Mircea Brânduşă. Victor Manea este la al treilea mandat de primar în comuna Lupşanu, timp în care a încercat să implementeze o serie de proiecte pentru modernizarea comunei, chiar dacă nu întotdeauna condiţiile au fost favorabile. Legat de toate acestea, dar şi despre proiectele de viitor, am discutat de curând cu primarul Manea.
Rep: D-le Manea, vă aflaţi la cel de-al treilea mandat de primar. Cum este să conduceţi o comunitate precum comuna Lupşanu în aceste timpuri?
M.V.: Din câte ştiu, am mai trăit vremuri de criză financiară şi asta în guvernările în care nu am avut sprijin politic. Sunt obişnuit şi vă spun sincer am fost învăţat şi am învăţat împreună cu colegii şi cu colectivul pe care îl conduc, să gestionăm banii primăriei în aşa fel încât să trecem mai uşor peste criza financiară. Acest lucru nu înseamnă că noi nu am resimţit efectele crizei! Le resimţim din plin, întrucât avem nevoie de foarte multe lucruri şi nu putem să le îndeplinim atâta timp cât nu dispunem de un buget aşa cum mi-aş fi dorit.
Rep: Vă rog să faceţi cunoscută activitatea administraţiei Lupşanu în acest an.
M.V.: Administraţia publică din Lupşanu şi-a desfăşurat activitatea în condiţii bune. Ne-am adaptat situaţiei de criză şi personalului lipsă din primărie, în condiţiile în care ne este interzis să mai angajăm personal care să ne ajute în desfăşurarea activităţilor din comună. Economic, nu sunt restanţe salariale şi nici către furnizorii de servicii. Taxele şi impozitele sunt colectate la ora când vorbim într-un procent de aproximativ 30%, bani pe care îi vom folosi pentru buna funcţionare a serviciilor din primărie şi lucrări în regie proprie. Am făcut şi vom face în continuare reduceri la cheltuieli. Ne abţinem să facem lucruri pe care le dorim şi mai ales am stabilit o prioritate a obiectivelor, în aşa fel încât cele mai importante să capete contur, urmând ca cele cu mai puţină semnificaţie şi care nu afectează bunul mers al administraţiei locale să rămână în plan secund.
Rep: Ne puteţi spune dacă sunt în comună cazuri sociale deosebite?
M.V.: Serviciul social s-a ocupat cu gestionarea problemelor oamenilor cu nevoi deosebite pe care am încercat să le rezolvăm fie prin sponsorizări, fie prin contribuţii personale. Mă întreb însă cât o să mai putem şi noi, din salariile pe care le avem să ajutăm aceste familii? Din păcate, cu regret o spun, există în comună şi persoane cu o situaţie materială precară care din diferite motive nu se încadrează la Legea 416. Încercăm să mai aducem o rază de bucurie pe chipurile lor sprijinindu-i cu alimente şi îmbrăcăminte.
Rep: D-le primar, anul acesta aţi primit fonduri pentru investiţii? Care sunt acestea? Şi mai ales cele prioritare?
M.V.: Da. Ceea ce nu înseamnă că am învins criza… Pentru că aceste fonduri vor fi dirijate doar spre anumite investiţii. Deci nu putem să le folosim în alte domenii unde mi-aş fi dorit. Banii primiţi îi vom folosi acolo unde au fost nominalizaţi. Aş putea spune, fără lipsă de modestie, că suntem o administraţie publică privilegiată, în sensul că avem în derulare trei proiecte importante pentru comunitate.
Rep: Vă rog să detaliaţi. Despre ce este vorba?
M.V.: În primul rând, am finalizat proiectul tehnic pentru alimentarea cu apă în satul Radu Vodă în valoare de 1.800.000 lei prin programul P.N.D.R. Am mari speranţe că acest proiect va fi finanţat. Din bugetul propriu al primăriei am întocmit un S.F. plus P.T. care are ca obiectiv asfaltarea de străzi principale – centru, Şcoală, Biserică, Cămin Cultural, în satul Radu Vodă. Nu în ultimul rând, există un proiect care vizează contruirea unui km de alei pietonale în satul Plevna. Toate aceste proiecte vor fi finalizate până în anul 2016.
Rep: Care sunt proiectele realizate de primărie în intervalul de timp scurs din acest al treilea mandat?
M.V.: Primăria a reuşit să finalizeze lucrări de reabilitare a peste 2 km de pietruire a străzilor comunale din satul Nucetu. S-au finalizat 7 km la reţeaua de alimentare cu apă potabilă în satul Lupşanu. La sfârşitul acestei luni se va efectua recepţia finală a lucrărilor. Prin fonduri externe s-au reabilitat, modernizat şi dotat Şcolile din satele Radu Vodă şi Lupşanu. Proiect finalizat prin Banca Mondială. Consiliul Local a adoptat o hotărâre prin care primăria a alocat din bugetul local câte 5.000 lei la Bisericile din satele Lupşanu, Radu Vodă, Plevna şi Nucetu, pentru efectuarea unor lucrări de mentenanţă, precum şi susţinerea echipei de fotbal. S-au finalizat lucrări de pietruire la aproape toţi cei 98 km ai reţelei de străzi din cele 5 sate componente ale comunei. Nu în ultimul rând, serviciul agricol din cadrul primăriei va termina inventarierea celor 30 de procente din suprafaţa comunei, respectiv aproximativ 3.000 ha.
Rep: Vă mulţumesc frumos pentru timpul acordat. În încheiere, câteva cuvinte adresate locuitorilor comunei de primarul Victor Manea.
M.V.: Le transmit tuturor locuitorilor sănătate, le cer să aibă răbdare, pentru că noi le vom apăra întotdeauna interesele, vom fi permanent în slujba lor şi ne-am propus să realizăm lucruri frumoase pentru comuna în care trăim cu toţii.