„Natura ne aseamănă, educaţia ne deosebeşte” – Confucius
De aproape două decenii, data de 5 octombrie este recunoscută ca Ziua Mondială a Educaţiei sau Ziua Mondială a Profesorilor, astfel încât aceasta poate deveni un prilej pentru oamenii de pretutindeni de a spune „mulţumesc” unui profesor, unui om care le-a marcat destinul.
5 octombrie este o zi în care sărbătorim educaţia, profesorii şi rolul important pe care aceştia îl au în educaţia copiilor, în a le ghida paşii în procesul de învăţare. Este important să ne gândim că pentru a avea un viitor bun importanţa maximă trebuie acordată investiţiei în educaţia copiilor şi cum altfel decât prin a investi în profesori.
„Cei care educă copiii sunt demni de mai multă onoare decât cei care le dau viaţă; de aceea pe lângă viată, dăruiţi copiilor şi arta de a trăi bine, educându-i.” îndemna Aristotel.
În spiritul unei educaţii de calitate, în toate structurile Şcolii Gimnaziale nr. 2 Stancea din comuna Spanţov, s-au desfăşurat în data de 5 octombrie activităţi care au avut în prim plan „copilul” şi pe cel care luminează mintea acestuia, „măria sa” cadrul didactic.
Şcoala Primară nr. 1 Clinciu şi Grădiniţa cu Program Normal nr. 4 Clinciu dim aceeaşi comună au abordat într-o manieră plină de vivacitate această zi aparte întâmpinându-şi copiii cu o prezentare PPT (power-point) care le-a oferit informaţii cu referire la însemnătatea zilei, audiţii cântece „Draga mea învăţătoare!” şi sub deviza „Vino cu mine, şcoala e pentru tine!” au fost realizate postere, ca mai apoi cu iscusinţa şi îndemânarea copiilor astfel stârniţi în ale artei să apară din mâinile lor adevărate mărturii, în creion şi acuarelă, ale imaginii lor despre „doamna” care îi întâmpină zâmbitoare zi de zi la şcoală şi care le dezvăluie din misterul cărţii.
Elevii şi cadrele didactice din Şcoala Gimnazială Nr. 2 Stancea au reuşit să coloreze această zi prin activităţi ce ţin de educaţia pentru o viaţă sănătoasă prin mişcare, sport şi alimentaţie sănătoasă în cadrul întrecerilor sportive şi al activităţilor distractive pe teme culinare.
Au învăţat că au drepturi, cel mai important fiind cel la educaţie, dar şi obligaţii, în special de a-i respecta pe cei care îi îndrumă pe drumuri bătătorite în viaţă, alături de care pot petrece clipe frumoase, cum ar fi bucuria toamnei prin degustare de fructe şi educarea unui stil alimentar sănătos.
Astfel că au avut loc meciuri de fotbal, sub directa îndrumare a cadrelor didactice de specialitate şi cu susţinerea tuturor colegilor şi elevilor.
Şi au manifestat dexteritatea prin participarea la concursul de darts, cei mai iscusiţi fiind răsplătiţi cu diplome şi aprecieri.
Cei mai mici elevi au transpus în desen imaginea lor despre şcoală şi „doamna”, realizând o expoziţie care a a emoţionat atât personajele creaţiilor, dar şi pe părinţii care au apreciat efortul artistic al copiilor.
Şcoala Gimnazială nr. 1 Spanţov a dat start acestui eveniment prin activitatea de creaţie literară şi artistico-plastică „Chipul dascălului oglindit în ochi de copil”, în cadrul căreia s-a îmbinat armonios lectura şi poezia tematică, desen, pictura, iar la final realizarea posterului cu lucrările – compuneri, picturi, desene, poezii dovezi ale aprecierii faţă de dascălii mereu făclii aprinse, mereu pregătite să împartă din lumina lor tuturor celor dornici.
În toate grădiniţele purtătorii torţei cunoaşterii au creat o atmosferă de sărbătoare oferind copiilor libertatea de a exprima creativ părerile lor despre educaţie, educatoare, grădiniţă.
Viitorul este în mâinile vrăjite ale dascălului de la clasă care cu răbdare, înţelepciune şi curaj modelează generaţii de caractere, de minţi, de personalităţi, de oameni! Astfel, că fără lipsă de modestie, pentru toate aceste eforturi se impune: Un „mulţumesc!”, respect şi admiraţie tuturor dascălilor!