Rodica Zaharia. Din datele puse la dispoziţie de Alexandru Drăgulin, directorul Serviciului Public pentru Gestionarea Câinilor Fără Stăpân, serviciu aflat în subordinea Primăriei Călăraşi, aflăm că în anul 2014 au fost capturaţi, deparazitaţi şi vaccinaţi 1062 de câini, patrupede prinse pe teritoriul municipiului Călăraşi. Dintre aceştia, 398 au fost adoptaţi de persoanele intresate, atât din România, cât şi de cetăţeni şi asociaţii din cadrul statelor UE.
„La ora actuală, în adăpost sunt 248 de câini, capacitatea noastră fiind de 800 de locuri. Desigur, avem contract cu un medic veterinar care se ocupă de căţei şi aici vorbesc de deparazitare, vaccinare, tratamente şi alte activităţi specifice. Populaţia ar trebui să ştie că este o muncă destul de complexă, fiecare câine are o fişă zilnică, de aceea şi costurile sunt pe măsură. Nu mai puţin de 152 de lei pe lună este suma calculată pentru întreţinerea fiecărui câine din adăpost, aici fiind incluse toate costurile, pază, salarizare, iluminat, întreţinere, personal, dezinsecţia cuştilor şi a bolurilor cu apă şi mâncarea zilnică, 400 de grame de hrană uscată”, precizează directorul Drăgulin.
Cu privire la sesizările primite în 2014, Alexandru Drăgulin a precizat că SPGCFS Călăraşi a înregistrat 56 de reclamaţii, toate fiind soluţionate. De asemenea, au fost înregistrate şi 65 de cazuri de persoane muşcate de câini, dintre acestea 23 au furnizat informaţii incomplete, 29 au depus reclamaţii scrise, iar alte 13 persoane au refuzat să dea informaţii despre incident.
„Colaborăm cu Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Călăraşi şi zilnic ne informăm despre persoanele care ajung acolo muşcate de câini, dar cetăţenii sunt uneori sceptici. În anul 2014 am avut înregistrare 11 cazuri când persoanele au fost muşcate de câini cu deţinători, iar în aceste cazuri nu avem ce să facem. Activitatea noastră nu se limitează doar la capturarea câinilor comunitari. Departamentul Ecarisaj din cadrul unităţii noastre se ocupă şi cu ridicarea cadavrelor de pe domeniul public şi din gospodăriile populaţiei. Anul trecut am ridicat două cabaline, 36 de câini şi 5 pisici.”, a mai adăugat Drăgulin.
Dacă iniţial Serviciul Public pentru Gestionarea Câinilor Fără Stâpăn funcţiona cu resurse puţine, în prezent unitatea dispune de o autoutilitară, trei autoturisme pentru capturarea câinilor, o maşină destinată acţiunilor de control, iar întreţinerea adăpostului se face cu un tractor şi un ifron.
Tot pe parcursul anului 2014, SPGCFS Călăraşi a desfăşurat în colaborare cu Direcţia Sanitară Călăraşi şi Poliţia Locală un număr de 10 acţiuni de verificare a câinilor adoptaţi, fiind controlate 40 de acte de adopţii.
L-am chestionat pe directorul Drăgulin şi în ceea ce priveşte populaţia canină încă existentă pe teritoriul municipiului Călăraşi. Vizavi de acest aspect, acesta a precizat:
„Da, încă mai sunt patrupede pe teritoriul Călăraşiului. Din datele noastre sunt în jur de 2000 de câini, foarte mulţi în zonele industriale şi periferice ale municipiului nostru, asta pentru că rata abandonului este destul de mare, atât în Călăraşi, cât şi în localităţile învecinate.”, a conchis directorul SPGCFS Călăraşi.