În această perioadă, 11 state ale Uniunii Europene pun la dispoziţia lucrătorilor români, prin reţeaua EURES, o ofertă de 1807 de locuri de muncă vacante.
Cele mai multe posturi disponiblile sunt in domeniul agricol-Spania, pentru cules căpșuni, posturi pentru a căror ocupare se va organiza selecție în luna ianuarie 2016.
Tot în luna ianuarie 2016, va avea loc selecția pentru ocuparea celor 400 locuri de muncă din domeniul agricol – culegător zmeură, din Portugalia.
Angajatorii din Marea Britanie au comunicat, prin rețeaua EURES, 180 de posturi disponibile pentru asistenți medicali și îngrijitori persoane/infirmieri.
Republica Cehă oferă 182 locuri de muncă pentru șoferi, lucrători în prelucrarea lemnului și lucrători în asamblarea aparatelor de aer condiționat.
Germania pune la dispoziția lucrătorilor români 128 posturi vacante pentru meseriile/ocupațiile: mecanic industrial, electrician, strungar/frezor, optician, personal pentru curățenie, mecanic industrial, agent securitate, agent de pază, operator mașini și centrale, șofer de tir și asistent medical generalist.
116 locuri de muncă sunt disponibile în Suedia, Ungaria, Belgia, Polonia, Norvegia și Irlanda. Se solicită personal pentru ocuparea următoarelor posturi: tinichigiu auto, mecanic auto, vopsitor auto, femeie de serviciu, operator la asamblarea panourilor electrice, proiectant construcții metalice, director audit în servicii financiare, lăcătuș, sudor, specialist în vânzări, doctorand inginerie biomedicală/biofizică și tehnician dentar.
Detalii cu privire la ofertele angajatorilor din UE, precum și modalitatea de aplicare pentru aceste locuri de muncă pot fi găsite pe site-ul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), la adresa www.eures.anofm.ro
EURES este o reţea de cooperare între Comisia Europeană, serviciile publice de ocupare a forţei de muncă din statele membre ale SEE (ţările UE plus Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Elveţia) şi alte instituţii cu preocupări în ocuparea forţei de muncă, cum sunt sindicatele şi organizaţiile angajatorilor, reţea coordonată de Comisia Europeană.
Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, în calitate de membru EURES din 2007, oferă servicii de informare, mediere, consiliere şi plasare/recrutare în beneficiul lucrătorilor şi angajatorilor, precum şi al oricărui cetăţean care doreşte să beneficieze de principiul liberei circulaţii a persoanelor şi a mobilităţii forţei de muncă.
De la început acestui an și până la 31 octombrie 2015, 199 persoane, dintre care 87 femei, s-au adresat consilierului EURES al AJOFM Călărași pentru a ocupa un loc de muncă în străinătate. Din totalul acestora, 141 au învățământ primar, gimnazial sau profesional, 55 au absolvit liceul sau școala postliceală, iar 3 au studii superioare. Cei mai mulți solicitanți se încadrează în grupele de vârstă 26-35 ani și 36-45 ani.
Din totalul persoanelor mediate, 46 au obținut un contract de muncă în străinătate: 44 în domeniul agricol Spania, 1 în domeniul agricol Danemarca, 1 în Marea Britanie, ca asistent medical.
Directorul executiv al AJOFM Călărași, domnul Nicolae Chirana a menționat:
”Așa cum am mai precizat și cu alte ocazii, AJOFM Călărași participă la implementarea proiectului strategic “Fii activ la orice vârstă!” al cărui beneficiar este Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă. Mai exact, suntem implicați ca și instituție, în desfășurarea unei campanii de comunicare la nivel național desfășurată pe toate canalele media și care are scopul de a contribui la demararea procesului de conștientizare a importanței prelungirii vieții active în rândul persoanelor peste 55 de ani, dar și în rândul angajatorilor.
Obiectivele acestui proiect sunt, pe de o parte conștientizarea clienților Serviciului Public de Ocupare (șomeri peste 55 de ani și angajatori) cu privire la importanța conceptului de îmbătrânire activă pe piața muncii, iar pe de altă parte, oferirea de instrumente informative, necesare structurilor teritoriale ale SPO pentru a putea asigura servicii personalizate.
Prin participarea la această campanie de comunicare, dorim să facem și un prim pas în schimbarea de mentalitate în ceea ce privește fenomenul de îmbătrânire activă, și implicit de prelungire a vieții active”.
Compartimentul Comunicare şi Secretariatul Consiliului Consultativ