Inginerul Aniel Theodor Nedelcu, 32 de ani, este cel mai tânăr primar din judeţul Călăraşi, administrând cea mai mare comună, Borcea. Absolvent a două facultăţi, Aniel Th. Nedelcu a constituit o revelaţie a alegerilor din vara anului 2012. A reuşit atunci când nimeni nu credea să câştige detaşat, detronând mitul care se numea Zăgărin. Mai mult decât atât, prin voinţă şi încredere a răsturnat toate sondajele şi calculele hârtiei obţinând în Consiliul Local o majoritate absolută, 11 din 15 consilieri. La un an şi jumătate de când a fost instalat în funcţia de primar, în interviul de mai jos, vorbeşte cu multă satisfacţie despre realizările sale, despre priorităţile de viitor şi nu în ultimul rând, despre marea sa dorinţă, administrarea în regie proprie a apei potabile.
Rep: Pentru început, vă rog să-mi faceţi cunoscut cum decurge activitatea în comuna Borcea, avându-l ca primar pe Nedelcu?
A.N.: Ca în orice administraţie publică din teritoriu şi în primăria Borcea sunt probleme. Mai ales atunci când pui mult suflet şi vrei să iasă totul cum îţi propui. Administrativ, cred şi sper că activitatea serviciilor din primărie s-a îmbunătăţit considerabil. Locuitorii comunei beneficiază de servicii prompte şi de calitate. Nu am intervenit în organigrama de funcţionare, însă cu regret trebuie să spun că cei care nu s-au încadrat atribuţiilor de serviciu conform fişei posturilor au părăsit instituţia de bună voie. Serviciul economic nu are restanţe către furnizorii de servicii, salariile sunt la zi, îndemnizaţiile asistenţilor maternali de asemenea, iar taxele şi impozitele sunt încasate la aproximativ 75%, faţă de procentul de 60% care era în anii precedenţi, raportându-ne la data de 01.10.2013. Serviciul social se îngrijeşte de cazurile pe care le deţine, însă mi-aş dori deblocarea posturilor pentru completarea cu încă doi funcţionari.
Rep: Vă rog să faceţi cunoscute locuitorilor şi nu numai realizările primăriei Borcea din acest prim an şi jumătate de când vă aflaţi în fotoliul de primar.
A.N.: Fără lipsă de modestie, vreau să spun că tot ce mi-am propus imediat după investirea mea am realizat. Pietruirea a 64 de străzi comunale. Unele dintre aceste străzi nu erau circulabile de peste 45 de ani, în special în satul Pietroiu; Asfaltarea a 2 km de străzi de interes local; Înfiinţarea a 4,5 km alei pietonale în satele Pietroiu şi Borcea; Construirea unui canal de colectare a apelor pluviale în zona „Uliţa mare”, în lungime de 1,5 km unde frecvent existau inundaţii; Reabilitarea şi modernizarea Monumentului din faţa primăriei prin placare cu marmură şi punerea acestuia în valoare pe timp de noapte cu un sistem de lumini multicolor; Construirea unei fântâni arteziene, unică în judeţul Călăraşi prin forma, funcţionarea traseelor de apă şi a sistemului de lumini multicolor; Reabilitarea şi modernizarea străzii care duce către Dispensarul comunal, inclusiv construirea unei rampe pentru persoanele cu dizabilităţi; Construirea unui teren de sport cu dimensiuni minime, covor sintetic, gard împrejmuitor înalt de 4 de metri şi instalaţie de nocturnă reglabilă; Reabilitarea şi modernizarea instituţiilor de învăţământ – Liceul Tehnologic Borcea a fost izolat termic i s-a înlocuit acoperişul iar faţada a fost vopsită. De remarcat că după foarte mulţi ani, acest Liceu a organizat ambele sesiuni de bacalaureat cu rezultate bune. Un absolvent a reuşit să obţină locul III la olimpiadă, faza naţională, fapt ce i-a facilitat accesul la o Facultate de stat fără taxă; Derularea unor activităţi culturale fără precedent în comuna Borcea; Înfiinţarea unui Ansamblu de dansuri – „Borcea”, cu rezultate excepţionale în ţară şi străinătate; Unic în ţară, înfiinţarea unui serviciu fiscal care colectează taxele pe terenuri agricole direct de la sediile asociaţiilor agricole care au în arendă pământurile locuitorilor. Până la 01.10.2013, bugetul local al primăriei s-a îmbunătăţit cu 850 mii lei, bani folosiţi pentru investiţii în regie proprie. Cât voi fi eu primar, locuitorii nu vor mai plăti taxe şi impozite aferente terenurilor extravilane.
Rep: Despre investitori şi crearea de locuri de muncă, ce îmi puteţi spune?
A.N.: Am reuşit să atrag câţiva oameni de afaceri să investească în comuna Borcea, astfel s-au înfiinţat peste 60 locuri de muncă pentru locuitorii comunei prin înfiinţarea unei ferme pentru creşterea berbecuţilor, a unei fabrici de confecţii şi a uneia de panificaţie. Voi continua să mă lupt pentru crearea altor locuri de muncă. Primăria va acorda celor interesaţi suprafeţe de teren, spaţii pentru birouri şi facilităţi fiscale. De curând am participat la un simpozion având această temă şi am purtat discuţii cu anumiţi oameni de afaceri, explicându-le că localitatea Borcea se află la câţiva kilometri de Autostrada Soarelui, că există forţă de muncă mult mai ieftină ca în mediul urban şi că terenurile sunt mai accesibile ca în zona Bucureşti -Voluntari.
Rep: Care sunt priorităţile dvs. pentru următorii ani din acest prim mandat?
A.N.: Cea mai mare şi mai importantă prioritate este să scap de SC Raja Constanţa, firma care administrează apa potabilă din comună. Nu pot să fiu de acord ca o societate să vină şi să încaseze la un preţ mare de 4 lei, nişte servicii gata făcute de alţii. Apa trebuie să fie a oamenilor şi nu a unei firme care fără să investească nimic, cere prea mult; Modernizarea drumurilor comunale, astfel încât circulaţia să se efectueze în cele mai optime condiţii; Înfiinţarea unui drum de centură între satele Pietroiu şi Borcea pentru circulaţia tractoarelor, atelajelor şi bicicliştilor; Implementarea unui proiect având ca prim obiectiv înfiinţare reţea canalizare, staţie epurare şi clorinare a apei potabile; Modernizarea DJ 308, care face accesul din satul Pietroiu către U.M. Bărăganu, proiect pentru care voi solicita sprijinul personal al d-lui preşedinte al Consiliului Judeţean, Răducu Filipescu; Igienizarea şi curăţenia comunei.
Rep: Vă mulţumesc. Ce mesaj transmiteţi locuitorilor comunei Borcea?
A.N. Sper ca Bunul Dumnezeu să ne ajute să reuşim împreună finalizarea proiectelor de mai sus, care vor conduce în final, la ridicarea nivelului de trai. Îi asigur că voi continua să fiu un sprijin garantat, că voi încerca să găsesc soluţii legale problemelor cu care se confruntă. Îi salut pe toţi, le transmit tuturor un gând curat, multă sănătate, respectul şi consideraţia mea.