marți, octombrie 29, 2024
AcasăFAPT DIVERS5.377 de cazuri de afecţiuni respiratorii în doar două săptămâni

5.377 de cazuri de afecţiuni respiratorii în doar două săptămâni

- Advertisement -

De la 1 octombrie 2012 şi până la data de 11 noiembrie 2012 prin sistemul de supraveghere a gripei şi afecţiunilor virale respiratorii, datele raportate la nivelul judeţului Călăraşi au fost următoarele: număr total de îmbolnăviri diagnosticate clinic ca infecţii de căi respiratorii superioare – 5.377, cele mai multe cazuri fiind înregistrate la copii (la grupa de vârsta 0-4 ani: 45,7% din numărul total de cazuri şi la grupa de vârsta 5-14 ani: 33% din numărul total de cazuri)

Din totalul de 5.377 cazuri un număr de 57 persoane au fost spitalizate, din care 27 copii 0-4 ani şi 11 copii 5-14 ani.

În aceeaşi perioadă au fost înregistrate 1.255 cazuri de pneumonie, ponderea cea mai mare fiind la copii (54%).

Din totalul de 1.255 cazuri de pneumonie, un număr de 253 au fost spitalizate (102 copii 0-4 ani, 25 copii 5-14 ani, 42 adulţi 15-49 ani, 26 adulţi 50-64 ani şi 58 persoane peste 65 ani).

Menţionăm că în acest sezon, până la data de 11 noiembrie au fost prelevate probe de la 2 cazuri clinic compatibile cu gripa, rezultatele fiind negative pentru virusuri gripale (la un caz s-a izolat virus paragripal 2).

Având în vedere că suntem la debutul sezonului favorabil circulaţiei virusurilor cu transmitere respiratorie, reamintim populaţiei măsurile de prevenire a infecţiilor respiratorii acute:

Respectaţi cu stricteţe măsurile de igienă individuală: spălaţi-vă mâinile cât mai des cu apă şi săpun; dacă tusiţi/strănutaţi/vă curge nasul folosiţi batistă, de preferinţă de unică utilizare, pe care s-o îndepărtaţi apoi într-un coş acoperit.

Solicitaţi consult medical pentru toate situaţiile în care starea dumneavoastră de sănătate este afectată şi până la prezentarea medicului autoizolati-vă pentru a proteja ceilalţi membrii ai familiei.

În toate cazurile în care medicul de familie vă recomandă examen de specialitate/internare/tratament respectaţi recomandarea.

NU RECURGEŢI LA AUTOMEDICAŢIE! Chiar dacă ştiţi că în situaţii similare un medicament v-a ajutat, ca la o persoană cunoscută (ruda-vecin) pentru aceleaşi simptome pe care le prezentaţi un medicament a fost cel recomandat de medic/că vi s-a recomandat de medic un anumit medicament care v-a vindecat în cazul în care aţi prezentat simptome similare NU LUAŢI INIŢIATIVA DE A CUMPĂRA ŞI ADMINISTRA UN MEDICAMENT PÂNĂ NU SUNTEŢI CONSULTAT ŞI NU VI-L PRESCRIE UN MEDIC!

În situaţia în care dumneavoastră prezentaţi febră, tuse, va curge nasul, vă doare în gât, nu mergeţi la serviciu până nu vă consultaţi medicul de familie!

În situaţia în care copilul dumneavoastră prezintă febră, tuse, îi curge nasul, îl doare în gât, nu-l lăsaţi să meargă la grădiniţă/scoala/liceu/facultate, până nu consultaţi medicul de familie!

Dacă un medic/cadru medical v-a recomandat izolare la domiciliu pentru că aveţi semne de boală sau pentru că sunteţi contactul unui caz confirmat de boala, respectaţi recomandarea.

Rugăm insistent părinţii copiilor care au semne de boala respiratorie acută să nu ducă copilul în colectivitate, să conştientizeze faptul că expune şi alţi copii la riscul de îmbolnăvire şi să găsească soluţiile ca orice copil bolnav să rămână izolat la domiciliu până decide un medic dacă copilul poate frecventa sau nu o colectivitate.

În acelaşi timp reamintim faptul că virusurile gripale au variabilitate antigenică foarte mare, structura tulpinilor de virus gripal circulante se modifică, imunitatea dobândită în urma trecerii prin infecţia cu o tulpină de virus gripal nu protejează faţă de tulpinile noi circulante, ceea ce explică necesitatea vaccinării antigripale anuale a persoanelor cu afecţiuni preexistente pentru care riscul evoluţiei severe în cazul îmbolnăvirii de gripă este mare precum şi a persoanelor care pot transmite gripă unui număr important de persoane vulnerabile.

- Advertisement -
ALTE ȘTIRI

ULTIMELE ȘTIRI

- Advertisment -

ARHIVĂ

Cele mai citite