Mircea Brânduşă. Localitatea Unirea are un mare avantaj faţă de alte comune în curs de dezvoltare: face parte din cel mai select club al U.A.T.-urilor din ţară care au câştigat un proiect integrat. În prima zi de noiembrie, l-am găsit pe ing. Anghel Olteanu, primarul comunei în biroul său, primind audienţe. Amabil, mi-a acordat timpul suficient, pentru a primi răspunsuri la câteva întrebări referitoare la activitatea administraţiei locale din acest an, proiecte demarate, implementate, finalizate şi gândurile sale de viitor.
Rep: Întrucât timpul este foarte scurt şi aveţi foarte multe probleme de soluţionat, vă rog să-mi detaliaţi, în câteva cuvinte, cum a decurs activitatea primăriei în plan administrativ, economic şi social în anul 2013?
A.O.: Administrativ, serviciile din primărie şi-au desfăşurat activitatea în parametri normali. Avem asigurate salariile funcţionarilor şi angajaţilor contractuali, îndemnizaţiile asistenţilor persoanelor cu handicap, am asigurat funcţionarea în condiţii optime a instituţiilor de învăţământ, a Căminului de Bătrâni şi a Căminului Cultural. Economic, am stat destul de rău având în vedere că bruma de resurse existentă la începutul anului în bugetul local s-a consumat prin acoperirea sumelor neeligibile din proiectul integrat pe Măsura 3.2.2.. Cu această ocazie ţin să mulţumesc foarte mult d-lui Răducu Filipescu, preşedintele Consiliului Judeţean, pentru înţelegerea de care a dat dovadă, repartizând Consiliului Local Unirea suma de 115 mii lei, sumă cu care am acoperit cheltuielile la bugetul local, plata facturilor către diferiţi furnizori de servicii, energia electrică şi combustibil solid necesar instituţiilor şcolare. Social, la nivel de comună, primăria se implică foarte mult în a-i ajuta pe cei nevoiaşi. În acest sens s-au distribuit ajutoarele alimentare din U.E. şi în prezent se lucrează la întocmirea dosarelor pentru acordarea ajutorului de încălzire. Numărul dosarelor locuitorilor încadraţi la Legea 416 a scăzut cu două, deoarece anul agricol foarte bun i-a ajutat pe cei care au vrut să muncească.
Rep: Vă rog să-mi spuneţi ce înseamnă pentru locuitorii comunei Unirea implementarea Proiectului Integrat pe Măsura 3.2.2.
A.O.: Acest proiect reprezintă o premieră absolută pentru judeţul Călăraşi. Ne bucurăm că am câştigat un asemenea proiect, care ne-a permis să construim obiective de maximă importanţă pentru locuitorii comunei, fără să cheltuim bani de la bugetul local. Genul acesta de proiecte sporesc gradul de civilizaţie, îmbunătăţesc considerabil condiţiile de viaţă şi aduc ai multe beneficii comunităţii prin faptul că trezesc interes în rândul oamenilor de afaceri. Este o realizare importantă din începutul celui de-al doilea mandat.
Rep: Ce alte proiecte au fost finalizate în acest mandat? Ce v-aţi propus să realizaţi şi aţi reuşit? Ce v-aţi propus şi nu aţi reuşit?
A.O.: Am realizat S.F.-uri pentru câteva proiecte privind investiţiile gândite în folosul comunităţii. În prezent aşteptăm să intre sau să deblocheze fondurile europene pentru finanţare. Ca şi ceilalţi colegi ai mei, am speranţe că unele dintre aceste proiecte vor fi declarate eligibile. Cineva va avea noroc, va primi banii! Mi-am propus să rezolv definitiv problema drumurilor comunale. Deşi reprezintă un ţel destul de greu de realizat, dar nu imposibil, voi încerca să finalizez acest proiect. În prima etapă nu am reuşit să pietruim decât 3 km de drumuri comunale. Am terminat S.F.-ul pentru proiect asfaltare şi pietruire integrală a străzilor din satele Unirea şi Oltina. Am sprijinit deschiderea unui cabinet stomatologic în satul Unirea, inaugurat în data de 28.10.2013. Astfel locuitorii nu mai merg la oraş pentru tratamente. Am avut în vedere crearea de noi locuri de muncă, însă nu am reuşit atât de multe cât mi-am propus.
Rep: Cum vedeţi în viitorul apropiat implementarea proiectelor gândite de dvs.?
A.O.: În perspectivă, fondurile europene vor fi accesate în semestrul doi din 2014, perioadă în care vor fi construite o multitudine de proiecte. Primăriile care vor avea proiecte eligibile, vor primi finanţare către finele anului 2015, iar implementarea efectivă a acestora va fi probabil în preajma sau după alegerile din 2016. Comunele cu forţă financiară mare la bugetul local vor putea realiza mai mult. Afirm acest lucru întrucât comunele cu teren arabil extravilan mai mic de 5.000 de ha, cum este şi comuna Unirea, nu vor putea să dezvolte investiţii pe bani din bugetul local.
Rep: Ce aţi întreprins şi cum s-au concretizat eforturile dvs. în atragerea oamenilor de afaceri, respectiv crearea de noi locuri de muncă?
A.O.: Am încercat diverse variante, pentru a determina pe cei interesaţi să investească în zona comunei noastre. Primăria oferă din fondul de rezervă terenuri pentru concesionare, va oferi facilităţi fiscale şi va asigura utilităţi şi sedii tuturor celor care vor dezvolta afaceri în comună. În acest an am reuşit să creăm aproximativ 40 de locuri de muncă, în special prin sprijinul societăţilor agricole de profil din zona noastră; SC ALGAP SRL; SC BLIS SRL şi PF MARIN CRISTIAN, precum şi înfiinţare a unei staţii de GPL. Fac un apel către instutuţiile judeţene responsabile să sprijine o firmă din Bucureşti care a câştigat în comuna Unirea un proiect în valoare de 400 mii euro, pentru care primăria a eliberat deja autorizaţia de construcţie. De asemenea, aştept ca o societate care a depus documentaţia unui proiect european pe Măsura 1.2.1. în iunie 2012, să primească eligibilitatea acestui proiect.
Rep: Care sunt priorităţile primarului Olteanu pentru restul actualului mandat?
A.O.: Determinant pentru comunitate este asfaltarea şi pietruirea în totalitate a străzilor. Îmi pun speranţe mari în proiectele europene care vor putea fi accesate în 2014. Astfel, pe latura socială, gândesc un proiect care să coopteze forţă de muncă locală prin înfiinţarea unor ateliere meşteşugăreşti. De asemenea, în plan turistic, gândesc să accesez un proiect care să pună în valoare frumuseţile zonei noastre. Pentru implementarea acestui proiect aştept implicarea mediului privat.
Rep: Vă mulţumesc. Ce mesaj doriţi să transmiteţi locuitorilor comunei Unirea?
A.O.: Mesajul meu este simplu. Să aibă încredere într-un viitor mai bun pentru traiul lor şi al copiilor lor. Tuturor le transmit multă sănătate.