Învățarea pe tot parcursul vieții e un proces ce ar trebui să fie luat în seamă de toată lumea. Deși poate suna complicat, de fapt nu este. Denumirea nu trebuie să fie interpretată cuvânt cu cuvânt, nefiind necesar studiul permanent. Procesul în sine presupune o perfecționare și însușire de noi cunoștințe în scopul de a deveni o persoană mai pregătită din punct de vedere personal și profesional.
Mai multe despre învățarea pe tot parcursul vieții
Cunoscută în literatura de specialitate și ca LLL (Long Life Learning), învățarea pe tot parcursul vieții a rezultat în mare parte din nevoia de adaptare într-un mod mai facil la cerințele și la dinamica pieței locurilor de muncă. Nevoile pieței se schimbă mereu și sunt necesare noi competențe pentru a putea activa în cadrul acesteia. Deținerea unui set de competențe actualizat poate deschide drumul către noi meserii și către noi locuri de muncă pe piața internă sau externă, putând aplica pentru locuri de muncă Olanda sau orice altă țară în domenii care presupun calificare.
De ce să pui în practică acest proces
Învățarea pe tot parcursul vieții aduce îmbunătățiri fiecărei persoane care adoptă acest stil de învățare. Procesul deschide drumul către o variantă mai bună a sinelui, având multiple avantaje.
1. Dobândești noi competențe
Competențele și cunoștințele noi sunt un prim avantaj de care te vei bucura. Având în vedere faptul că piața locurilor de muncă este într-o continuă schimbare, deținerea de noi competențe este necesară. Cunoștințele noi precum cele despre utilizarea tehnologiilor informaționale sau despre promovarea produselor pot fi de un real folos în aplicarea la o slujbă nouă și mai bine plătită.
2. Te dezvolți pe plan personal
Învățarea pe tot parcursul vieții aduce îmbunătățiri nu doar pe plan profesional, ci și pe plan personal. În primul rând, satisfacția obținută la serviciu se poate reflecta în viața personală. Poți dobândi o mai mare încredere în tine și poți obține rezultate neașteptate. Într-un cuvânt, ajungi la o versiune mai bună de a ta.
3. Te dezvolți pe plan financiar
Noile competențe îți aduc și satisfacție pe plan financiar. O slujbă într-un domeniu mai bine plătit, implicit îți aduce mai mulți bani.
4. Îți oferă siguranță
Faptul că poți ține pasul cu dezvoltarea tehnologiei și a pieței, îți oferă o stare de confort prin faptul că știi că te poți reprofila oricând. O nouă competență îți poate deschide drumul către o slujbă nouă.
5. Te ajută să îți îmbunătățești abilitățile
Odată cu dobândirea de noi competențe, îți dezvolți și abilitățile deja deținute. De exemplu, îți poți dezvolta creativitatea, gândirea critică, puterea de analiză, concentrarea.
6. Contribuie la dezvoltarea vieții din punct de vedere social
Aplicarea la un nou loc de muncă îți deschide calea către un nou mediu social, în care persoanele gândesc din altă perspectivă, primind astfel oportunitatea de a te integra într-un grup nou și de a-ți dezvolta abilitățile de comunicare și de empatizare.
Învățarea pe tot parcursul vieții – o metodă mai mult decât formală
Multe persoane tind să asocieze acest proces cu structura educațională impusă de societate. Însă, procesul depășește acest prag, fiind un lucru ce poate fi pus în practică oricând, indiferent de vârstă.
Pragurile pe care tindem să ni le impunem indirect trebuie să fie depășite. De exemplu, absolvirea unei facultăți în domeniul limbilor aplicate, nu înseamnă că persoana respectivă nu poate învăța contabilitate și să devină ulterior un contabil foarte priceput. Acest tip de învățare nu furnizează doar cunoștințe, ci perfecționează abilitățile persoanei și îi oferă noi competențe.
În concluzie
Învățarea pe tot parcursul vieții nu este un proces ce trebuie parcurs doar de către elevi sau tineri, ci trebuie parcurs de toți. Procesul oferă o cale către perfecționare și implicit către un nivel de trai mai bun. Contrar concepției greșite care asociază învățarea cu o anumită limită de vârstă, o persoană trebuie să lucreze cu ea însăși toată viața și să învețe mereu lucruri noi. Pe de o parte, acest lucru deschide noi portițe spre locuri de muncă mai bune, iar pe de altă parte, contribuie la dezvoltarea pe plan personal. O persoană care învață lucruri noi, se va adapta mai ușor schimbărilor din societate și celor prezente pe piața locurilor de muncă.