Urmează semnarea, până la finele anului, și a altor proiecte cu finanțare europeană ce se ridică la circa 2,4 milioane de euro.
Primarul municipiului Călărași, Daniel Drăgulin, a susținut săptămâna aceasta o conferință de presă în care a anunțat faptul că în acest moment există în implementare patru proiecte cu finanțare europeană, care ridică la circa 1,8 milioane de euro. Cel mai mare dintre acestea este și ultimul al cărui contract de finanțare a fost semnat, fiind vorba de proiectul cu titlul „Lucrări de reabilitare, modernizare şi dezvoltare a infrastructurii educaţionale preuniversitare – Liceul Tehnologic DAN MATEESCU Călăraşi”.
Proiectul este finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa Prioritară 3 și are ca obiectiv îmbunătăţirea infrastructurii educaţionale preuniversitare din municipiul Călăraşi prin finalizarea lucrărilor de construire a noii clădiri a Liceului DAN MATEESCU şi de consolidare a celei existente. Se va depune prima cerere de rambursare referitoare la plata lucrărilor din 2008, executate și neplătite, iar valoare rest de executat se ridică la aproximativ 4 milioane lei (inclusiv TVA) – aproxim. 930.000 Euro.
Un alt proiect aflat în implementare este cel privind ”Reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe A9, A20, A21 şi A23 din Municipiul Călăraşi” finanţat prin POR 2007-2013, Axa Prioritară 1. Aici, potrivit declarațiilor primarului Drăgulin spre finele anului 2014, începutul lui 2015 se va face recepția lucrărilor. Au fost reabilitate 127 de apartamente din cele 4 blocuri, cu circa 553.000 de euro.
Proiectul ”Dunărea, for ever” este cel de-al treilea proiect aflat în implementare Proiectul cu titlul « Dunărea, for ever” și are o valoare de 102.000 de euro. Print-un parteneriat cu AJVPS se realizează organizarea Zilei Dunării – ediţiile 2014 şi 2015, a activităţilor de promovare turistică a zonei Municipiului Călăraşi, membru al FLAG Dunărea Călărăşeană, a activităţilor de susţinere a luptei împotriva braconajului şi de protecţie împotriva poluării apelor fluviului Dunărea prin implicarea actorilor cu competenţe aflaţi în zona proiectului, reînvierea tradiţiilor locale privind îndeletnicirea pescuitului, a festivalurilor pe apă organizate şi realizate de Asociaţia Ivan Patzaichin – Milla 23. Proiectul este în grafic și se pregătesc în perioada următoare activități precum work-shop, activități cu elevi la Muzeul Municipal – ateliere de lucru pentru învățarea meșteșugurilor pescărești.
Proiectul cu titlul „Acces curat în zona transfrontalieră Călăraşi-Silistra”, finanţat prin Programul Operaţional de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria 2007-2013, este cel de-al patrulea proiect aflat în implementare. Prin acesta se va realiza un sistem de transport fluvial al persoanelor între oraşele vecine Călăraşi şi Silistra, bazat pe energie regenerabilă (turbine eoliene şi panouri solare), se va adopta o strategie comună de dezvoltare a transportului local în zona Călăraşi – Silistra, prin folosirea energiei regenerabile, se vor elabora 3 studii referitoare la capacitatea de generare a energiei durabile la nivel local, se vor testa practic unele echipamente ce vor putea fi folosite pentru modernizarea transportului local și se va elabora un ghid de bune practici pentru folosirea energiei regenerabile. Valoarea proiectului este de 1,2 milioane de euro, iar bugetul care revine municipiului Călărași este de 111.000 de euro.
Ce proiecte sunt în evaluare, cu semnarea de contract până la finele lunii
Două Programe Operaționale au putut oferi Primăriei Călărași, spre finalului primului exercițiu financiar european, șansa de a accesa proiecte. Este vorba de Regio, acolo unde municipalitate mai țintește reabilitarea atermică a încă 232 de apartamente. Astfel, vorbim de blocurile de locuințe L1, M1, L51 și N34, valoarea ridicându-se la circa 855.000 de euro, dar și despre blocul K17, ce se ridică la 244.000 de euro. Proiectele își propun să îmbunătățească condițiile de confort interior, să se ajungă la reducerea consumurilor energetice și a emisiilor poluante, precum și de transport sau a costurilor de întreținere pentru încălzire și apă caldă menajeră.
Prin Programul Operațional de Pescuit 2007-2013, nu mai puțin de patru proiecte așteaptă, în perioada următoare semnarea contractelor de finanțare. Vorbim despre:
a. Proiectul cu titlul « Amenajarea locurilor de pescuit ale falezei Parcului Central Municipal Călăraşi şi a zonei de recreere din apropierea acesteia »
o Valoare totală : 1.520.000 lei (aproxim. 340.000 Euro) ;
o Obiectiv : crearea locurilor de pescuit în zona falezei din Parcul Central, reabilitarea zonei de faleză ;
o finalizarea implementarii in cazul finantarii: 31 septembrie 2015;
b. Proiectul cu titlul « Reabilitarea infrastructurii de mici dimensiuni din cadrul Grădinii Zoologice Călăraşi pentru promovarea în scop didactic a unui ecosistem piscicol”
o Valoare totală : 1.527.973,01 lei (aproxim. 340.000 Euro)
o Obiectiv : crearea, în incinta Grădinii Zoologice, în scop didactic şi de recreere, a unui ecosistem piscicol ;
o finalizarea implementarii in cazul finanțării: 31 septembrie 2015;
c. Proiectul cu titlul « Reabilitarea şi amenajarea cu tematică piscicolă a zonei de recreere din Parcul Dumbrava din Municipiul Călăraşi”
o Valoare totală: 1.489.183,70 lei (aproxim. 330.000 Euro)
o Obiectiv : amenajarea cu tematică piscicolă a zonei de joacă pentru copii şi a bazinului din incinta Parcului Dumbrava, în scop didactic şi de recreere;
o finalizarea implementarii in cazul finantarii: 31 septembrie 2015;
d. Proiectul cu titlul « Amenajarea unei zone comerciale piscicole prin reabilitarea Pieței Centrale a Municipiului Călărași”
o Valoare totală: 1.490.480,00 lei (aproxim. 330.000 Euro) ;
o Obiectiv : amenajarea in scopul desfasurarii activitatii comerciale cu specific piscicol a curtii interioare a Pieteti centrale a Municipiului Calarasi, prin amenajarea si reabilitarea partiala a acesteia.
o finalizarea implementarii in cazul finantarii: 31 septembrie 2015.