am întocmit un S.F. plus P.T. care au ca obiectiv asfaltarea unui km de străzi principale – Centru, Şcoală, Biserică, Cămin Cultural, în satul Radu Vodă. Nu în ultimul rând există un proiect care vizează construirea unui km de alei pietonale în satul Plevna. Toate aceste proiecte vor fi finalizate până în anul 2016.
Rep: Care sunt lucrările finalizate de primărie în acest an?
M.V.: Primăria a reuşit să finalizeze lucrări de reabilitare prin pietruire a peste 5 km de străzi comunale în satul Nucetu. S-au finalizat 7 km la reţeaua de alimentare cu apă potabilă în satul Lupşanu. Prin fonduri externe s-au reabilitat, modernizat şi dotat şcolile din satele Radu Vodă şi Lupşanu. Proiect finalizat prin Banca Mondială. Proiect asfaltare străzi principale în satele Radu Vodă şi Plevna. Proiect înfiinţare reţea apă potabilă în satul Radu Vodă. Proiect construire 1 km alei pietonale sat Plevna.
Rep: Pentru anii următori ce priorităţi există, ca şi proiecte vorbind?
M.V.: În funcţie de sursele de finanţare, vom demara proiecte care vizează înfiinţare reţea apă potabilă în satul Plevna, lucrări de asfaltare a drumurilor de interes local – 9 km, în tote satele comunei şi finalizarea lucrărilor de pietruire.
Rep: Credeţi că alegerile prezidenţiale vor limpezi lucrurile în politică?
M.V.: Normal, românii s-au săturat de Boc, Udrea, Băsescu! Ponta şi PSD reprezintă o soluţie benefică pentru România!!!
Rep: Vă mulţumesc frumos. Mesajul dvs. pentru locuitorilor comunei.
M.V.: Noi, le vom apăra întotdeauna interesele, vom fi permanent în slujba lor. Le transmit multă sănătate şi să iasă în număr cât mai mare la vot!