1 tânăr din 5 este șomer, iar cei care lucrează aleg domenii în care se angajează ușor și sunt bine plătiți, chiar dacă nu au studii specifice. Pe bestjobs, un tânăr aplică, în medie, la 9 joburi, preponderent în Retail, E-commerce, Call Center, Turism sau HoReCa.
Rata șomajului în rândul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 15 și 24 de ani este de aproape 22%, potrivit celor mai recente date transmise de Institutul Național de Statistică. Totodată, dintre cei care au un loc de muncă, 40% sunt înregistrați în Comerț și Agricultură, chiar dacă au studii superioare.
Principalul motiv este că salariile pentru joburile de la început de drum sunt prea mici pentru a acoperi nevoile tinerilor, așa cum declarau 64% dintre respondenții celui mai recent sondaj bestjobs efectuat în rândul publicului 18-24 de ani.
Astfel, 40% dintre ei ajung să-și înceapă cariera într-un domeniu nou, pentru care nu au studii sau care nu necesită un anumit set de abilități, doar pentru a câștiga un salariu mai bun și experiență în CV.
Candidații 18-24 de ani reprezintă 20% din totalul utilizatorilor platformei de recrutare online bestjobs și au efectuat aproape 1 milion de aplicări de la începutul anului și până în prezent. Cele mai multe au fost în Retail, E-commerce, Call Center, Marketing, Administrativ, Turism, HoReCa, Logistică sau Curierat.
O bună parte dintre candidați vizează și internship-urile sau joburile entry-level în Inginerie, IT sau Financiar, iar mulți dintre ei se orientează către joburi din mediul digital, unde își pot construi o carieră care să le asigure flexibilitate și opțiuni de lucru remote.
Profilul candidatului 18-24 de ani pe bestjobs: are studii superioare, aplică mai des decât candidații mai experimentați și caută joburi bine plătite încă de la început
Cei mai mulți candidați tineri, activi pe bestjobs, au studii academice trecute în CV și provin din orașele centre universitare, precum București, Iași, Timișoara, Cluj sau Constanța. Ei înregistrează mai multe aplicări decât segmentele de vârstă superioare, ceea ce indică faptul că angajarea este mai dificilă în cazul lor, fie prin prisma ofertelor salariale care nu le acoperă nevoile, fie prin cea a recrutorilor, care preferă candidați cu experiență.