Marius Lotrea. Prezent la Călărași, cu ocazia inaugurării sediului organizației județene a Partidului Mișcării Populare, membrul fondator al Fundației cu același nume și consilier al președintelui Traian Băsescu, Sebastian Lăzăroiu, a prezentat cele trei obiective majore pe care și le-a propus formațiunea nou înființată în viitorul apropiat.
Primul este obținerea unui scor bun la europarlamentare, un procent din două cifre, undeva peste 10%, al doilea, un candidat unic al dreptei la prezidențiale, al treilea, și poate cel mai important însă pentru formațiunea gândită de însuși Băsescu, este acela ca actualul președinte Traian Băsescu să devină premier.
Întrebat cum poate să devină Traian Băsescu premier, în actualul mandat al Parlamentului, în condițiile în care prevederile din viitoarea Constituție stabilesc ca partidul majoritar sau alianța politică care deține majoritatea în Parlament să desemneze premierul, Lăzăroiu a spus că după alegerile prezidențiale, majoritățile din Parlament se vor rearanja, iar noul președinte de dreapta îl va desemna pe Băsescu premier, fără să facă referire la modificările ce ar urma să se facă în Constituția României în acest sens.
„Dacă PSD și PNL intră separat în alegerile prezidențiale iar dreapta va avea un candidat unic în turul doi, pe o înțelegere PNL – PMP, care să câștige, se schimbă majoritatea în Parlament și noul președinte numește alt premier.”, a declarat Sebastian Lăzăroiu.
Ipoteza lansată de Lăzăroiu poate deveni realitate dacă procedura de desemnare a premierului din viitoarea Constituție nu va fi adoptată sau dacă aceasta nu se va aplica pentru mandatul actual.
Potrivit USL, preşedintele trebuie să ţină cont, în procesul de desemnare a candidatului pentru funcţia de prim-ministru, de majoritatea parlamentară rezultată în urma negocierilor politice (ante sau post-electorale), în condiţiile în care nu există un partid sau o alianţă politică care a obţinut majoritatea absolută. Totodată, preşedintele trebuie să desemneze pentru funcţia de prim-ministru persoana propusă de partidul sau alianţa politică care a obţinut peste 50% în alegerile legislative.